Estàs aquí: Inici > Destacats > Actualització i noves teràpies farmacològiques per combatre la hipercolesterolèmia

Actualització i noves teràpies farmacològiques per combatre la hipercolesterolèmia

24 desembre 2021

El passat 16 de desembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la formació “Actualització i noves teràpies farmacològiques per combatre la hipercolesterolèmia”, que va comptar amb el patrocini d’Amgen. La sessió va constar d’una part teòrica i una part pràctica.

Els ponents van ser Emilio Ortega Martínez de Victoria, endocrinòleg i consultor del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic; Lluís Recasens, cap clínic de cardiologia del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar; Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar i Anna Feliu Ribera, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Sant Pau.

Emilio Ortega Martínez de Victoria, endocrinòleg i consultor del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic.

La formació, tenia per objectius que els assistents es posessin al dia en les guies i recomanacions per tractar la dislipèmia; que sabessin determinar el perfil de pacients amb síndrome coronària aguda (SCA) en funció del risc cardiovascular i que ampliessin coneixements sobre els tractaments hipolipemiants actuals. També que adquirissin habilitats d’actuació farmacèutica en el tractament del pacient de molt alt risc cardiovascular.

Les teràpies i les guies per tractar els lípids segons el risc de malaltia cardiovascular són un dels objectius per millorar la qualitat assistencial dels pacients afectats per aquestes patologies. És clau, també, intervenir en la prevenció primària i secundària.

Les dades diuen que xifres de colesterol total inferiors a 200 mg/dl (o colesterol-LDL menor de 130 mg/dl) poden ser massa altes en pacients que ja tenen malaltia cardiovascular (coronària, ictus o malaltia arterial perifèrica), en diabètics o en pacients amb factors de risc cardiovascular múltiples. En aquestes circumstàncies, el colesterol ideal hauria d’estar per sota de 200 mg/dl.

D'esquerra a dreta: Emilio Ortega Martínez de Victoria, endocrinòleg i consultor del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic; Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar; Lluís Recasens, cap clínic de cardiologia del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i Anna Feliu Ribera, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de Sant Pau.
D’esquerra a dreta: Emilio Ortega Martínez de Victoria, endocrinòleg i consultor del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic; Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar; Lluís Recasens, cap clínic de cardiologia del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar i Anna Feliu Ribera, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de Sant Pau.

A la part final de la sessió, va haver-hi un debat entre els assistents, que va servir per recollir les conclusions de la formació. D’aquesta manera, també es va promoure la reflexió conjunta de ponents i participants.

Valoració de David Conde, vocal d’Hospitals del COFB

“La formació al COFB sobre les novetats terapèutiques en el tractament de la hipercolesterolèmia va ser molt interessant, ja que es va poder enfocar el tema de manera multidisciplinària amb la participació de professionals sanitaris que atenen al pacient d’alt risc cardiovascular“, va exposar David Conde.

Així mateix, “es va fer èmfasi en la necessitat de millorar el control lipídic d’aquests pacients d’alt risc per tal de reduir la mortalitat cardiovascular tot utilitzant els inhibidors d’IPCSK9 (alirocumab o evolocumab), que han demostrat una bona eficàcia i seguretat per a reduir els nivells de LDLc. D’altra banda, es va posar en evidència la necessitat de millorar l’adherència als tractaments essent necessària la implicació i la col·laboració de clínics, farmacèutics d’hospital, comunitaris i professionals dels CAPs.”

Programa de la formació

Pel que fa al programa, els punts tractats van ser els següents:

  • Revisió de les noves guies i recomanacions per tractar la dislipèmia. Classificació del risc cardiovascular.
  • Abordatge del pacient amb síndrome coronària aguda. Importància de la prevenció secundària. Avaluació del risc cardiovascular i perfils de pacients.
  • Gestió del pacient de molt alt risc cardiovascular. Paper del farmacèutic d’hospital en els tractaments hipolipemiants per a un bon control i seguiment del risc cardiovascular. Coordinació amb atenció primària.
  • Avenços en la teràpia hipolipemiant que tenen a veure amb la farmàcia hospitalària. Processos assistencials i necessitat de més coordinació amb les especialitats clíniques. Atenció farmacèutica, una manera útil d’optimitzar el seguiment del pacient.

Amb el patrocini:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal