Estàs aquí: Inici > Destacats > La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, inaugura el Programa de Formació Continuada 2022-2023 del COFB

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, inaugura el Programa de Formació Continuada 2022-2023 del COFB

20 octubre 2022

La secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, va inaugurar el 13 d’octubre, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el nou Programa de Formació Continuada (exclusiu col·legiats) de la institució. Ho va fer en el marc de la conferència “Estratègies de Salut Pública 2022-2023: què ens espera?”, on va destacar que durant la pandèmia “tot el sistema sanitari ha realitzat un treball conjunt molt important”. Més concretament, en referència als cribratges amb tests d’antígens adreçats a la comunitat educativa, va afegir: “Per poder mantenir les escoles obertes, necessitàvem els recursos de tothom i els farmacèutics éreu el recurs més proper i apropiat”.

El paper del farmacèutic en les estratègies de Salut Pública de Catalunya

Durant aquest acte moderat per Jordi Casas, president del COFB, la Dra. Cabezas va fer un repàs de les diferents prioritats dins l’estratègia de Salut Pública de Catalunya i va remarcar que “hi ha moltes iniciatives de salut pública a fer des de les farmàcies”, com és el cas de la detecció precoç del VIH o el consell farmacèutic en el camp de la deshabituació tabàquica.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en un moment de la seva intervenció.

Així mateix, també va posar en valor la tasca del farmacèutic “com a primer punt de contacte amb el sistema sanitari per conscienciar a les persones joves amb condicions de risc sobre la importància de vacunar-se de la COVID-19 i la grip”, així com el paper essencial que té la farmàcia “per arribar a col·lectius en situació de vulnerabilitat”. Finalment, la Dra. Cabezas va abordar la importància de la col·laboració entre diferents nivells assistencials: “Em sembla una bona idea treballar per establir un canal de comunicació estructurat i real entre farmàcia comunitària i atenció primària”.

Més de 190 activitats programades, amb forta presència de la metodologia híbrida i online

Abans de la intervenció de la Dra. Cabezas, la secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB, Aina Surroca, va donar els detalls del nou programa formatiu del Col·legi del curs 2022-2023. “Per al COFB la formació és una línia estratègica per assegurar l’adquisició contínua de coneixements a tots els àmbits d’exercici, estar acreditats per oferir serveis professionals i fomentar la capacitat investigadora del farmacèutic”, va explicar Surroca.

El programa de Formació Continuada del COFB compta amb més de 190 activitats formatives programades per al curs acadèmic 2022-2023.

També va destacar que el COFB “segueix treballant per adaptar la formació a una metodologia híbrida i online”, realitzant una inversió contínua en tecnologia, instal·lacions i recursos educatius innovadors. Tot seguit, va traslladar un agraïment a tots els patrocinadors i col·laboradors provinents de la indústria farmacèutica “per contribuir a tenir un programa formatiu atractiu, amb molta oferta, i facilitar l’actualització constant del farmacèutic com a professional sanitari”.

Per al nou curs acadèmic s’han programat més de 190 activitats formatives impartides per ponents i professors experts en cada matèria. D’aquestes, 26 seran presencials, 27 es faran en format webinar, 43 seran híbrides (presencial + webinar) i 102 s’impartiran online (95 a través d’Àgora Sanitària i 7 corresponents als cursos d’actualització en SPD).

Activitats formatives més destacades del curs acadèmic 2022-2023

Les activitats formatives més destacades de l’actual curs acadèmic són les següents:

3 cicles de conferències: Tertúlies d’actualitat, Trending tòpics en nutrició i Fòrums Dermoexpert

Durant el curs 2022-2023, hi haurà un nou cicle de Tertúlies d’actualitat, en el qual s’abordaran 7 sessions relacionades, respectivament, amb el càncer de pròstata i el seu impacte en la sexualitat, les tendències en addiccions, els avenços de la farmacogenètica en l’evolució de certes malalties, l’actualització en la vacunació i tractaments de la COVID, l’endometriosi, les infeccions de transmissió sexual i la CAR-T i teràpia personalitzada.

També es tornaran  a celebrar els Trending tòpics en nutrició, amb temes relacionats amb postbiòtics, fakes i fonts fiables davant la comunicació en alimentació, residus food waste, disruptors endocrins, connexió entre nutrició i emocions i nutrició personalitzada en la dona.

Quant als Fòrums Dermoexpert, s’abordaran diferents qüestions relacionades amb la Dermofarmàcia, com la situació del mercat de la Dermocosmètica i la cosmètica sòlida (ecosostenibilitat).

D’esquerra a dreta: Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública; Jordi Casas, president del COFB; i Aina Surroca, secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB.

Nous cursos en diferents àrees formatives

Les diferents àrees del programa formatiu s’han renovat amb nous cursos que permetran al farmacèutic continuar actualitzant-se en el seu dia a dia. En aquest sentit, dins l’àrea d’Actualització terapèutica, hi haurà formacions sobre el maneig de l’anticoagulació oral, la revisió de l’abordatge de les infeccions multiresistents, farmacoteràpia en medicaments d’ús hospitalari i casos pràctics dels tractaments dels pacients diabètics.

L’àmbit d’Alimentació i Nutrició inclourà un curs sobre l’acompanyament de la mare en l’alimentació del nadó i, en la Dermofarmàcia, es parlarà per primera vegada sobre les infeccions fúngiques de la pell i mucoses, entre altres temes. Pel que fa a la Distribució, hi haurà una activitat relacionada amb el calibratge i verificació d’equips; i en el marc de la Fitoteràpia, s’abordarà com pot ser utilitzada en les etapes de la vida de la dona.

També hi haurà novetats a l’àrea de Metodologia i qualitat, amb formacions sobre ciberseguretat i com elaborar pòsters i comunicacions per a congressos. Els usos i recomanacions de plantilles serà un dels nous cursos de l’àrea d’Ortopèdia i, amb relació a la Seguretat del pacient, es tractaran conceptes sobre epidemiologia i hi haurà un taller d’insulines i dispositius d’administració.

Accés al catàleg digital del Programa de Formació Continuada 2022-2023 (exclusiu col·legiats).

Àgora Sanitària

El portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, Àgora Sanitària, continuarà oferint una àmplia oferta formativa, amb nous cursos relacionats amb els efectes dels fàrmacs en l’estat nutricional, la vacunació en les diferents etapes de la vida, els efectes secundaris del tractament oncològic, casos pràctics en el tractament cardiovascular i la interpretació dels resultats d’anàlisis clíniques.

Així mateix, continuarà sent el portal de referència de les diferents formacions associades a Farmaseveis (hipertensió, paràmetres biomèdics, consell alimentari i cessació tabàquica). D’altra banda, gràcies a la subvenció per Fons Europeus gestionats a través del Departament de Salut, podrà oferir gratuïtament formacions als col·legiats, com l’actualització en antibioticoteràpia i consultes freqüents en pediatria.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal