Estàs aquí: Inici > Destacats > Més de 400 inscrits al webinar d’Àgora Sanitària i Nestlé Health Science sobre nous avenços en envelliment cel·lular i el paper de l’oficina de farmàcia

Més de 400 inscrits al webinar d’Àgora Sanitària i Nestlé Health Science sobre nous avenços en envelliment cel·lular i el paper de l’oficina de farmàcia

20 desembre 2021

Els últims avenços en nutrició cel·lular obren un nou camp de treball en l’abordatge del procés de l’envelliment. Aquesta nova disciplina estudia els mecanismes relacionats amb el declivi cel·lular associat a l’edat, fent èmfasi en el paper de l’estrès oxidatiu i la cerca de solucions per  frenar aquest dany oxidatiu.

Aquesta va ser la qüestió central que es va abordar durant el webinar en directe “Nous avenços en envelliment cel·lular”, organitzat el passat 30 de novembre per Àgora Sanitària, la plataforma de formació en línia dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, i patrocinat per Nestlé Health Science.

Quins temes es van abordar durant el webinar?

Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), va introduir la conferència apuntant els tres grans temes que es tractarien: “Els processos clínics i cel·lulars que tenen lloc en l’envelliment; l’impacte de l’envelliment en la funcionalitat, el rendiment cognitiu i el sistema immune; i els factors que poden accelerar el dany oxidatiu”.

Més concretament, el webinar, que va comptar amb més de 400 inscrits, es va dividir en dues parts. En primer lloc, la presentació del Dr. José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València i referent en la recerca sobre l’envelliment des dels seus inicis a Oxford sota la direcció del Premi Nobel Hans Kreb, que va detallar els processos pels quals passa la cèl·lula, el paper dels radicals lliures i el glutatió, així com els actius existents que contribueixen a la protecció cel·lular.

A continuació, es va incorporar la Dra. Maria Izquierdo, catedràtica de nutrició de la Universitat de Barcelona i directora del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia, per mantenir un diàleg amb el Dr. Viña. Després d’aquesta conversa entre tots dos experts, els assistents van poder exposar les principals consultes davant l’envelliment cel·lular, especialment sobre com enfocar el consell nutricional i la promoció d’hàbits de vida saludables des de la farmàcia.

Envelliment cel·lular

El Dr. Viña va definir l’envelliment com un procés complex i temporal, amb gran heterogeneïtat biològica de la població. L’estudi i la recerca en aquesta àrea són molt diversos i es dirigeix a la prevenció i intervenció, especialment en els individus més vulnerables. L’objectiu, segons va detallar, no és el de “viure més, sinó viure millor per més temps”.

El doctor també va exposar que per un envelliment saludable és possible actuar en diferents nivells: alimentació, exercici, control de l’estrès, hàbits saludables i complementació nutricional, entre altres. També va posar l’accent en l’existència d’alguns factors de risc d’envelliment cel·lular accelerat, siguin característiques demogràfiques o clíniques (com a antecedents genètics desfavorables, l’obesitat o condicions clíniques, com el càncer o la malaltia cardiovascular), o factors ambientals, conductuals o socioeconòmics (com el tabac, el sedentarisme, la contaminació, l’alcohol, un nivell socioeconòmic baix o una nutrició inadequada).

Pel que fa al paper de l’estrès en l’envelliment cel·lular, el Dr. Viña va indicar: “No tenim per què bloquejar l’estrès, en el sentit original de la paraula, que és la reacció davant una agressió, el que hem de bloquejar mitjançant nutrició i altres hàbits saludables és el dany continu que produeix l’estrès”.

El Dr. José Viña i la Dra. Maria Izquierdo, en un moment del Webinar.

La complementació amb vitamines / minerals i altres nutrients

Sobre la qüestió de la complementació amb vitamines / minerals, va exposar que hi ha una part de la població que presenta alguns dèficits en la seva dieta -per exemple, als països desenvolupats, la majoria de la població obesa està malnodrida-, per la qual cosa la complementació vitamínica / mineral pot estar recomanada prèvia avaluació de la dieta i la situació individual. Els micronutrients relacionats amb l’equilibri cel·lular oxidatiu (Zn, Es, vitamines A, E i C) contribueixen a la defensa cel·lular oxidativa i tenen implicacions importants en l’envelliment cel·lular i en el desenvolupament de malalties cròniques.

Existeixen altres biomolècules claus en la protecció cel·lular com el glutatió. La deficiència de glutatió en els individus majors s’associa amb un augment de l’estrès oxidatiu, presentant elevats nivells dels marcadors plasmàtics de mal oxidatiu elevats i afavorint el desenvolupament de malalties cròniques. L’aportació d’una combinació adequada de N-acetilcisteïna i glicina (GlyNAC), precursors del glutatió, és una estratègia efectiva per a promoure la protecció i salut cel·lular.

En relació amb aquesta qüestió, la Dra. Izquierdo va afegir que “quan es veu la relació entre vitamines i prevenció de malalties cardiovasculars, o quan es valora que la dieta tingui la suficient quantitat de vitamines, sempre es troben relacions positives si bé cal evitar les dosis altes o “megadosis”. Per contra, “quan aquests mateixos estudis es fan en població molt suplementada (exemple: a Amèrica hi ha moltes persones que prenen massa suplements), no s’observa aquesta protecció i fins i tot hi ha efectes negatius”. Per això, “la suplementació sempre ha de ser individualitzada i supervisada”.

Avaluar des de l’oficina de farmàcia l’envelliment saludable d’una persona

Segons el Dr. Viña, “el primer que han de fer els farmacèutics, en la mesura que sigui possible, és parlar amb el pacient. Parlar i, sobretot, escoltar. Cal fer veure al pacient que la conversa que estan tenint amb ell es tracta d’un acte professional, que va més enllà de la dispensació. En segon lloc, és important estar molt ben format i, finalment, que els diferents professionals sanitaris -metges, infermeres, farmacèutics, nutricionistes, etc.- siguin un equip treballant de manera coordinada”. Per part seva, la Dra. Izquierdo va afegir: “És molt rellevant l’escolta activa i els professionals que estan en l’oficina de farmàcia poden detectar si el pacient està perdent pes, si la seva alimentació no és adequada, si dorm bé o no, si està més trist, etc.”.

En aquest sentit, tots dos experts van coincidir en la importància que donen els farmacèutics a la formació continuada, així com el paper clau que té la farmàcia en la salut de la població i, més concretament, en el consell nutricional i d’estil de vida per un envelliment saludable.

Hàbits més importants per prevenir el procés oxidatiu

El Dr. Viña va ressaltar la importància de prendre suficient fruita i verdura (com a mínim 5 racions diàries en total) i evitar, en la mesura del possible, factors de risc com són tabac, excés d’alcohol, obesitat, polimedicació, pol·lució, etc. També entrenar moderadament, que és una forma adequada i fisiològica d’afavorir l’equilibri oxidatiu. El doctor Viña també va afegir que és important no prendre medicaments sense prescripció i que s’ha de consultar al metge o al farmacèutic.

En aquest sentit, la Dra. Izquierdo també va recordar que “les fruites, verdures i hortalisses han de ser la base de l’alimentació”. A més, va ressaltar que “el nostre cos, des d’un punt de vista genètic, encara és paleolític. Fins fa poc no s’ingeria carn en excés. La carn era un condiment del plat, no el plat principal. En canvi, actualment, la carn ha passat a ser el plat principal i la verdura a ser el condiment, quan hauria de ser a l’inrevés”. Finalment, la Dra. Izquierdo va insistir en la importància de la fibra dietètica en la nostra salut. La fibra té una funció essencial, entre altres, en la regulació de la microbiota. Una microbiota adequada ajudarà a mantenir la integritat de l’epiteli del còlon, assegurant que no entrin a l’organisme substàncies pro inflamatòries, amb efectes no desitjats en l’organisme.

Àgora de Nutrició i Salut

Aquest webinar és una de les iniciatives impulsades en el marc d’Àgora de Nutrició i Salut, l’àrea formativa posada en marxa el 2019 per Àgora Sanitària i Nestlé Health Science. L’objectiu d’aquest portal és posar a l’abast dels farmacèutics i de la resta de professionals de l’oficina de farmàcia un conjunt de recursos en línia que contribueixin a la millora i professionalització del consell farmacèutic, en un àmbit de tanta rellevància com és la nutrició en adults i persones grans.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal