Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmacèutics d’Hospital i d’Atenció Primària aprofundeixen en la immunoteràpia i el paper que juga en l’oncologia personalitzada

Farmacèutics d’Hospital i d’Atenció Primària aprofundeixen en la immunoteràpia i el paper que juga en l’oncologia personalitzada

10 desembre 2020

El passat mes de novembre van tenir lloc tres sessions de la formació “Immunoteràpia i el paper que juga en l’oncologia personalitzada”, dirigida a farmacèutics d’hospital i farmacèutics d’Atenció Primària. L’objectiu d’aquestes sessions era que els farmacèutics coneguessin el món de la immunoteràpia, a través d’una visió general i àmplia dels mecanismes immunològics implicats en el càncer i com aplicar-los per convertir-los en una teràpia eficaç i prometedora. Així mateix, també es pretenia donar a conèixer quin és el paper de la immunoteràpia en la medicina personalitzada.

La immunoteràpia, una teràpia innovadora

La immunoteràpia és una tècnica basada en la regulació del sistema immunitari per lluitar contra les cèl·lules tumorals. Es tracta d’una teràpia innovadora introduïda últimament en l’àrea clínica que ha fet possible obtenir uns resultats espectaculars en el tractament de determinats tumors.

No obstant això, encara hi ha incògnites i reptes a descobrir, i també falta definir el ventall de tipus tumorals en què pot ser efectiva. Ara, l’objectiu de la investigació és trobar més estratègies que siguin útils per al tractament oncològic des d’aquesta perspectiva.

Immunologia i càncer

En la primera sessió del curs, el Dr. Joan Climent, del Servei d’Immunologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona va explicar que la immuno-oncologia ha permès el desenvolupament de teràpies que utilitzen diferents branques del sistema immunitari per lluitar contra el càncer, i va diferenciar la immunitat innata de la immunitat adaptativa. També va introduir el concepte d’immunovigilància del càncer ressaltant que els limfòcits són cèl·lules sentinelles encarregades de reconèixer i eliminar de manera contínua les cèl·lules transformades en tumorals.

Durant la seva intervenció, també va referir-se a l’evidència clínica de la capacitat de protecció del sistema immunitari enfront de la carcinogènesi i a l’evidència clínica que, si ajudem al sistema immunitari, podem respondre millor front al càncer. També va parlar de la immuno-edició, la lluita en el microambient tumoral, els mecanismes d’evasió tumoral, els mecanismes d’evasió tumoral  i els mecanismes d’immunosupressió.

Aquest primer bloc de la formació també va comptar amb la ponència de Jorge Carrillo, de l’Institut de Recerca de la Sida-IrsiCaixa de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

La resistència terapèutica a la immunoteràpia

La Dra. Anna Martínez-Cardús, del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), va fer un repàs de l’evolució de la  teràpia en oncologia i també de  l’evolució de la immunoncologia. També va abordar les possibilitats de la immunoteràpia en tumors poc immunogènics i de les possibilitats de potenciar l’efecte de la immunoteràpia així com de la influència de l’epigenètica en la immunoteràpia. Com a reflexió final de la seva intervenció, la doctora va destacar que “la immunoteràpia és l’última fita en el tractament mèdic del càncer”.

En aquesta segona sessió, d’altra banda, la investigadora Eva Martínez-Balibrea, del Grup de Resistència del Programa ProCure de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol de Badalona va centrar la seva intervenció en la resistència a la immunoteràpia i a preguntar-se per què aquesta no funciona en tots els tipus de tumors. En aquest sentit, com a conclusions de la seva intervenció, va destacar que els inhibidors de punts de control immunitaris (ICIs, per les seves sigles en anglès) han demostrat una elevada eficàcia en diversos tumors. Malgrat això, encara hi ha un elevat percentatge de pacients que no es beneficien d’aquestes teràpies. Els mecanismes de resistència inclouen una alteració de la generació de cèl·lules T-reactives, funció efectora o una manca de memòria de les cèl·lules T.

La investigadora també va ressaltar que conèixer tots aquests aspectes milloraria les descobertes de nous biomarcadors i el desenvolupament de nous agents i combinacions.

Paper de la immunoteràpia en l’oncologia actual i noves estratègies terrapèutiques

En aquest tercer bloc, el Dr. José Luis Manzano, del Badalona Research Group in Oncology de l’Institut Català d’Oncologia va exposar diversos casos d’aplicació de la Immunoteràpia en la clínica, concretament, en el paradigma del melanoma.

Per la seva banda, Clara Lezcano, del Servei de Farmàcia de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, va referir-se a l’eficàcia clínica i a la seguretat de la immunoteràpia, així com als aspectes de cost-efectivitat. També va abordar la seguretat de la immunoteràpia i les toxicitats. Va destacar que tot i que, en la gran majoria, el perfil de toxicitat és lleu, pot arribar a ser greu o, fins i tot, fatal. Es fa necessari un coneixement de les toxicitats, un diagnòstic precoç i ràpid i un maneig adequat per evitar possibles complicacions. També va apuntar que la formació i la comunicació entre pacients, cuidadors i professionals sanitaris és fonamental per a l’èxit del maneig dels efectes adversos.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal