Estàs aquí: Inici > Destacats > “Dones Farmacèutiques. Un pas endavant”. Cinc visions actuals de l’exercici de la professió

“Dones Farmacèutiques. Un pas endavant”. Cinc visions actuals de l’exercici de la professió

8 març 2021

El passat 3 de març va tenir lloc en format webinar l’acte “Dones farmacèutiques. Un pas endavant”, coincidint amb la proximitat del Dia Internacional de la Dona 2021 que es celebra el 8 de març. Es tractava d’una taula rodona que va comptar amb les intervencions de cinc farmacèutiques, de diferents àmbits d’exercici de la professió. En la primera part de l’acte, van exposar com han assolit reptes, quines dificultats han trobat com a dones i professionals o com han afrontat la pandèmia. A la part final de la sessió, els assistents van poder traslladar les seves reflexions, de manera que es va tractar d’un acte molt participatiu, on compartir experiències.

Un moment de la taula rodona "Dones farmacèutiques. Un pas endavant".

Un moment de la taula rodona “Dones farmacèutiques. Un pas endavant”.

Les ponents van ser Imma Bernabeu, farmacèutica comunitària i coordinadora de les farmàcies de Ciutat Vella, Anna Bonet, cap de la Unitat de Farmàcia d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central, Lluïsa Juan, cap del laboratori clínic de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar i Leonor Pascual, tècnica superior de Salut Pública de l’Alt Penedès i Garraf de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Núria Oliva, vocal de Salut Pública de la Junta del COFB i responsable de la Comissió d’Igualtat de Gènere, va ser l’encarregada de moderar la sessió.

Oliva va explicar que un dels objectius d’aquesta Comissió és que “doni peu a debats com aquest, en què volem reflexionar sobre quins avanços hem aconseguit com a professionals, com a dones, i celebrar la valentia i la determinació d’aquelles dones que, abans que nosaltres, han obert camí en àmbits com la ciència, la salut, etc., i que han permès que totes estiguem aquí”. I va afegir: “Volem plantejar reptes, continuar obrint pas i acompanyar a les generacions que ens segueixen a perdre la por, a fomentar l’esperit crític i a trencar amb els estereotips de gènere“.

Salut Pública

La farmacèutica Leo Pascual va exposar la seva experiència com a farmacèutica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Preguntada per si hi havia tingut les mateixes oportunitats que els homes, Leo Pascual va afirmar que “a la carrera hi ha moltes més dones que homes. En el cas de Salut Pública, hi ha també moltes dones, amb qui treballo molt a gust. A la funció pública, les oportunitats hi són per igual, no hi ha diferències de gènere”.

Leo Pascual, farmacèutica de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a l'Alt Penedès i Garraf i Núria Oliva, vocal de Salut Pública del COFB i responsable de la Comissió d'Igualtat de Gènere.

Leo Pascual, farmacèutica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a l’Alt Penedès i Garraf i Núria Oliva, vocal de Salut Pública del COFB i responsable de la Comissió d’Igualtat de Gènere.

Pel que fa a les oportunitats de promocionar, Pascual va detallar que a “l’ASPCAT hi ha molts llocs de comandament i càrrecs intermedis on hi ha força dones”. Malgrat això, va aportar dades d’un estudi del sector públic en general, elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona, en què els resultats mostraven que en els càrrecs directius les dones encara estan infrarepresentades. A mesura que augmenta el càrrec, hi ha menys dones. Tal com va apuntar Pascual, l’estudi mostra que la bretxa salarial és deguda al fet que “les dones arribem menys als llocs de responsabilitat, que tenen un nivell retributiu més elevat”.

Farmàcia Comunitària

En la seva intervenció, Imma Bernabeu, farmacèutica titular a Ciutat Vella, va exposar que a ella li agrada molt “el tracte amb la gent i el món de la salut” i, per tant, a l’hora d’escollir professió l’àmbit de la farmàcia comunitària li anava “molt bé”. A més, va detallar que “en l’àmbit de l’oficina de farmàcia, hi ha moltíssimes dones (un 70%)”. També va destacar que la farmàcia comunitària suposa “una entrega total” i que, sobretot quan tens fills petits, “es fa difícil arribar a tot”. Actualment, a la farmàcia treballa juntament amb la seva filla.

Imma Bernabeu, farmacèutica titular d'oficina de farmàcia a Ciutat Vella i Sònia Luque, farmacèutica adjunta al Parc de Salut Mar.

Imma Bernabeu, farmacèutica titular d’oficina de farmàcia a Ciutat Vella i Sònia Luque, farmacèutica adjunta al Parc de Salut Mar.

Pel que fa a la situació de la dona en la nostra societat, també va destacar que “moltes vegades, les dones tenim por de ser jutjades, perquè si ens equivoquem ho paguem més car. Tot això ha de canviar. Hem de creure més en el nostre potencial“, va expressar.

Atenció Primària

A l’hora d’escollir a quina carrera matricular-se, Anna Bonet va destacar que per ella “és molt important el valor de la cura” i que qualsevol professió orientada a la cura encaixava amb la seva persona. Per això, va escollir Farmàcia i, posteriorment, es va anar encaminant cap a l’Atenció Primària. “Ara no ho canviaria per res del món”, va explicar. I va afegir: “L’Atenció Primària és un món molt variat, que potser no és gaire conegut dins de l’àmbit de la Farmàcia”.

Preguntada per si s’ha trobat entrebancs al llarg de la seva carrera pel fet de ser dona, Bonet va fer la següent reflexió: “Crec que hi ha alguns reptes a superar. Pel que fa a la meva experiència, la limitació ha anat lligada al fet de ser mare. De les meves companyes, jo soc la que no soc mare. Vaig arribar al càrrec de Cap de la Unitat de Farmàcia de l’ICS  relativament jove, i te n’adones que quan una vol ser mare no pots triar el moment. Ho vas dilatant perquè poses per davant aquella responsabilitat que t’acaben de donar i penses que sempre hi ha un moment per ser mare. Però això no és així”.

 

Anàlisis Clíniques

La farmacèutica Lluïsa Juan, que durant 8 anys va ser vocal d’Anàlisis del COFB i que desenvolupa la seva tasca professional com a cap del laboratori clínic de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, va apuntar que “en l’àmbit del laboratori, la proporció de dones és majoritària“. I, en la línia del que va plantejar la farmacèutica Leo Pascual, Juan va afirmar que “sorprèn que molts càrrecs de direcció són homes. Pel que fa a adjunts o caps de secció hi ha moltes dones, però sorprèn la quantitat d’homes que hi ha en els càrrecs de responsabilitat. I va afegir: “Per ser dona crec que sí que he tingut les mateixes oportunitats, però també és cert que si en un entorn de dones els càrrecs directius són homes, veiem que no es respecta la proporció”.

Anna Bonet, cap de la Unitat de Farmàcia de l'ICS a la Catalunya Central, i Lluïsa Juan, cap del laboratori clínic de l'hospital Sant Joan de Déu a Martorell.

Anna Bonet, cap de la Unitat de Farmàcia de l’ICS a la Catalunya Central, i Lluïsa Juan, cap del laboratori clínic de l’hospital Sant Joan de Déu a Martorell.

Juan també va fer referència a un informe de Nacions Unides, en què es detalla que al món de la salut el 70% de les treballadores són dones i que, per tant, aquest percentatge no s’aplica als càrrecs directius. Un altre de les qüestions que Juan va aportar al debat va ser una anècdota que va viure en un congrés internacional d’Anàlisis Clíniques celebrat a Barcelona: “L’audiència era majoritàriament femenina, però qui feia les preguntes des de l’audiència eren homes”. “Això em va cridar l’atenció”, va concloure.

Hospitals i Investigació

“Les oportunitats són les mateixes que en el cas dels homes (accedir al FIR, aconseguir una beca de recerca, etc.), però el temps és limitat i quan necessites fer una formació extra, fer un doctorat o el que sigui per anar pujant o professionalitzant-te, se’t comença a complicar la teva vida personal i has de renunciar a alguna cosa. Per això, moltes dones prioritzem la part personal i retrocedim“. Amb aquestes paraules va començar la seva intervenció la farmacèutica Sònia Luque, adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar. També va fer èmfasi en la seva experiència com a dona en el camp de la investigació i la recerca.

“En l’àmbit de la recerca, com a punt positiu, destacaria que quan et presentes a fer una estada fora o projecte d’investigació et fan presentar el teu recorregut investigador dels últims cinc anys. Si ets dona i has tingut baixes maternals, t’allarguem aquest període i tenen en compte que durant un any no has pogut publicar o presentar-te a altres convocatòries”, va exposar. Com a punt negatiu, va destacar que “en la representació a congressos nacionals o internacionals sorprèn que tant homes com dones fan treballs o presenten els seus estudis, però a l’hora de presentar-los oralment, el percentatge d’homes respecte a les dones és desproporcionat. M’adonava que tothom havia treballat, però a l’hora de presentar-ho i ser la part visible, normalment, eren homes“.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal