El passat 23 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la formació “Càncer de pròstata: Què podem fer a la farmàcia comunitària?“. Miquel Recasens, tresorer del COFB, va ser l’encarregat de moderar la sessió. Els ponents van ser la Dra. Maria J. Ribal, cap de la unitat d’Urooncologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i presidenta de la Societat Catalana d’Urologia i Ivó Valdivielso, director de la Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica (Oncolliga).
Els temes abordats en relació amb el càncer de pròstata va ser els següents: prevalença i epidemiologia; fisiopatologia, signes i símptomes d’alerta, criteris diagnòstics i cribratges; pronòstic i estratègies terapèutiques; seguiment farmacoterapèutic a l’oficina de farmàcia i prevenció primària i secundària.
Miquel Recasens, tresorer del COFB, va destacar que “en actes com aquest, s’ajunten les tres dimensions de la professió farmacèutica: dimensió de la custòdia i dispensació dels medicaments; dimensió assistencial de serveis (consell farmacèutic, indicació) i, en tercer lloc, la dimensió social. De fet, aquesta iniciativa procedeix de l’entitat Oncolliga que ha proposat una acció de donacions i que hem vinculat a la proposta professional del coneixement d’aquestes patologies“.
Temes principals de la conferència
En la conferència es van repassar els signes i els símptomes d’alerta del càncer de pròstata i els criteris diagnòstics. A més, es va aprofundir en el tractament per aconseguir l’adherència màxima mitjançant el seguiment farmacoterapèutic que es pot dur a terme des de la farmàcia comunitària.
La doctora va oferir una visió global de la malaltia i va detallar aspectes com què és la pròstata i per a què serveix, quins són els factors de risc confirmats o la importància de fer-se revisions.
Al començament de la sessió, la doctora Ribal va agrair que Oncolliga sigui “capaç de generar iniciatives en què diverses especialitats siguin capaces de confluir per tal de tractar un tema tan rellevant com el càncer de pròstata“.
Què és la pròstata i per a què serveix?
Així mateix, va explicar que la pròstata és una glàndula de la mida d’una nou situada a la sortida de la bufeta de l’orina, que produeix una part del líquid seminal que protegeixi i nodreix els espermatozoides. La pròstata augmenta la mida per l’acció de les hormones masculines (testosterona i DHT).
Les malalties de la pròstata són les infeccions, la hiperplàsia benigna o el càncer de pròstata.
Contextualització del càncer de pròstata
Tot seguit, la doctora va oferir la seva visió “sobre què és el que s’hauria de conèixer en relació amb el càncer de pròstata“. Segons va destacar, a l’hora de contextualitzar la malaltia, cal saber que “és un problema de salut francament important; la primera neoplàsia en l’home, en l’àmbit mundial”.
En aquest sentit, “en els pròxims anys, la seva incidència i prevalença serà encara més alta. Ja que ens estem enfrontant al fet que la població envelleix a marxes forçades i, a més, mantenint una qualitat de vida francament rellevant”, va explicar.
“L‘envelliment de la població va relacionat amb el càncer de pròstata, perquè és una neoplàsia lligada a l’edat. Té un pic d’incidència màxima al voltant dels 65 anys, i és cert que a mesura que augmenta l’edat, augmenta la prevalença de la malaltia. Per la qual cosa, si nosaltres tenim una població que envelleix i manté qualitat de vida, és obvi que el diagnòstic que farem cada cop serà més freqüent. Així doncs, la que ara ja és la primera causa d’atenció urooncològica i, probablement, el primer àmbit de treball de tots els que ens dediquem a la urooncologia, encara es multiplicarà per més.
La importància de la informació veraç al voltant del càncer de pròstata
“Des de l’àmbit de la farmàcia, potser hi ha coses de la malaltia que es desconeixen i que estaria bé conèixer de primera mà perquè moltes vegades resultarà que el pacient anirà a buscar la medicació a la farmàcia, preguntarà, etc. I sou un primer checkpoint i una de les coses més importants és que transmetem una informació veraç“, va apuntar la Dra. Maria J. Ribal.
En aquest sentit, segons va detallar, en un estudi d’àmbit mundial publicat l’any passat es va analitzar quin percentatge d’informació fake hi havia arreu entorn del càncer de pròstata. I es va concloure que més del 80% de la informació que es trobava a xarxes o cercadors no era veraç o adequada.
Per això, “la Societat Catalana d’Urologia està francament implicada en el fet de transmetre informació veraç. Fa cosa d’un any vam crear l’oficina del pacient, que pretén convertir-se en un referent per vehicular informació fefaent“.
Presentació de la campanya de sensibilització i detecció del càncer de pròstata d’Oncolliga
En el context de l’acte, Oncolliga va presentar la campanya de sensibilització i detecció de càncer de pròstata, que té com a lema “Per prevenir el càncer de pròstata, visita el teu especialista de referència i fes-te la revisió a temps”. Aquesta nova campanya arriba després que se n’impulsés una sobre el càncer de mama amb masculí i femení, amb el lema “Sigues una mà amiga”.
La col·laboració dels farmacèutics en la sensibilització i divulgació
Tal com va explicar el director d’Oncolliga, “aquesta darrera campanya es posa en marxa perquè una de les funcions de la fundació és donar a conèixer missatges de bons hàbits de prevenció davant la malaltia, i això fa necessari estar presents al territori i estar en contacte amb la societat“.
I va afegir: “Vam pensar que les farmàcies i els farmacèutics, per àmbit territorial i per la capacitat que tenen de contactar amb la societat, serien un excel·lent partner per fer aquest tipus de campanyes. Al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona hem trobat persones molt sensibles a la nostra causa i hem pogut treballar per ajudar a difondre aquestes campanyes de sensibilització“.
*Tots els inscrits rebran el material de la campanya (pòsters i díptics) a la farmàcia. Aquells que no van poder ser presents a l’acte, però que es vulguin adherir a la campanya poden demanar el material en aquest enllaç.
Amb la col·laboració de:
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- Actualització en el tractament del càncer de pròstata. Nova formació al COFB adreçada a farmacèutics hospitalaris i d’Atenció Primària (Novembre 2021)
- Les farmàcies de la província de Barcelona i Fundació Oncolliga, juntes per prevenir el càncer de mama femení i masculí (Octubre 2021)
- Noves perspectives per al pacient amb càncer de pròstata (Octubre 2014)