Estàs aquí: Inici > Destacats > Els farmacèutics i farmacèutiques de Barcelona celebrem el Dia Mundial del Farmacèutic posant en valor la nostra contribució a un món més saludable

Els farmacèutics i farmacèutiques de Barcelona celebrem el Dia Mundial del Farmacèutic posant en valor la nostra contribució a un món més saludable

23 setembre 2022

“La Farmàcia, unida per un món més saludable” és el lema escollit per la Federació Internacional Farmacèutica (FIP) per celebrar el Dia Mundial del Farmacèutic el proper 25 de setembre. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) s’adhereix a la commemoració d’aquest dia, posant en valor la tasca que es duu a terme des de tots els àmbits d’exercici de la professió, que treballen dia a dia per la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.  

En aquest sentit, el COFB ha elaborat diferents peces per tal que els farmacèutics/ques de Barcelona puguin participar activament en el seu Dia, compartint, a través de xarxes socials, un missatge comú alineat amb el lema d’enguany: “Tots units pel pacient”. Alhora, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF), entre altres materials, ha realitzat un vídeo destacant el compromís dels professionals farmacèutics amb la salut dels pacients.   

Des de tots els àmbits d’exercici, units pel pacient

Durant el 2022, tots els àmbits de la professió han continuat desenvolupant una important tasca en benefici del pacient. A tall d’exemple, l’àmbit d’Anàlisis Clíniques ha continuat sent cabdal en la detecció, pronòstic i seguiment de les principals malalties (COVID-19, verola del mico) que constitueixen, encara avui, una emergència de salut pública, sense perdre l’oportunitat per orientar-se cap a un model de diagnòstic més personalitzat vinculat al ràpid desenvolupament de les àrees de coneixement entorn la biologia molecular. Per la seva banda, els farmacèutics/ques d’Atenció Primària han contribuït a la normalització de l’activitat d’aquesta àrea després de més de dos anys de pandèmia. Un dels aspectes on han posat el focus és en fomentar el rol clínic del farmacèutic com a suport als professionals assistencials en la revisió i actualització dels plans terapèutics, especialment dels pacients crònics polimedicats.

També ha estat fonamental la tasca de la Distribució, que ha col·laborat en projectes i campanyes de salut, conjuntament amb els col·legis i l’Administració. Destaquen, especialment, el subministrament del medicament Paxlovid per a la COVID-19, els programes de detecció de càncer de còlon i recte i cèrvix, així com la distribució dels Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA). Pel que fa a la Farmàcia Comunitària, va començar l’any reforçant encara més el seu paper clau en la gestió de la pandèmia, realitzant cribratges mitjançant tests d’antígens a la comunitat educativa i notificant els casos positius. Però més enllà de la COVID-19, els farmacèutics comunitaris han continuat participant en els cribratges ja esmentats en l’àmbit de la Distribució, entre altres; realitzant campanyes sanitàries per conscienciar sobre la importància de protegir-se del sol adequadament; facilitant el seguiment de la salut de l’usuari amb eines digitals com Farmaserveis; i apropant la medicació als pacients, amb projectes com la interoperabilitat europea.

La Farmàcia a la província de Barcelona, en xifres

Segons dades de 2021, la província de Barcelona compta amb 9.182 farmacèutics/ques col·legiats en els diferents àmbits d’actuació. D’aquests, el 74,1% són dones, un reflex de la feminització de la professió.

La farmàcia comunitària, amb 7.274 col·legiats, és la vocalia més nombrosa, seguida d’Ortopèdia (574 col·legiats) i Alimentació i Nutrició (460 col·legiats).

Pel que fa a la distribució al territori, actualment a la província de Barcelona hi ha un total de 2.357 farmàcies que integren una xarxa amb una elevada capil·laritat i accessibilitat. D’aquestes, 1.027 es troben a la capital i 1.330 a la resta de la província.

Des de l’àrea de Salut Pública, s’han continuat desenvolupant tasques en els àmbits de la promoció de la salut, la protecció i la vigilància, participant tant en el disseny de programes, com en la seva execució i avaluació,  sempre amb la finalitat de vetllar i millorar la salut de les persones. Quant a la Farmàcia Hospitalària, durant el 2022 destaca la gestió dels recursos del medicament, coneixement dels nous tractaments vers la COVID-19, així com de les conseqüències d’aquesta patologia, i l’aparició de la verola del mico i el seu abordatge preventiu i de tractament.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal