Estàs aquí: Inici > Destacats > Alzheimer i aducanumab. En vam parlar de les seves controvèrsies a una nova tertúlia d’actualitat amb la Dra. Mercè Boada i el Dr. Albert Lleó

Alzheimer i aducanumab. En vam parlar de les seves controvèrsies a una nova tertúlia d’actualitat amb la Dra. Mercè Boada i el Dr. Albert Lleó

29 abril 2022

El passat 20 d’abril va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la tertúlia d’actualitat “Alzheimer i aducanumab. Controvèrsies”, a càrrec de la Dra. Mercè Boada, neuròloga, cofundadora i directora mèdica de la Fundació ACE i el Dr. Albert Lleó, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau i coordinador del programa Alzheimer de CIBERNED. Aina Surroca, secretària de la Junta de Govern del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, va ser l’encarregada de moderar la sessió.

D'esquerra a dreta: La Dra. Mercè Boada, el Dr. Lleó i la secretària de la Junta de Govern del COFB, Aina Surroca.
D’esquerra a dreta: La Dra. Mercè Boada, el Dr. Albert Lleó i la secretària de la Junta de Govern del COFB, Aina Surroca.

Alzheimer, aducanumab i altres fàrmacs

Una nova era pel tractament de l’Alzheimer

Segons va exposar el Dr. Lleó, “estem en un moment molt excitant de la història de la malaltia d’Alzheimer perquè realment hi ha hagut molts canvis. Cal posar en context on estem amb l’aducanumab i amb la resta de tractaments“. I va afegir: “Ens trobem en una era en què sobretot hi ha fàrmacs biològics fonamentalment perquè en les estratègies prèvies d’inhibició de vies productores d’amiloide i altres dianes no han mostrat resultats positius”.

Així mateix, el Dr. Lleó va apuntar que “a Europa, el 17 de desembre, l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) es va pronunciar i va dir que no aprovaria, que no autoritzaria l’ús a Europa del fàrmac aducanumab“.

El Dr. Albert Lleó, durant la tertúlia d'actualitat.
El Dr. Albert Lleó, durant la tertúlia d’actualitat.

En aquest sentit, segons va exposar el doctor “la companyia està preparant una apel·lació i no hi ha una resolució definitiva. Però la resolució inicial va ser negativa i la companyia, arran d’aquesta situació, decideix iniciar -per recomanació de la FDA i d’experts independents- un nou estudi confirmatori amb aducanumab, en fase 3b/4, amb més de 1.500 pacients amb Alzheimer d’entre 60 i 85 anys, ja que sembla que els pacients més grans tenen major resposta que els pacients més joves”.

A banda de l’aducanumab, el doctor va detallar que “hi ha altres fàrmacs que estan a la fase final, la fase 3. De fet, n’hi ha alguns que ja han tingut resultats positius en estudis previs com lecanemab, donanemab o gantenerumab. Alguns d’ells acabaran la fase 3 complerta a finals d’any. O sigui, entre finals d’aquest i a principis de l’any vinent tindrem notícies i serà molt important. I tots ells tenen dades que hi ha una certa senyal clínica en les fases prèvies”.

Finalment, el Dr. Lleó va concloure que “el tractament de l’Alzheimer ha entrat en una nova era i que, malgrat la controvèrsia, s’ha aprovat el primer biològic per a l’Alzheimer. Hi ha altres biològics que estan a l’horitzó i que és qüestió de temps que això arribi a Europa. Crec que ara disposem d’un temps d’or realment per preparar el terreny perquè estiguem preparats tant els hospitals com els diferents centres, tant en el diagnòstic com a l’hora d’adequar les infraestructures per preparar-nos per una nova era en la malaltia d’Alzheimer“.

La proximitat del farmacèutic i el seu coneixement del malalt.

La Dra. Boada durant la seva intervenció va afirmar que la definició de malaltia d’Alzheimer ha canviat: “Deixem de parlar de demència tipus Alzheimer, que és el que fèiem, per parlar de malaltia d’Alzheimer. Aquesta última està focalitzada en buscar aquells marcadors biològics que indiquin que el cervell té la marca que la ciència ha dit que configurava aquesta malaltia.

La Dra. Mercè Boada, en un moment de la seva intervenció.
La Dra. Mercè Boada, en un moment de la seva intervenció.

Respecte a la controvèrsia amb l’aducanumab, en una malaltia tan llarga com l’alzheimer, la directora mèdica de la Fundació ACE va recordar que “en 6 mesos de tractament no podem veure res“. Malgrat això, “hem de fer passos petits, i si bé, el benefici clínic que tenim per ara és minso, ens va molt bé per entendre la malaltia des d’un punt de vista biològic“.

Pel que fa al paper dels farmacèutics, la Dra. Boada va explicar que aquests professionals sanitaris “ens poden ajudar, són els que coneixen més el malalt. La farmàcia és extremadament propera“.

Segons l’EMA, l’evidència científica no demostra prou que l’aducanumab sigui efectiu per al tractament en adults en fases inicials de la malaltia d’Alzheimer. L’agència europea ha conclòs que, malgrat que el fàrmac ha demostrat reduir la presència d’amiloide al cervell, la investigació actual no relaciona aquest fet amb una millora clínica dels pacients.

L’autorització d’aducanumab als EUA està subjecta a un nou estudi postcomercialització per demostrar-ne l’eficàcia clínica. A Europa, s’ha decidit que no queda demostrat que els possibles beneficis superin els possibles riscos. De moment, la farmacèutica Biogen ha comunicat que demanarà que reexaminin la sol·licitud a Europa.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal