Estàs aquí: Inici > Destacats > Apnea del son: símptomes, conseqüències i consells

Apnea del son: símptomes, conseqüències i consells

4 novembre 2021

Apnea significa manca transitòria de la respiració. L’apnea del son és una malaltia que es caracteritza per la interrupció sobtada de la respiració mentre es dorm, i pot durar des de pocs segons  fins a minuts. Se sol caracteritzar per uns roncs forts que es prolonguen de manera regular durant un temps, fins que són interromputs per un període de silenci que dura més de deu segons, en el qual es talla la respiració.

L’apnea obstructiva és la més comuna. Es caracteritza perquè el pacient presenta un estretament o bloqueig parcial de les vies respiratòries  deguda a la relaxació dels músculs que envolten la gola i la llengua i això dificulta el pas de l’aire.

Què és la síndrome de l’apnea obstructiva?

La síndrome de l’apnea obstructiva del son (SAOS) es defineix per la presència de més de deu episodis d’apnea obstructiva per hora de son. La gravetat i la repercussió de la SAOS estan determinades pel nombre i la durada de les apnees, així com per l’oxigen que arriba als teixits i el nombre de batecs del cor.

Quins factors incrementen el risc de patir apnea obstructiva?

 • L’apnea del son afecta aproximadament un 4% de la població masculina i un 2% de la població femenina, i és més freqüent en adults grans, obesos i hipertensos.
 • Altres factors com l’obstrucció nasal, una llengua llarga que al retreure’s  podria arribar a bloquejar la gola, una via respiratòria estreta i determinades formes de paladar i maxil•lar o la longitud i la mida del coll també incrementen el risc de patir apnea obstructiva del son.
 • Les persones que presenten  insuficiència cardíaca i renal avançades, hipotiroïdisme i malalties a nivell de les vies respiratòries també tenen un major risc de presentar apnees.
 • El consum d’alcohol o de sedants abans de dormir pot predisposar els episodis d’apnea.

Les apnees en els nens i les nenes

 • En nens sense cap patologia hi pot haver alguns episodis apneics aïllats que no tenen cap repercussió clínica.
 • Tanmateix, la majoria dels casos de SAOS en nens són secundaris a hipertròfia d’amígdales i/o vegetacions, que encara que no obstrueixin del tot la faringe, si s’afegeixen a altres factors com la disminució de l’àrea faríngia, la hipotonia muscular, dormir de panxa enlaire o les infeccions respiratòries altes, augmenten el nombre i la gravetat de les apnees obstructives.
 • La simptomatologia en nens varia de la dels adults i es caracteritza  perquè durant el dia la majoria dels nens no presenten símptomes, encara que pot haver-hi trastorns de comportament, com a agitació, hiperactivitat, disminució del rendiment escolar, a més dels típics símptomes causats per la hipertròfia de les amígdales.

Els símptomes

Sovint, la persona que pateix d’apnea obstructiva del son no recorda els episodis experimentats durant la nit.

 • Solen presentar roncs molt forts, aquests van acompanyats d’un interval de silenci que es donaria en el moment que no hi ha el flux correcte de l’aire i finalitza amb una forta exhalació. Aquest cicle es repeteix durant tota la nit.
 • Els símptomes predominants en general s’associen amb somnolència diürna excessiva, deguda a la manca de son profund durant la nit, el pacient pot experimentar canvis de comportament (la persona pot estar irritable, de mal humor, etc.  i fins i tot pot presentar quadres de migranya lleus).

Les conseqüències

 • Elevat risc d’accidents. La son excessiva durant el dia, fa que un es pugui adormir en llocs no apropiats com la feina, conduint o en altres accions de risc que requereixin concentració.
 • A més, el pacient que té apnea obstructiva del son pot presentar mal de cap quan es desperta, llevar-se amb sensació de no poder respirar i patir problemes de  memòria.
 • Les complicacions de l’apnea obstructiva del son són degudes a la manca d’oxigen que pateix l’organisme, i poden ser de tipus cardiovascular, com les arítmies, la pressió alta o la isquèmia cardíaca, o de tipus respiratori o neurològic, com convulsions.

Consells

 • La reducció de pes i evitar el consum d’alcohol i de sedants pot ajudar alguns individus.
 • Fumar contribueix a l’obstrucció parcial o total de la via d’aire.
 • L’exercici físic ajuda a respirar millor.
 • Dormir de costat i no d’esquena alleuja la pressió sobre les vies respiratòries.
 • Consulti amb al metge si experimenta somnolència diürna excessiva o si s’observen símptomes de l’apnea obstructiva del son.

Informació extreta en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Altres recomanacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal