Estàs aquí: Inici > Destacats > El COFB posa en marxa el cicle de Tertúlies COVID-19 amb una conferència sobre vacunes, impartida per la Dra. Magda Campins

El COFB posa en marxa el cicle de Tertúlies COVID-19 amb una conferència sobre vacunes, impartida per la Dra. Magda Campins

22 desembre 2021

Vacunes COVID-19: Què hem fet fins ara i què ens queda per fer?”. Aquest ha estat el títol de la primera conferència organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), amb el patrocini de Sanofi, dins el marc del cicle de Tertúlies COVID-19 que ha posat en marxa aquest any. L’acte, que es va celebrar en format Webinar el passat 15 de desembre, va anar a càrrec de la Dra. Magda Campins, investigadora del grup de recerca d’epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19, i va comptar amb la moderació d’Aina Surroca, secretària i responsable de la Comissió Delgada de Formació del COFB.

“Vacunes COVID-19: Què hem fet fins ara i què ens queda per fer?” va ser el títol de la primera conferència del cicle Tertúlies COVID-19.

Situació epidemiològica i impacte de la vacunació

Durant la primera part de la sessió, la doctora va començar fent un repàs de la situació epidemiològica a Catalunya i a Espanya. “Portem gairebé 2 anys de pandèmia i anem tenint onades, una rere l’altra, encara que l’impacte, com sabeu, és menor pel que fa a hospitalitzacions i mortalitat gràcies a les vacunes”, va explicar. En aquest sentit, la Dra. Campins va exposar que “a Espanya, des que es va començar amb la vacunació, en la quarta i la cinquena onada es va veure clarament que, tot i que el nombre de casos va ser important, l’impacte sobre la mortalitat va ser molt menor que en les anteriors”. Pel que fa a la incidència actual de COVID-19, la doctora va apuntar que “estem en una tendència clarament ascendent”.

Segons va exposar la presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19, actualment, “s’està veient un desplaçament de la infecció cap a l’edat pediàtrica i, sobretot, cap als nens més petits d’onze anys. D’altra banda, “l’afectació a les escoles és sobretot a les de Primària. Això es deu al fet que els nens a partir de 12 anys es van vacunar a l’estiu i això fa que estiguin més protegits que els nens més petits”. Precisament, “aquest és un dels motius pels quals s’ha recomanat la vacunació dels nens de 5 a 11 anys. No tant per la gravetat de la malaltia, ja que en nens aquesta no és greu, però sí per l’impacte que està tenint a nivell escolar i en la normalització de la vida dels nens més petits”, va concretar.  

A la segona part de la formació, es van resoldre diverses preguntes que els col·legiats havien traslladat prèviament, relacionades amb la malaltia, l'epidemiologia, la vacuna i les restriccions.
A la segona part de la formació, es van resoldre diverses preguntes que els col·legiats havien traslladat prèviament, relacionades amb la malaltia, l’epidemiologia, la vacuna i les restriccions.

Fent un repàs de les vacunes administrades, la doctora va apuntar que “a tot Espanya la vacuna que més s’ha posat és la de Pfizer/BioNtech, seguida de Moderna, AstraZeneca/Oxford  i la de Janssen”. La Dra. Campins també va destacar que “Espanya és un país amb unes cobertures vacunals excel·lents en comparació amb altres països”. No obstant això, a nivell mundial, “el 55% de la població ha rebut almenys una dosi de vacuna, però si mirem els països pobres, només un 7% d’aquests països ha rebut alguna dosi [xifres en data del 15/12/2021]. Aquí és on tenim el gran problema i on hauríem de lluitar tots per aconseguir que la cobertura vacunal augmenti. Per protegir-los a ells i a tota la població”, va afegir.

Qüestions dels col·legiats davant la malaltia, l’epidemiologia, la vacuna i les restriccions

La segona part de la sessió va constar de diverses preguntes que els col·legiats van traslladar, i que es van dividir en quatre blocs: malaltia, epidemiologia, vacuna i restriccions.

Malaltia: convivència de la COVID-19 amb la grip

Dins del primer bloc, una de les preguntes va ser com s’està produint la convivència de la COVID amb altres infeccions víriques com la grip. La Dra. Campins va respondre que “l’any passat va sorprendre que el SARS-CoV-2 va ocupar tot el nínxol ecològic de tots els virus respiratoris. Aquest any les expectatives són que, probablement, hi haurà epidèmia de grip i, de fet, ja s’han començat a detectar casos de grip, tot i que no amb una freqüència molt alta, ja que són molt pocs casos encara”. Tot i això, encara no estem en l’època en què és habitual l’epidèmia de grip, ja que normalment tenim el pic màxim al mes de febrer. Cal veure què passarà”. I va recordar que “a Espanya, hi ha cada any entre 2.000 i 3.000 casos de morts per grip”.

Epidemiologia: variant òmicron

Molts col·legiats van interessar-se per la variant òmicron. La doctora va explicar que “la seva transmissibilitat és molt superior a la delta, és molt més contagiosa” i que “al Regne Unit estan veient que el nombre de casos d’òmicron es doblen cada dos dies i mig, això és una transmissibilitat molt alta”. I va afegir: “La simptomatologia és la mateixa (febre, tos, refredat). En aquests moments, encara no tenim suficients dades per valorar si és més greu o no”.

Vacunació: efectivitat davant la variant òmicron i càrrega viral de les persones vacunades

Pel que fa a l’efectivitat de la vacuna davant la variant òmicron, la Dra. Campins va concretar que “amb dues dosis d’AstraZeneca, pràcticament, s’ha perdut  la protecció, és per això que les persones de 60 a 69 anys que han rebut les dues dosis d’AZ és molt important que es posin una tercera dosi de Pfizer o de Moderna ràpidament”. “Segons un estudi, amb dues dosis de la vacuna de Pfizer hi ha una pèrdua de la protecció, però sabem que amb una tercera dosi arriba a un nivell d’anticossos neutralitzants que pràcticament  torna a posar la protecció al mateix nivell que es tenia amb la delta”, va detallar.   

La Dra. Magda Campins, investigadora del grup de recerca d’epidemiologia i Salut i presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19.
La Dra. Magda Campins, investigadora del grup de recerca d’epidemiologia i Salut i presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19.

Preguntada sobre si les persones vacunades poden tenir la mateixa càrrega viral que les no vacunades, va respondre sí i que les persones vacunades poden ser igual de transmissores. I va afegir: “Encara que les persones vacunades es poden infectar i la seva càrrega viral pot ser igual a la de les no vacunades, la seva probabilitat és un 50% inferior. I és que l’efectivitat de la vacuna per evitar la infecció és d’un 50%”.

Restriccions: ús del certificat COVID

En relació amb les restriccions i les mesures que s’estaven prenent fins al moment al nostre entorn, com el certificat COVID, la doctora va destacar que “l’ús del certificat COVID està tenint un impacte en la vacunació. Per tant, ha estat útil i crec que l’hem de mantenir. També crec que s’hauria d’estendre a l’àmbit dels professionals sanitaris d’hospitals i residències. No soc partidària de la vacunació obligatòria, ja que crec que pot generar rebuig, com estem veient en altres països. El certificat COVID no és vacunació obligatòria, però sí que és obligació de presentar una sèrie de proves assegurant que no estàs infectat en aquell moment.”

El paper dels farmacèutics en la detecció de la COVID-19

La secretària del COFB, Aina Surroca, va demanar a la Dra. Campins un balanç del paper de les oficines de farmàcia en el control de la pandèmia. “Des de les farmàcies comunitàries estem participant en la supervisió dels tests d’antígens del cribratge escolar i també els dirigits a població general. S’han supervisat més de 150.000 tests i s’han detectat més de 2.000 positius [en data del 15/12/2021]”, va destacar.

En aquest sentit, la doctora va exposar que “tant de bo s’hagués fet abans, com més mans siguem ajudant a combatre aquesta pandèmia, millor. I crec que els farmacèutics esteu en una situació privilegiada, perquè teniu un contacte molt directe amb la població”. I va afegir: “Les oficines de farmàcia heu estat sempre obertes i la vostra implicació ha estat fonamental.”

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal