Estàs aquí: Inici > Destacats > Actualització en tècniques de reproducció assistida. Una demanda creixent d’informació a atendre

Actualització en tècniques de reproducció assistida. Una demanda creixent d’informació a atendre

19 abril 2021

Els dies 14 i 15 d’abril es va impartir al COFB via Zoom la formació “Tècniques de reproducció assistida” a càrrec de la doctora Marta Colodrón, ginecòloga especialista en reproducció assistida de la Clínica Barcelona IVF, que tenia per objectius poder informar dels tractaments disponibles actualment, saber valorar el paper del farmacèutic a l’hora d’aconsellar les parelles en edat fèrtil a preparar el procés, i assessorar en l’ús adequat dels medicaments utilitzats en aquests tractaments de reproducció assistida.

Al programa es van abordar els temes següents: fisiologia del cicle ovàric i fàrmacs utilitzats en la reproducció assistida; tractaments disponibles (inseminació, fecundació in vitro, vitrificació oocitària) i complements alimentosos per a la fertilitat. Es tracta d’una formació que va generar molta participació i interès per part dels assistents i que va comptar amb una part de debat al final de cada sessió en la qual les persones inscrites van poder formular a través del xat diverses qüestions a la Dra. Colodrón.

Canvis en el model tradicional de família 

La Dra. Colodrón va exposar al llarg de les dues sessions que el model de família tradicional ha canviat molt amb el pas del temps. “En els últims quinze anys, el model familiar tradicional de marit, dona, fills/es ha canviat enormement, i ha canviat tant que avui estem parlant de tècniques de reproducció assistida. Si jo estigués fent aquesta sessió de formació fa quinze o divuit anys, quan vaig començar a dedicar-me a aquest món, estaríem parlant d’una formació sobre esterilitat, perquè fa quinze o divuit anys ho fèiem només a parelles de dona i home estèrils que feia temps que estaven buscant tenir fills”, va exposar.

Malgrat això, “cap al 2006-2007  vam començar a veure que tot plegat canviava. De cop, venien moltes dones singles a la consulta que decidien que no havien trobat una parella i volien fer una tècnica de reproducció assistida amb esperma de donants per ser mares solteres. També  van començar a venir dones homosexuals que, tradicionalment, sempre havien anat a Bèlgica i als Països Baixos, països que sempre han sigut pioners i on primer es va acceptar el matrimoni homosexual. En els últims anys, com deia, tot ha canviat moltíssim”, va explicar.

Barcelona: destí de pacients de tot Europa

I va afegir: “L’únic model que seguim sense veure a la consulta és el de parelles homosexuals homes, perquè la gestació subrogada o el ventre de lloguer està prohibida a Espanya, però les donacions d’òvuls o esperma estan totalment acceptades”. “Les clíniques que ens dediquem només a reproducció assistida rebem pacients de tot Europa, pacients franceses, italianes, alemanyes, perquè les lleis de reproducció assistida són diferents en tots aquests països. Per exemple, en un país tan avançat com és França, que és veí nostre, una dona soltera o homosexual no té dret a fer un tractament, ha de sortir. Fa uns quinze anys, en aquests casos, el destí de les dones era Bèlgica, i ara moltes vénen a Barcelona”.

Augment dels tractaments de reproducció assistida

L’evolució de la societat en els països europeus fa que cada cop més la dona posposi l’edat de maternitat i que cada any augmenti la demanda de tractaments de reproducció assistida. La vitrificació oocitària és una opció cada vegada més buscada per dones d’entre 30 i 38 anys.

Tècniques de reproducció assistida

Durant la formació, la Dra. Colodrón va afirmar que “quan parlem de les tècniques de reproducció assistida, el que intentarem és imitar -però millorant-ho- el que succeeix en un embaràs natural”.

Tot seguit, recollim algunes de les tècniques de reproducció assistida que la ginecòloga va abordar en profunditat.

Inseminació intrauterina

Segons va explicar la doctora, “és la tècnica més senzilla i més semblant a un embaràs natural, només que nosaltres controlarem l’ ovulació, decidirem en quin moment induïm l’ovulació i, en el moment en què estimem que l’òvul estarà a la trompa, prepararem l’esperma i l’injectarem dins l’úter. Pot ser en cicle natural sense estimulació ovàrica o amb estimulació ovàrica”.

Fecundació in vitro

La Dra. Colodrón va apuntar que “en una inseminació el que es fa és sincronitzar el moment en què l’òvul i l’esperma es troben a la trompa, però no sabem la qualitat de l’òvul, què passa a la trompa, etc. La fecundació in vitro és la tècnica en la qual el procés que de manera natural té lloc a la trompa es fa des del laboratori“.

Aquesta tècnica implica que “haurem de fer una estimulació ovàrica, amb una dosi més alta que per una inseminació (la idea és tenir diversos òvuls). L’objectiu no és tenir 1 o 2 fol·licles, l’objectiu és tenir-ne 8-10 o, fins i tot, 14 si podem. Una vegada s’hagin desenvolupat els fol·licles, haurem d’aspirar els òvuls amb el que s’anomena punció fol·licular. Una vegada recuperem els òvuls els haurem de preparar al laboratori, també haurem de preparar l’esperma. El dia que traiem els òvuls  la parella haurà de deixar una mostra d’esperma o bé, si utilitzem esperma d’un donant, l’haurem de descongelar aquest dia per fer la fecundació in vitro“. Un cicle complet de fecundació in vitro comporta unes tres setmanes de tractament.

Vitrificació d’òvuls

Tal com recull la web de la clínica Barcelona IVF, la vitrificació d’òvuls, per preservar la fertilitat de la dona, consisteix a congelar òvuls a una edat en què encara tenen un bon potencial per produir un embaràs. La preservació de la fertilitat està indicada quan una dona desitja posposar el seu projecte reproductiu o quan està a punt de rebre un tractament que pot afectar la seva capacitat reproductiva.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal