Estàs aquí: Inici > Destacats > Dispositius d’inhalació: què hi ha de nou?

Dispositius d’inhalació: què hi ha de nou?

15 juny 2020

El passat 3 de juny, va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la conferència “Dispositius d’inhalació, què hi ha de nou?”,  a càrrec de la farmacèutica i titular d’oficina de farmàcia Marta Roig. Guillermo Bagaría, responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, encarregat de moderar la sessió, va voler recordar les sinergies que té l’abordatge d’aquest grup farmacoterapèutic amb el projecte engegat de primeres dispensacions.

En la seva exposició, Roig va fer un breu repàs de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC),  va abordar els aspectes fonamentals de la teràpia inhalada i de la mateixa maniobra d’inhalació i va aprofundir en les característiques òptimes dels diferents dispositius i les novetats en aquest àmbit des d’una visió eminentment pràctica.

La creixent prevalença de la MPOC

Marta Roig va posar  en context la MPOC,  situant-la com una malaltia d’abast mundial, però que es pot prevenir i controlar amb un diagnòstic precís i una bona adherència al tractament. Malgrat això, va recordar que “la MPOC és una causa creixent de mortalitat i que s’estima que en l’any 2030 pot arribar a ser la tercera causa de les defuncions”. També va assenyalar que a Espanya, amb dades de 2017, la prevalença havia augmentat fins a l’11,8%.

La importància d’un tractament correcte en la teràpia inhalada.

La teràpia inhalada és una manera molt fàcil i útil a l’hora de tractar la MPOC. A partir de dosis molt petites, es pot arribar de manera exclusiva i immediata a l’òrgan diana, minimitzant d’aquesta manera els possibles efectes adversos i aconseguint una ràpida resposta terapèutica. Roig va advertir, però, que “tots aquests avantatges desapareixen si el pacient no està degudament format per tal de realitzar correctament la tècnica d’inhalació”.

Després d’exposar els factors que influeixen en un adequat maneig dels dispositius d’inhalació, Roig  va fer un repàs de les instruccions a compartir amb el pacient perquè pugui realitzar una correcta tècnica inhalatòria, destacant la importància de “revisar periòdicament aquesta tècnica amb ell, almenys dues vegades l’any“.

Quines són les característiques del dispositiu ideal?

Per parlar de les característiques ideals d’un inhalador, la ponent es va recolzar en l’estudi de consens “EPOCA” realitzat per 96 pneumòlegs de tot Espanya, on es van definir els seus aspectes essencials, així com els principals avantatges i inconvenients  de cada dispositiu, segons la seva tipologia -boira fina (SMI), pressuritzats (pMDI) o de pols seca (DPI)-.

Finalment, Marta Roig va compartir les claus per tal d’oferir la millor atenció farmacèutica en el cas de la nova versió de l’inhalador de boira fina Respimat, el qual incorporar millores tant en l’ús com en el control de les dosis, així com el seu menor impacte en el medi ambient amb la seva nova funcionalitat de recàrrega.

Amb la col·laboració de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal