Estàs aquí: Inici > Destacats > Març: Els cribratges COVID-19 a les farmàcies, la vacunació dels farmacèutics i la commemoració d’un any de pandèmia, temes més destacats als mitjans

Març: Els cribratges COVID-19 a les farmàcies, la vacunació dels farmacèutics i la commemoració d’un any de pandèmia, temes més destacats als mitjans

23 abril 2021

Tests d’antígens i PCR d’automostra a les farmàcies

Un mes més, els tests d’antígens i la seva dispensació en farmàcies (que actualment no està autoritzada per l’AEMPS) van tornar a centrar l’atenció dels mitjans de comunicació. El programa Reset de betevé (a partir del minut 2:05) va convidar el vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, en una taula rodona per tractar aquesta qüestió, que també va comptar amb la participació del professor i investigador de la URV, Àlex Arenas.

D’altra banda, La Vanguardia també va publicar un reportatge titulat “Antígens per a tot: pros i contres”, amb declaracions de Guillermo Bagaría. Una peça en què també es feia referència a l’estat del projecte de PCR amb automostra, que es podria estendre a les farmàcies catalanes si el Departament de Salut ho considerés. Sobre aquesta qüestió també va parlar-ne El Punt Avui, en una peça titulada “Salut reconeix algun ‘petit escull’ per implantar el sistema d’automostres en farmàcies”.

Vacunació dels farmacèutics i ampliació del grup d’edat de la vacuna Oxford/AstraZeneca

La vacunació amb Oxford/AstraZeneca dels farmacèutics i altres col·lectius essencials, que a començaments de març quedava limitada a persones de fins a 55 anys, va fer que el CCFC enviés un comunicat afegint-se a la petició feta pel Departament de Salut al Ministeri de Sanitat, en què es demanava que l’administració de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca s’ampliés a persones de fins a 65 anys. Van fer referència a  aquest comunicat mitjans com: Europa Press, 324.catbetevé, Diari de Girona, El Món, Diari Més, Farmaventas, El Farmacéutico, imFarmacias, La Veu de l’Ebre, El Punt Avui (versió paper) i La Mañana (versió paper). Dies més tard, Diario Médico va publicar una peça recollint les estratègies de vacunació de diferents Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya.

A mitjans de març, la vacunació amb AstraZeneca es va suspendre a Espanya i també a països europeus com França o Alemanya, a causa dels casos de trombosi detectats. Això va fer que alguns mitjans s’interessessin per conèixer quins altres medicaments també poden provocar casos de trombosi. En aquest sentit, El Periódico de Catalunya va entrevistar a Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. En un reportatge titulat “Altres medicaments que també tenen risc de trombosi (i són segurs)” Perelló va explicar que “tots els medicaments, incloses les vacunes, tenen efectes adversos” i va detallar que hi ha tres medicaments d’ús comú que també comporten un risc de tromboembolisme: els anticonceptius orals, els corticoides i els immunosupressors. Aquest article el van recollir altres mitjans com Diari de Girona (versió paper), Faro de Vigo (versió paper), La Opinión (versió paper).

Farmàcies i pandèmia: 1 any després

Coincidint que feia 1 any des que es va decretar l’estat d’alarma amb motiu de la pandèmia provocada per la COVID-19, diversos mitjans van  voler recollir algunes reflexions sobre el paper que han tingut les farmàcies en la prevenció, sensibilització i treball enfront de la COVID-19. Sobre aquesta qüestió, Acta Sanitaria va elaborar una peça titulada “Labor fundamental de las farmacias en el primer año de pandemia“, en què incloïa declaracions de Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, que va destacar: “si alguna cosa hem après durant aquest estat d’alarma, és que s’han de donar respostes sanitàries dignes a la situació de vulnerabilitat dels col·lectius més fràgils i la xarxa de farmàcies és un recurs perfectament capacitat per ajudar a fer-ho”.

D’altra banda, la farmacèutica Anna Maria Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental, va ser entrevistada a la secció “Viatge al fons de la COVID-19” del diari El 9 Nou. Font va fer un repàs del paper dels farmacèutics durant la pandèmia.

En aquesta línia, Vallès Visió va fer la peça “Testimonis d’un any de pandèmia: serveis essencials“, en què parlaven amb diferents professionals que durant el temps de pandèmia i confinament van donar un servei essencial a la població. Isabel Farrés, farmacèutica del Vallès Oriental, va fer referència al desabastiment de material sanitari durant els primers mesos.

Per acabar de fer memòria, Connecticat també va entrevistar personal essencial, com Margarita Lluch, farmacèutica de Badalona, que va destacar l’adaptació de la xarxa de farmàcies a la situació pandèmica.

 

Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte

El passat dimecres 31 de març va ser el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte, una malaltia que a Espanya afecta més de 37.000 persones. Amb motiu d’aquest Dia Mundial, Diario Médico va fer una peça sobre el cribratge que es realitza a les farmàcies, article en què Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va definir la iniciativa com “un exemple de col·laboració i bona comunicació entre diferents nivells assistencials”.

D’altra banda, el Departament de Salut va elaborar una nota de premsa recollint l’activitat del programa de cribratge colorectal corresponent a l’any 2020. La nota també feia referència a les  més de 1.400 oficines de farmàcies de Catalunya que van participar-hi durant el 2020 i al total de kits que van entregar (224.704) perquè els usuaris poguessin, a posteriori, lliurar les seves mostres.

Campanya per promoure un envelliment saludable

El passat 11 de març es va enviar una nota de premsa per comunicar que des dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, juntament amb Nestlé Health Science, impulsen una campanya per promoure un envelliment saludable a la farmàcia comunitària. La campanya té com a lema “Fes-te gran, viu millor” i s’emmarca en l’àrea formativa Àgora de Nutrició i Salut.

Els mitjans que van recollir la nota de premsa van ser: Diariofarma, Revista Acofar, Acta Sanitaria, imFarmacias, El Farmacéutico, Farmanatur i PM Farma.

Cicle “Els Matins PROA” al COFB

Entre els mesos de febrer i març, més de 90 farmacèutics, dels quals el 80% eren farmacèutics hospitalaris, van seguir via Webinar el cicle “Els Matins PROA”, per aprofundir en aquests programes transversals sobre l’ús correcte dels antimicrobians en entorns hospitalaris. Organitzat pel COFB i la SCFC, el cicle va comptar amb el patrocini de Menarini. El COFB va enviar una nota de premsa explicant el desenvolupament d’aquest cicle, amb un gran èxit de convocatòria i un grau elevat de satisfacció dels participants, que van recollir: Farmaventas i Revista Acofar.

El COFB com a font d’informació

Dermocosmètica i farmàcia

El passat mes de març, la secretària del COFB, Aina Surroca, va participar en la conferència “Dermocosmètica: el nou shopper al canal farmàcia” en el marc de les “Beauty Talks” del Beauty Cluster i Aktiva Brand Experience Design. Se’n va fer ressò imFarmacias.

Preus dels medicaments

La vocal d’Indústria del COFB, Meritxell Cortés, va participar en una publicació de Cuídate Plus, on va respondre, entre altres qüestions, com es fixa el preu dels medicaments a Espanya, què és el sistema de preus de referència i com s’escull el nom i el disseny dels medicaments.

Cànnabis

El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va escriure el passat mes de març un article a El Farmacéutico titulat “Cannabis: ¿de dónde venimos?“, en què feia un repàs històric dels usos del cannabis i aprofundia en l’evidència científica d’aquesta planta.

Problemes a la pell i mascaretes

Amb l’ús de la mascareta, moltes persones han notat les conseqüències causades pel frec al rostre, com són l’excés d’acne i les petites irritacions. En va parlar Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, al programa Catalunya Migdia, de Catalunya Ràdio (a partir del minut 20:56), on va assegurar que aquests efectes es poden reduir netejant la pell amb sabons calmants per a la irritació i aplicant cremes que hidratin la pell.

Remeis casolans i plantes per tractar el mal de queixal

El vocal de Plantes Medicinals del COFB, Josep Allué, va participar en un article de la revista Hola! sobre remeis casolans i plantes per tractar el mal de queixal.

Probiòtics

Mar Blanco, farmacèutica, consultora, tecnòloga alimentària i experta de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va participar en un article de Rac1.cat titulat “Els probiòtics poden lluitar contra alguns virus”: aquests són els seus beneficis”. Blanco va explicar que els probiòtics “on tenen més proves científiques (com a complements alimentaris) és en la reducció de la freqüència o severitat de les diarrees o gastroenteritis“.

Mencions al COFB

Article de Caridad Pontes, gerent del Medicament del CatSalut

Caridad Pontes, gerent del Medicament del Servei Català de la Salut, va referir-se al conveni entre el CatSalut i el CCFC (signat el mes de febrer) per fomentar el desplegament de l’atenció farmacèutica comunitària en el Sistema públic de Salut en un article titulat “Atención farmacéutica comunitaria: presente y futuro“, que va publicar Diario Médico.

Curs d’Àgora Sanitària sobre patologies oculars

Durant el mes de març, alguns mitjans de la premsa especialitzada es van fer ressò d’una formació d’Àgora Sanitària, la plataforma de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, que va girar al voltant del paper dels farmacèutics en les patologies oculars. Van recollir-ho: PM Farma, Acta Sanitaria i Diariofarma.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal