El passat 30 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar un taller presencial sobre dispositius d’inhalació, amb el patrocini de Chiesi. El taller el va impartir la farmacèutica comunitària experta en atenció farmacèutica i farmàcia assistencial i fundadora de Farmaval, Cristina Lucas Fernández.
Els objectius principals del taller van ser donar a conèixer als farmacèutics i farmacèutiques el correcte funcionament dels dispositius d’inhalació i com fer-ne un bon ús; que el professional adquireixi seguretat i confiança per aconseguir una atenció farmacèutica de qualitat; i, en darrer lloc, saber com intervenir adequadament i donar valor en cada dispensació.
La importància del correcte funcionament dels inhaladors
La farmacèutica comunitària, Cristina Lucas, va iniciar la sessió posant en context la situació actual pel que fa a la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC): “un 50% de les persones asmàtiques tenen un mal control de la malaltia; i més d’un 80% de les MPOC no estan diagnosticades. A més, l’adherència dels pacients amb patologies respiratòries cròniques obstructives, no supera el 50%”. Aquesta poca adherència i falta de continuïtat en l’ús dels dispositius, segons Lucas, “esdevé per l’ús incorrecte dels dispositius, ja que més d’un 90% dels pacients té una mala tècnica inhalada i, per tant, l’eficàcia del tractament disminueix”. En aquest sentit, la farmacèutica comunitària assegurava que “amb una bona tècnica inhalada, es pot resoldre gran part del problema”.
I va afegir: “els que dispensem els inhaladors som nosaltres (farmacèutics), així que ens toca donar aquest pas endavant”. Per formació, vocació i responsabilitat professional i moral, “els professionals de l’àmbit farmacèutic podem cobrir aquesta necessitat i ajudar als pacients a utilitzar correctament els inhaladors perquè per no perdre eficàcia a causa del mal ús”.
Lucas va compartir amb els assistents un estudi del 2017, realitzat a 6.304 professionals, que mostrava que el 10,8% dels professionals sanitaris no coneixen la tècnica d’inhalació correcta. Per això, el taller es va centrar especialment a conèixer quin és ús correcte dels dispositius d’inhalació en asma i MPOC, en revisar les diferents tipologies d’inhaladors disponibles en el mercat i les diferents tècniques de manipulació per aconseguir una atenció farmacèutica correcta a l’hora de dispensar aquest tipus d’aparells.
Tipologies i tècniques dels sistemes d’inhalació
De forma gràfica, la farmacèutica va mostrar les tipologies i tècniques dels sistemes d’inhalació que es diferencien en dues modalitats: els inhaladors de cartutx pressuritzat (pMDI) i els inhaladors de pols seca (DPI).
Els inhaladors pMDI són els pressuritzats i n’hi ha de tres tipologies diferents: el convencional (de suspensió), que s’utilitza amb l’inhalador convencional, que cal agitar-lo i alliberar 1 o 2 dosis en el primer ús; el de partícules extrafines (dissolució), que són els dispositius Modulite i l’Alvesco, que no cal agitar-los; i el de boira fina, que s’utilitza amb el dispositiu Respimat, que en aquest cas és un cartutx pressuritzat i nebulitzador, la solució del fàrmac es troba en forma de núvol de vapor suau i no cal agitar-lo, entre altres característiques del producte.
Pel que fa als inhaladors els DPI, aquests són de pols seca i es poden trobar en dues modalitats: en unidosis i en multidosis. Per una banda, dels inhaladors DPI en format unidosis hi ha els següents dispositius: l’Aerolizer, el Breezhaler, l’Handihaler, el Zonda i el Glenmark. Per altra banda, els dispositius DPI multidosis, el principi actiu està en reservori, i els dispositius d’inhalació que hi ha són: el Turbuhaler, l’Easyhaler, el Twisthaler, el Nexthaler, el Multidosis, el Spiromax, el Genuair, el Novolizer, l’Accuhaler, l’Ellipta, el Fosfopiro i l’Airmaster.
L’experta en atenció farmacèutica va fer un repàs dels beneficis de les càmeres d’inhalació, recomanades per a gent gran, lactants i nens, així com dels sistemes de neteja d’aquests dispositius.
Finalment, en la darrera part del taller es va dur a terme una sessió pràctica de manipulació de diferents tipologies d’inhaladors i la ponent va exposar diversos casos reals de manipulació incorrecta de l’inhalador.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- Taller de dispositius d’inhalació: Eines pràctiques per millorar el control de la patologia respiratòria des de la farmàcia (Desembre 2021)
- Comencen les tertúlies d’actualitat del curs 21/22 amb la taula rodona “Teràpia inhalada, què fem bé i què fem malament?” (Novembre 2021)
- Dispositius d’inhalació: què hi ha de nou? (Juny 2020)