Estàs aquí: Inici > Destacats > La visibilització de l’endometriosi arriba a les tertúlies d’actualitat del COFB

La visibilització de l’endometriosi arriba a les tertúlies d’actualitat del COFB

28 desembre 2022

El passat 14 de desembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la tertúlia d’actualitat “Endometriosi: ajudem a visibilitzar una malaltia silenciosa”, a càrrec del Cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Francisco Carmona, i de la metgessa especialista en Cirurgia General, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, promotora i coordinadora del Projecte PAME (Projecte d’Atenció Multidisciplinar de l’Endometriosi), Consuelo García Blanque. Una activitat que va moderar la secretària de la Junta de Govern del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació, Aina Surroca.

Els dos ponents i la moderadora en la tertúlia d'actualitat sobre l'endometriosi.
Els dos ponents i la moderadora en un moment de la tertúlia d’actualitat sobre l’endometriosi.

Tal com va indicar en la seva introducció la secretària del COFB, els objectius de la tertúlia van ser donar a conèixer l’endometriosi i explicar als farmacèutics i farmacèutiques com poden ajudar a visibilitzar i informar sobre aquesta malaltia, tan estesa com desconeguda.

L’endometriosi: què és i quina és la seva simptomatologia

En la seva intervenció, el doctor Francisco Carmona va definir què és l’endometriosi: “una malaltia crònica, estrogen depenent, en la qual el teixit endometri apareix fora de la cavitat uterina, produint una reacció inflamatòria, amb tendència a la recidiva”. Segons va detallar “l’endometriosi és una malaltia molt freqüent, no és una malaltia rara, i afecta les dones en edat reproductiva”. També, va compartir amb els assistents alguns dels símptomes típics com el dolor (dismenorrea, disparèunia, dolor premenstrual, dolor pelvià difús o crònic), la infertilitat (30-40% pateixen esterilitat) i les hemorràgies anormals, tot i que pot haver-hi altres símptomes com fatiga o alteracions urinàries, entre d’altres.

El Cap del Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic, Francisco Carmona, durant la seva presentació.
El Dr. Francisco Carmona, durant la seva presentació.

El Cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic va posar especial rellevància en el temps que transcorre des de l’inici de la simptomatologia fins que la persona és diagnosticada i comença a rebre tractament, “aquest període pot ser de 6 a 10 anys i almenys pot comportar fins a tres visites mèdiques prèvies”. I va afegir que “el retard en el diagnòstic pot fer que afegeixi altres símptomes”.

La realitat d’una pacient amb endometriosi

Per la seva banda, la metgessa especialista en Cirurgia General, Ortopèdica i Traumatologia, Consuelo García Blanque, va exposar el seu cas com a mare d’una pacient amb endometriosi. La Dra. García va compartir amb els assistents el cas de la seva filla que, després de 24 anys amb símptomes i visites mèdiques a ambulatoris, CAPS, ginecòlegs i a urgències d’hospitals, l’any 2020 li van diagnosticar endometriosi profunda (multiorgànica).

La secretària del COFB presentant a la Dra. Consuelo García Blanque.
La secretària del COFB presentant a la promotora i coordinadora del Projecte PAME, Consuelo García Blanque.

La doctora García Blanque va comentar que en l’actualitat la seva filla pateix “dolor crònic invalidant, no rep cap prestació econòmica, el Sistema Nacional de Salut no li reconeix cap discapacitat ni invalidesa, depèn de fer rehabilitació, de seguir una dieta i fer psicoteràpia personalitzada, no pot exercir com a professora i té limitacions funcionals quan està asseguda, dempeus, quan va amb transport públic, entre altres circumstàncies”.

Què es pot fer des de la farmàcia comunitària?

Des del punt de vista de la Dra. Garcia Blanque, “la farmàcia comunitària és el lloc on fem el primer pas quan tenim un problema, la farmàcia ens acull, i des d’allà es pot oferir informació d’especialistes en ginecologia i establir una vigilància”. En aquest sentit, la doctora va assegurar que “d’aquesta manera la persona se sentirà acompanyada i no se sentirà sola”.

Així doncs, “des de la farmàcia es pot preguntar, informar sense crear alarmes, no es pot diagnosticar però sí recomanar un especialista i fer un seguiment de la medicació, ja que des de la farmàcia es poden detectar efectes secundaris”, va detallar la metgessa.

Projecte PAME

El Dr. Carmona i la Dra. García Blanque són uns dels impulsors del Projecte PAME (Projecte Multidisciplinar d’Avaluació de l’Endometriosi), es va crear l’any 2020 per donar a conèixer aquesta malaltia i informar, formar, investigar, fer difusió, obtenir recursos i fer vigilància.

Francisco Carmona va explicar que es tracta d’un projecte format per “persones de disciplines diferents, no només per metges, sinó també per farmacèutics, professors, periodistes” i va afegir que “hem d’implicar a la societat si volem que el diagnòstic es faci precoçment”.

Per la seva part, Consuelo García Blanque va insitir en la importància de l’atenció multidisciplinària, tenint en compte les diverses simptomatologies que es poden presentar, i va aprofitar per recordar la necessitat de donar veu a les dones afectades per aquesta malaltia i també a les persones convivents.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal