Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova edició del curs “Actualització en oncologia hematològica”

Nova edició del curs “Actualització en oncologia hematològica”

30 desembre 2022

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), va organitzar una noa edició del curs “Actualització en oncologia hematològica”, amb el patrocini de Bristol-Myers Squibb i Janssen. L’activitat va constar de cinc sessions que van realitzar experts de referència en cadascun dels càncers hematològics que es van tractar. Les sessions van ser coordinades pel vocal d’Hospitals del COFB, David Conde, i es van adreçar als farmacèutics hospitalaris.

Primera fila, d’esquerra a dreta: el Dr. Juan Manuel Sancho i el Dr. Carlos Fernández. Segona fila, d’esquerra a dreta: el Dr. Albert Altés i el Dr. Albert Oriol Rocafiguera.
Primera fila, d’esquerra a dreta: el Dr. Juan Manuel Sancho i el Dr. Carlos Fernández. Segona fila, d’esquerra a dreta: el Dr. Albert Altés i el Dr. Albert Oriol Rocafiguera.

Els objectius del curs van ser actualitzar la gestió i el tractament dels diferents càncers hematològics, posar al dia els aspectes relacionats amb l’atenció farmacèutica en la dispensació de tractaments per combatre aquests càncers i conèixer les necessitats dels pacients per oferir el suport emocional correcte.

Actualització en el tractament dels càncers hematològics

Al llarg del curs formatiu, professionals de diferents àmbits de la medicina van repassar alguns tipus de càncers hematològics i els tractaments associats a cadascun d’ells. El vocal d’Hospitals del COFB, David Conde, va fer un breu resum del que es va comentar en les sessions.

Limfoma de cèl·lules del mantell

En la primera sessió, del passat 3 de novembre, el cap assistencial del Servei d’Hematologia Clínica de l’ICO Badalona de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el Dr. Juan Manuel Sancho, va revisar el limfoma de cèl·lules del mantell. El Dr. Sancho va exposar quines són les opcions de tractament actuals i futures d’aquesta patologia, que està sent molt investigada, i que en l’actualitat hi ha noves dianes per canviar el pronòstic amb millor perfil d’efectes secundaris. En primera línia, s’incorporen els inhibidors BTK arribant a tenir esquemes chemo-free. En recaiguda, la teràpia cel·lular té molta evidència a l’espera de finançament pel SNS.

Malaltia de Waldenström

A continuació, el consultor del Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el Dr. Carlos Fernández, va parlar sobre la malaltia de Waldenström. Es tracta d’una patologia menys freqüent, però important, on els inhibidors de la tirosina de Bruton han esdevingut una incorporació important d’arsenal terapèutic. En la xerrada es va comentar que queda explorar combinacions en recaiguda com el venetoclax o altres opcions que encara estan per remetre resultats.

Leucèmia limfocítica crònica

El cap del Servei d’Hematologia d’Althaia, el Dr. Albert Altés, va abordar les opcions de tractament actuals i futures de la leucèmia limfocítica crònica, en la segona sessió del curs. El Dr. Altés va explicar que la incorporació dels inhibidors de la tirosina de Bruton com l’ibrutinib, l’acalabrutinib, en el futur zanubrutinib, així com el venetoclax i en combinacions sense citotòxics han canviat enormement el pronòstic i millorat la qualitat de vida dels pacients. En la sessió, es va dir que els panells genètics seran una eina assistencial pròxima per determinar el pronòstic i la predicció de resposta als tractaments.

Mieloma múltiple

En la tercera sessió, el Dr. Albert Oriol Rocafiguera, cap de la Unitat d’Investigació Clínica de l’ICO-Badalona de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, va fer un repàs de la patologia (14% neoplasias) i les opcions de tractament actuals i futures. En aquest cas, l’objectiu del tractament és la curació i cada vegada s’està més a prop amb les combinacions més noves, en lloc de la seqüenciació clàssica. Les teràpies cel·lulars amb CAR-T i anticossos biespecífics (BiTE) tenen també el seu paper en la malaltia molt refractària.

Leucèmia mieloide aguda

Sobre la leucèmia mieloide aguda en va parlar el cap del Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigador principal, el Dr. Jordi Esteve. En aquesta patologia, els determinants genètics són crucials pel pronòstic i maneig farmacològic. Els inhibidors de FLT3 (midostaurin, gilteritinib), IDH (ivosidenib), Bcl-2 i Plk són les principals novetats en el desenvolupament com a teràpia dirigida. La immunoteràpia també té el seu paper en la malaltia refractària.

El paper del farmacèutic/a en els nous tractaments hematològics

La quarta sessió va anar a càrrec del farmacèutic adjunt de la Unitat de Pacients Externs del Servei de Farmàcia de l’ICO l’Hospitalet de l’Hospital Duran i Reynals, Eduard Fort. Segons el vocal d’Hospitals del COFB, David Conde, el farmacèutic va revisar “el paper del farmacèutic/a envers els nous tractaments hematològics, ja que la gran majoria són orals“.

Primera fila, d’esquerra a dreta: el Dr. Jordi Esteve i el farmacèutic Eduard Fort. Segona fila, d’esquerra a dreta: la psicòloga Judit López i el pacient que va oferir el seu testimoni.
Primera fila, d’esquerra a dreta: el Dr. Jordi Esteve i el farmacèutic Eduard Fort. Segona fila, d’esquerra a dreta: la psicòloga Judit López i el pacient que va oferir el seu testimoni.

En la seva intervenció va destacar la importància de dedicar temps en l’educació al pacient per prendre correctament la medicació, de revisar les interaccions amb la medicació concomitant i medicina alternativa i de fer el seguiment d’efectes secundaris. Des del punt de vista de Conde, “la comunicació amb tots els professionals sanitaris és fonamental”.

La importància del suport emocional en el tractament actiu

El darrer dia del curs sobre l’actualització en oncologia hematològica es va dedicar a la importància del suport emocional en el tractament actiu amb la psicòloga experta en teràpia psicoemocional a pacients oncològics, Judit López, i un pacient. El coordinador de les sessions, David Conde, va comentar posteriorment que “el guió d’aquesta sessió va ser construït pels participants del curs, que van enviar prèviament qüestions i dubtes sobre aquest tema. La psicòloga va ordenar les qüestions per oferir la seva visió sobre les situacions crítiques que ens trobem en el nostre dia a dia i eines per afrontar-les”. I va afegir que “l’abordatge emocional amb escolta activa i intentant acostar-se al pacient són crucials també per motivar al pacient a iniciar o seguir el tractament hemato-específic i crear confiança amb el personal sanitari”.

Segons Conde, “la sessió va ser completada amb el testimoni d’un pacient en curs de tractament pel seu mieloma múltiple que va enriquir i tancar el cicle d’aquestes sessions. Tot gira entorn del pacient i en aquesta ocasió li vam donar veu i va explicar la seva experiència des del diagnòstic fins al dia d’avui”.

Valoració de David Conde, vocal d’Hospitals del COFB

El vocal d’Hospitals dels COFB, David Conde, va valorar molt positivament el curs, destacant l’èxit d’assistència amb 100 farmacèutics i farmacèutiques inscrites. “L’objectiu a assolir era repassar els esquemes de tractament recomanats en patologies hematològiques d’avui en dia com són la leucèmia limfocítica crònica, el limfoma del mantell, la malaltia de Waldesström, el mieloma múltiple i la leucèmia mieloide aguda”, va comentar Conde.

“En aquestes patologies hem tingut avenços molt importants en els darrers temps que fan necessària l’actualització que hem gaudit per part de ponents experts en cada una de les malalties, que a més ens han fet un tastet de les futures teràpies prometedores“, va afegir el vocal d’Hospitals del COFB.

David Conde en un moment del curs “Actualització en oncologia hematològica”.
David Conde en un moment del curs “Actualització en oncologia hematològica”.

“Es van realitzar dues sessions sobre suport emocional i el paper del farmacèutic clínic envers aquests tractaments. Com que la majoria de tractaments són orals és rellevant connectar emocionalment amb els pacients i una bona educació per part de la farmàcia per complir els objectius terapèutics“, va assenyalar Conde.

Finalment, el vocal va destacar que “la novetat dins de la sessió d’abordatge emocional va ser que vam comptar amb la presència d’un pacient en curs de tractament pel seu mieloma múltiple que va enriquir i tancar el cicle d’aquestes sessions”.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal