Estàs aquí: Inici > Destacats > Càncer de pròstata i el seu impacte en la sexualitat. Nova tertúlia d’actualitat al COFB

Càncer de pròstata i el seu impacte en la sexualitat. Nova tertúlia d’actualitat al COFB

1 desembre 2022

El passat dijous 17 de novembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la tertúlia d’actualitat “Càncer de pròstata i el seu impacte en la sexualitat” dirigida als farmacèutics. Una jornada organitzada amb el patrocini de laboratoris Janssen i amb la col·laboració de la Fundació Oncolliga. El tresorer del COFB, Miquel Recasens, va ser l’encarregat de moderar la tertúlia, que va comptar amb la participació del consultor en Urologia del Servei d’Urologia i Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic, el Dr. Juan Manuel Corral; de la psicòloga clínica, oncosexòloga i col·laboradora de la Fundació Oncolliga, la Mati Segura; i de la presidenta d’Oncolliga, la M. Assumpció Vilà.

D’esquerra a dreta: el Dr. Juan Manuel Corral, consultor en Urologia del Servei d’Urologia i Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic; Miquel Recasens, tresorer del COFB; i M. Assumpció Vilà, presidenta de la Fundació Oncolliga.

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) col·labora periòdicament amb associacions i entitats amb compromís social com amb la Fundació Oncolliga. Miquel Recasens va remarcar “la importància de donar a conèixer als farmacèutics aquestes informacions, com la vigilància activa, entorn de la sexualitat i el càncer de pròstata, per poder-ho comentar amb els pacients que van a la farmàcia amb problemes d’aquest tipus”.

El càncer de pròstata és el més freqüent en homes

El càncer de pròstata és el càncer més freqüent en homes, per sobre del càncer de pulmó, tot i que la mortalitat és menor. Segons va explicar el Dr.Corral, gràcies a les noves tècniques de diagnòstic i pseudocribatge, la gran majoria de diagnòstics de càncer de pròstata “es detecten en una fase localitzada, la qual cosa permet oferir tractaments amb intenció curativa com la vigilància activa, la radioteràpia o la cirurgia”.

El consultor en Urologia del Servei d’Urologia i Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic, el Dr. Juan Manuel Corral, en un moment de la seva ponència.
El consultor en Urologia del Servei d’Urologia i Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic, el Dr. Juan Manuel Corral, en un moment de la seva ponència.

L’uròleg va assenyalar que la sexualitat és un aspecte que preocupa a l’home amb càncer de pròstata i va afegir que “no només afecta en l’home sinó també en la seva parella”. També va posar en relleu el moment en què a una persona li comuniquen el diagnòstic d’un càncer: a part del doctor que li comunicarà la informació, el Dr. Corral va comentar que també s’implica al farmacèutic “perquè l’home acudirà a la farmàcia en diferents moments del procés oncològic“.  

També va recalcar durant la seva intervenció com la sexualitat es pot veure afectada, sobretot en els pacients en una fase avançada, degut als tractaments de quimioteràpia o d’hormonoteràpia, així com durant la fase de diagnòstic. 

És possible gaudir de la sexualitat amb el càncer de pròstata?

En aquest sentit, ja en la seva presentació, la psicòloga clínica i oncosexòloga, la Mati Segura, va comentar que molt sovint la sexualitat amb el càncer és un tema tabú, “no només pel pacient sinó moltes vegades pel professional que no consulta sobre la sexualitat”.

Segura va explicar que els problemes sexuals depenen del tipus de càncer de pròstata. Alguns tractaments de càncer de pròstata afecten la testosterona, l’hormona que produeix l’impuls sexual; però tot i aquesta manca, la psicòloga clínica va assegurar que “es pot treballar la sexualitat d’una altra manera: a través del desig, entès com una resposta innata però també cognitiva, ja que procedeix dels nostres pensaments, de l’estat emocional i especialment de les nostres creences”.

L'oncosexòloga i col·laboradora d’Oncolliga, la Mati Segura, durant la seva intervenció.
L’oncosexòloga i col·laboradora d’Oncolliga, la Mati Segura, durant la seva intervenció.

L’oncosexòloga va fer èmfasi en la importància de diferenciar entre l’orgasme i l’ejaculació, ja que, tot i no poder ejacular a causa de la intervenció, sí que es pot tenir un orgasme per la “descàrrega involuntària de la tensió muscular” i, per tant, es pot gaudir de la sexualitat, perquè “la manca d’erecció no impedeix la sexualitat”.

Campanya de difusió a les farmàcies

En el marc de la tertúlia d’actualitat, la presidenta de la Fundació Oncolliga, M. Assumpció Vilà, va presentar la campanya de difusió del càncer de pròstata que es durà a terme a les farmàcies comunitàries fins a finals de desembre; enguany sota el lema principal “Gaudir de la sexualitat amb el càncer de pròstata és possible”. El lema fa referència al fet que tot i els efectes secundaris a causa dels tractaments d’aquesta malaltia, es pot gaudir de la sexualitat. En cas de tenir qualsevol consulta, es recomana visitar l’uròleg, terapeuta sexual o de parella o consultar al farmacèutic.

Cartell de la campanya de difusió del càncer de pròstata.
Cartell de la campanya de difusió del càncer de pròstata.
Flyer de la campanya de difusió del càncer de pròstata.
Flyer de la campanya de difusió del càncer de pròstata.

La campanya també se centra un any més, a la prevenció del càncer de pròstata i, en concret, en la importància d’adoptar hàbits de vida saludables, tal com recull el Codi Europeu contra el càncer, que aconsella mantenir un pes adequat, evitar el consum d’alcohol, fer activitat física diària, alimentar-se de forma saludable, entre altres recomanacions.  

La presidenta de la Fundació Oncolliga, M. Assumpció Vilà, explicant la campanya de difusió a les farmàcies.
La presidenta de la Fundació Oncolliga, M. Assumpció Vilà, presentant la campanya de difusió a les farmàcies.

Vilà també va explicar quina és la missió de la Fundació Oncolliga: oferir atenció psicosocial a persones amb càncer i els seus familiars durant tot el procés de la malaltia, de forma gratuïta. Entre els serveis que s’ofereixen des de l’entitat com el suport psicològic, el suport social o el Servei d’Atenció de Domicili (SAD), entre altres, també es presten ajudes de farmàcia tenint en compte la situació econòmica del pacient.

[/box]

Amb la col·laboració de:

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal