Estàs aquí: Inici > Destacats > El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, inaugura el Programa de Formació Continuada 2021-2022 del COFB

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, inaugura el Programa de Formació Continuada 2021-2022 del COFB

6 octubre 2021

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, va inaugurar ahir, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el Programa de Formació Continuada 2021-2022 (exclusiu col·legiats)  de la institució. Ho va fer en el marc de la conferència titulada “Futur del Sistema Sanitari Català: on som els farmacèutics?”, on va traslladar, entre altres aspectes, el seu agraïment als farmacèutics: “Les farmàcies comunitàries heu estat obertes en tot moment i això és d’agrair perquè en el moment en què algú té un problema de salut, moltes vegades, el lloc que té més a prop és l’oficina de farmàcia”.

D'esquerra a dreta: Jordi Casas, president del COFB; Josep Maria Argimon, conseller de Salut de la Generalitat i Aina Surroca, secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB.

D’esquerra a dreta: Jordi Casas, president del COFB; Josep Maria Argimon, conseller de Salut de la Generalitat i Aina Surroca, secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB.

D’altra banda, referint-se al cribratge d’activitats de lleure que es va posar en marxa de juliol a setembre des de més de 1.300 farmàcies comunitàries de Catalunya, va afirmar: “En el moment en què vam demanar tota la col·laboració dels farmacèutics, la vam trobar”. El Conseller també va exposar que projectes com el lliurament de la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria (MHDA) des de les farmàcies comunitàries o els diversos cribratges que s’han dut a terme “són un pas més en la incorporació de l’oficina de farmàcia en tota l’atenció sanitària”. En aquest sentit, i amb la mirada posada en el futur el Conseller de Salut va afirmar que “el conveni signat amb el CatSalut permet projectar un paper encara més actiu de les oficines de farmàcia en el sistema sanitari”.

“La capil·laritat de la xarxa de farmàcies ha estat una eina de gran utilitat durant la pandèmia”

Al seu torn, Jordi Casas, president del COFB, va explicar que la pandèmia ha posat de manifest que cal que el sistema sanitari compti amb tots els professionals que té al seu abast. “La xarxa de farmàcies no pot treballar de manera aïllada del sistema. De la mateixa manera, el sistema de salut no s’entendria sense fer ús de tots els recursos que té i de tots els professionals”, va afirmar. I, destacant el paper dels farmacèutics durant la pandèmia, va afegir: “La capil·laritat de la xarxa de farmàcies ha estat una eina de gran utilitat durant la pandèmia i, concretament, la tasca dels farmacèutics ha estat clau per atendre pacients crònics, contribuir a descongestionar els Centres d’Atenció Primària i ser part de la solució per tallar cadenes de contagi”.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant un moment de la seva intervenció.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant un moment de la seva intervenció.

Més de 150 activitats programades, apostant decididament per la metodologia híbrida

La secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB, Aina Surroca, va presentar el Programa de Formació Continuada 21/22, recollint alguns dels aspectes més destacats i les principals novetats. “Per nosaltres, fomentar la part de formació continuada és també assegurar que els nostres col·legiats tenen una adquisició contínua de coneixements en tots els àmbits d’exercici”, va afirmar Surroca. Així mateix, va destacar que en les més de 150 activitats previstes, trobarem 4 modalitats: 100% presencials, 100% en streaming, model híbrid (presencial / streaming) i 100% online a través d’Àgora Sanitària. Com en anteriors ocasions, moltes d’aquestes activitats es porten a terme amb la col·laboració i el suport de la indústria farmacèutica que, com un actor més del sector salut, aposta per la formació dels farmacèutics dels diferents àmbits.

Activitats formatives més destacades del curs acadèmic 2021-2022

Més enllà de les formacions relacionades amb serveis professionals o els Màsters de Gestió de l’Oficina de Farmàcia i d’Ortopèdia, les activitats formatives més destacades de l’actual curs acadèmic són les següents:

Tertúlies d’actualitat

Durant el curs 2021-2022, hi haurà un cicle de tertúlies d’actualitat, en el qual s’abordaran 6 sessions relacionades, respectivament, amb la teràpia inhalada (10 de novembre); la importància del son en el manteniment de la salut (19 de gener); els efectes de la contaminació ambiental sobre la salut humana (16 de març); l’Alzheimer i aducanumab (20 d’abril), el creixement dels trastorns de conducta alimentària en temps de pandèmia (11 de maig) i com seran els fàrmacs del futur (15 de juny). La novetat d’aquest curs acadèmic és que el farmacèutic podrà inscriure’s al cicle complet, en comptes de fer-ho individualment per cada sessió.

Tertúlies COVID-19

Enguany, la COVID-19 tornarà a ser un tema destacat del programa formatiu. Es programaran conferències que tractaran temes com la salut mental, la vacunació o les seqüeles que deixa la malaltia. De moment, ja hi ha programada “Vacunes COVID-19. Què hem fet fins ara i què ens queda per fer?” (15 de desembre), a càrrec de Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, i Daniel Prieto Alhambra, catedràtic de Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford

Trending topics en Nutrició

Després de l’èxit d’assistència al cicle Trending topics en Nutrició” del curs passat, enguany es tornen a programar 5 noves conferències amb continguts totalment diferents i que aprofundeixen en les darreres tendències en nutrició. Així, per exemple, s’abordaran les noves tendències en tecnologia, nutrició i salut (18 de novembre); els perfils nutricionals i el NUTRISCORE (27 de gener); de la nutrició a la neurociència (24 de febrer), el consum d’alcohol i la recomanació que cal fer a la població general (28 d’abril) o el RealFooding i els beneficis dels aliments no processats (26 de maig). De la mateixa manera que s’ha fet amb les tertúlies d’actualitat, el farmacèutic també es podrà inscriure al cicle complet.

Col·laboració entre àmbits d’exercici i institucions

Com en edicions anteriors, s’inclouen formacions interdisciplinàries, que reforcen la col·laboració entre els farmacèutics de diferents àmbits d’exercici i que impliquen diversos professionals sanitaris. Moltes d’elles, organitzades conjuntament amb altres institucions. En són exemples les formacions “Actualització en el tractament del càncer de pròstata” (28 d’octubre), dirigida a farmacèutics d’hospitals i centres d’Atenció Primària i organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC); o “Introducció a la bioètica” (14, 16, 21, 28 i 30 de març), cinc sessions adreçades a farmacèutics que treballen en l’àmbit de l’oficina de farmàcia, l’hospital, l’atenció primària, la investigació, la indústria farmacèutica i també en responsabilitats de direcció o altres funcions que impliquen la presa de decisions en el marc de l’ètica.

Així mateix, també trobem formacions impartides per professionals de diferents àmbits de la salut, com “Infeccions víriques de la pell” (18 i 20 d’octubre) o “Actualització en oncologia hematològica” (4, 11, 18, 25 de novembre i 2 de desembre del 2021 ), organitzat conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica.

Accés al catàleg digital del Programa de Formació Continuada 2021-2022 (exclusiu col·legiats).

Accés al catàleg digital del Programa de Formació Continuada 2021-2022 (exclusiu col·legiats).

Més contingut a l’àrea d’Investigació i Docència

El Programa de Formació Continuada 2021-2022 dota de més contingut l’àrea d’Investigació i Docència amb l’objectiu de fomentar la capacitat investigadora dels farmacèutics i de proporcionar-los eines que els serveixin per l’exercici de la seva professió. En són exemples les  formacions “Indicadors per avaluar l’estat de salut del nostre entorn” (12 de novembre), o “Com redactar articles científics” (17 de novembre).

Àgora Sanitària

El portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, Àgora Sanitària, continuarà oferint una àmplia oferta formativa. Es consolida l’aposta per nous formats, i l’adaptació a l’evolució de la tecnologia i els nous hàbits de seguiment de la formació online. S’incorporen metodologies centrades en la gamificació i es dona encara més rellevància als formats sincrònics i en directe per tal que la comunicació entre tutors i alumnes sigui més predominant.

Pel que fa als continguts, es manté un catàleg que combina l’actualització farmacològica i la formació sobre l’abordatge de les consultes més freqüents, amb especial atenció al pacient crònic i novetats relacionades amb la persona amb patologia complexa, amb programes formatius enfocats que permeten als professionals guanyar seguretat i confiança davant les consultes per simptomatologia menor. Finalment, també es renova l’aposta per la formació en l’alimentació de l’adult i la gent gran en la qual focalitzarà la relació entre medicaments i nutrients. Tot plegat, sense deixar de banda els recursos i consells sobre l’envelliment actiu, el control de pes i la disfàgia.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal