Estàs aquí: Inici > Destacats > Infeccions víriques de la pell: abordatge i consultes més freqüents a la farmàcia comunitària

Infeccions víriques de la pell: abordatge i consultes més freqüents a la farmàcia comunitària

28 octubre 2021

Els dies 18 i 20 d’octubre va tenir lloc la formació “Infeccions víriques de la pell”, patrocinada per Laboratorios Viñas. Els docents del curs van ser Paqui Moreno, farmacèutica comunitària i membre del grup de treball de Dermatologia de SEFAC i Miquel Ribera, dermatòleg i consultor sènior de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB va ser l’encarregada de coordinar i moderar les sessions, que van ser molt dinàmiques i participatives.

El Dr. Miquel Ribera, dermatòleg i consultor sènior de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.
El Dr. Miquel Ribera, dermatòleg i consultor sènior de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

A través del curs, els farmacèutics van poder conèixer les característiques clíniques de les infeccions víriques, el tractament farmacològic i les mesures higièniques i dietètiques a prendre. També van poder distingir els criteris de derivació de cada cas.

Desenvolupament de les sessions

La formació va ser estructurada en dues sessions, amb l’objectiu de fer un repàs de totes les consultes que es poden presentar a l’oficina de farmàcia relacionades amb les infeccions de la pell produïdes per virus.

Paqui Moreno, farmacèutica comunitària i membre del grup de treball de Dermatologia de SEFAC.
Paqui Moreno, farmacèutica comunitària i membre del grup de treball de Dermatologia de SEFAC.

El curs es va desenvolupar a partir de casos pràctics i, a partir d’aquí, en un format d’entrevista, els dos ponents -el dermatòleg Miquel Ribera i la farmacèutica Paqui Moreno-, van explicar tot el que s’ha de saber en relació amb aquestes infeccions:

  • tipus de virus que les produeixen i com actuen
  • manifestacions clíniques
  • diagnòstic diferencial
  • criteris de derivació
  • tractaments de prescripció i d’indicació farmacèutica
  • què fer en el moment de la dispensació en cada cas
  • mesures de prevenció del contagi
  • mesures higiènico-dietètiques de consell al taulell per millorar l’estat de salut del pacient

Les infeccions en què es va aprofundir van ser les produïdes per l’herpes simple, la varicel·la, l’herpes zòster, la malaltia boca-mà-peu, les infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH), el Molluscum contagiosum, les reaccions exantemàtiques i les infeccions per retrovirus, fent un petit apunt del virus del VIH i del SARS-CoV-2.

Resolució de consultes dermatològiques referides a infeccions víriques des de la farmàcia comunitària

Sovint, el farmacèutic ha de resoldre consultes dermatològiques referides a infeccions víriques de la pell. Saber quina és la fisiopatologia, la simptomatologia clínica de cada una i poder identificar quan presenta els criteris de derivació és bàsic per enfocar el tractament de cada cas.

També ha d’estar al corrent dels tractaments farmacològics i d’indicació farmacèutica, dels consells de la dispensació, el seguiment i quines mesures higièniques i dietètiques ha de recomanar en cada cas. Per tot plegat, la formació “Infeccions víriques de la pell” tenia una gran aplicació pràctica.

Valoració de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va valorar molt positivament la formació, ja que “es va fer un repàs de tot el que el farmacèutic comunitari ha de conèixer sobre les infeccions víriques, per tal de respondre correctament en funció dels diferents casos que es trobi al taulell”.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, en un moment de la formació.
Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, en un moment de la formació.

En aquest sentit, “es va fer molt èmfasi en com identificar les diferents lesions i en quins casos el farmacèutic ha de derivar al metge o bé pot intervenir donant algun medicament d’indicació farmacèutica. També s’ha explicat molt bé com s’han d’aplicar els diferents tractaments per tal d’afavorir l’adherència, ja que en molts casos es tracta de patologies que requereixen tractaments llargs i constants en el temps”, va exposar.

Finalment, Alcalde també va posar en valor que durant el curs es va “destacar el paper dels farmacèutics a l’hora de promoure hàbits saludables que evitin el contagi d’aquestes malalties”.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal