Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova actualització pràctica sobre ostomies al COFB

Nova actualització pràctica sobre ostomies al COFB

30 novembre 2021

El passat 19 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacètuics de Barcelona (COFB) la formació “Ostomies”, que tenia per objectiu que els assistents coneguessin què és i com funciona una ostomia així com el material específic per tenir cura de l’estoma i els beneficis de la irragació per colostomia. Per aquest motiu, el programa de la formació constava dels punts següents: classificació de les ostomies, causes més freqüents, material necessari per tenir-ne cura, complicacions principals, sistemes continents i resolució de casos pràctics.

Elena Palau, vocal d'Ortopèdia del COFB, durant un moment de la formació.
Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, durant un moment de la formació.

La formació, coordinada per Elena Palau, vocal d’Ortopèdia del COFB, va constar d’una part teòrica i una part de demostració pràctica. L’equip docent va estar format per Patricia López Oliva, infermera i estomaterapeuta de Hollister i Mercè Rubio Vázquez, infermera estomaterapeuta de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Què és una ostomia?

Una ostomia és una derivació quirúrgica de l’aparell digestiu o de l’aparell urinari perquè el pacient pugui eliminar els residus que genera l’organisme per una via diferent de la natural quan no és possible fer-ho pel conducte normal. La persona que en porta una incorporada necessita un material específic per fer el manteniment diari de l’estoma.

Mercè Rubio Vázquez, infermera estomaterapeuta de l’Hospital de Sant Pau.
Mercè Rubio Vázquez, infermera estomaterapeuta de l’Hospital de Sant Pau.

Durant la introducció, es va exposar que a Espanya existeix un col·lectiu de 70.000 persones amb un estoma i que, cada any, hi ha 16.000 nous ostomitzats. També es va exposar la definició d’ostomia, entesa com l’obertura natural o creada amb cirurgia que uneix una part d’una cavitat corpora amb l’exterior, amb l’objectiu de permetre la sortida de contingut visceral o bé la introducció de substàncies amb finalitats terapèutiques o nutricionals.

D’altra banda, durant la formació es van repassar els tipus d’estoma segons la confecció, la classificació de les ostomies i tipus d’ostomies (colestomies, ileostomies i urostomies). També les causes de les colostomies: càncer de còlon, anus i recte; obstrucció intestinal; diverticulitis; traumatismes i malformacions anorrectals; causes congènites; malalties inflamatòries intestinals (colitis, Crohn…), accidents, etc.

Patricia López Oliva, infermera estomaterapeuta de Hollister.
Patricia López Oliva, infermera estomaterapeuta de Hollister.

Dispositius d’ostomia

Pel que fa als dispositius d’ostomia, es va fer referència a característiques com l’adaptabilitat, la protecció, la seguretat, l’eficàcia i al fet que sigui manejable. També es va destacar que és fonamental que la bossa d’elecció s’ajusti perfectament a l’estoma, no es desenganxi, que sigui còmode, discreta i segura. I, finalment, que no lesioni la pell al retirar-la. En funció de: la consistència de la femta, la freqüència dels canvis que es precisin, la resistència de la pell, l’anatomia de l’abdomen, la situació de l’estoma i la zona que l’envolta i l’habilitat i destresa per manegar el dispositiu es recomanarà un dispositiu d’ostomia o un altre.

Preguntes més freqüents

A la part final de la sessió, es va fer referència als accessoris d’ostomia. Alguns d’aquests accessoris són: la pasta barrera, anells barrera, anells barrera convexes, pòlvores hidrocol·loides, làmines protectores, semillunes hidrocol·loides, cinturò elàstic.

I també va haver-hi un espai dedicat a les complicacions que es poden donar, així com a les preguntes més freqüents que sorgeixen en el cas de les ostomies. Preguntes com: Es pot viatjar còmodament portant una ostomia? Com es fa la higiene del meu estoma? Hi ha grups de suport o associacions que puguin ajudar-me durant el procés? Podré continuar fent esport?

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal