Estàs aquí: Inici > Destacats > Novetats al panorama actual del tractament de la dependència al tabac

Novetats al panorama actual del tractament de la dependència al tabac

17 febrer 2023

El passat 8 de febrer, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la conferència “Noves incorporacions al panorama actual del tractament de la dependència al tabac”, amb el patrocini d’Aflofarm. La conferència va anar a càrrec de l’especialista en pneumologia i director del Programa d’Alta Complexitat en Tractament del Tabaquisme del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el Dr. Jacobo Sellares, i del farmacèutic comunitari i membre del grup de treball de tabac del COFB, Manel Cirici. El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va moderar la sessió.

Els ponents de la conferència “Noves incorporacions al panorama actual del tractament de la dependència al tabac”.
Els ponents de la conferència “Noves incorporacions al panorama actual del tractament de la dependència al tabac”.

Els objectius de la sessió van ser revisar el panorama actual dels tractaments disponibles de la dependència al tabac i sobre les possibilitats i beneficis de la implantació del Programa de Cessació Tabàquica a través de Farmaserveis. En començar, Guillermo Bagaría va comentar que la xerrada s’emmarca “en un context canviant, en el qual tenim l’arsenal terapèutic contra el tabaquisme”, i va clarificar que fa referència a “arsenal terapèutic” perquè “es tracta d’una veritable guerra contra el tabaquisme, que estem plantejant en totes les societats desenvolupades, ja que és un problema de salut de primer ordre”.  

Tractament farmacològic del tabaquisme

El vocal d’Oficina de Farmàcia va començar la sessió explicant que, “en l’actualitat, tenim un abordatge del tabaquisme amb tractaments substitutius de la nicotina amb i sense aquesta substància”. En aquest context trobem la citisina (Todacitan), en “un escenari que ha canviat les darreres setmanes”. Guillermo Bagaría va comentar que fins ara “la citisina es comercialitzava amb recepta mèdica, però no estava finançada pel Sistema Nacional de Salut. Des de l’1 de febrer de 2023, la citisina s’ha incorporat a les prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut i ha passat a ser un medicament finançat“.

El Dr. Jacobo Sellares, director del Programa d’Alta Complexitat en Tractament del Tabaquisme del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, va fer una breu introducció sobre el tabaquisme, que es tracta “d’una malaltia perquè no és una opció personal i, a més a més, és una malaltia crònica, addictiva i recidivant”. El doctor va destacar la importància de deixar de fumar perquè el tabac “és la principal causa de morbi-mortalitat prevenible i curable a l’occident, sent les principals causes de mort pel tabac les malalties cardiovasculars, les respiratòries i les oncològiques” i va afegir que “les probabilitats de deixar de fumar es multipliquen per quatre quan es demana ajuda mèdica o farmacèutica”.

El doctor Jacobo Sellares en un moment de la seva ponència junt amb el vocal d'Oficina de Farmàcia, Guillermo Bagaría.
El doctor Jacobo Sellares en un moment de la seva ponència junt amb el vocal d’Oficina de Farmàcia, Guillermo Bagaría.

Sobre els tractaments disponibles pel tractament del tabaquisme, el Dr. Sellares va presentar esquemàticament les opcions farmacològiques, amb nicotina i sense nicotina, i les no farmacològiques. Fen especial èmfasi al tractament farmacològic sense nicotina, mitjançant la citisina (Todacitan), “un alcaloide vegetal amb una estructura química similar a la nicotina”, que té per objectiu final “l’abandonament permanent de l’hàbit de fumar”. Durant la seva ponència, el doctor va detallar quins són els mecanismes d’acció de la citisina, la farmacocinètica, l’evidència científica. També va exposar els diferents estudis realitzats en què es demostrava l’eficàcia clínica i el protocol assistencial clínic-psicològic per al tractament.

Eines per abordar el tabaquisme des de l’oficina de farmàcia

Seguidament, el farmacèutic comunitari i membre del grup de treball de tabac del COFB, Manel Cirici, va descriure quina ha estat la seva experiència en la implementació del servei de cessació tabàquica a la farmàcia comunitària. Cirici va explicar que el pacient que visita la farmàcia comunitària per deixar de fumar, acostuma a ser o bé “un pacient sa, que voreja els cinquanta anys, i vol deixar-ho després de 30 anys o una persona que és mare o pare recent”.

Programa de Cessació Tabàquica

El farmacèutic va detallar quina és la metodologia que segueix el Programa de Cessacció Tabàquica, en què el farmacèutic fa un seguiment de pacient que vol deixar de fumar, l’acompanya i l’aconsella durant el procés.

 El farmacèutic comunitari i membre del grup de treball de tabac del COFB, Manel Cirici, durant la seva intervenció.
El farmacèutic comunitari i membre del grup de treball de tabac del COFB, Manel Cirici, durant la seva intervenció.

En la primera visita es registra el pacient, s’omple la fitxa de primera visita, es fa el test de Fagerström i el de Richmond i es posen deures per “començar a treballar la dependència psicològica al tabac per introduir i enfortir nous pensaments i nous hàbits”. En les visites posteriors, de seguiment, es duen a terme controls de pressió i pes, es comprova si s’han fet els deures i s’estableix si s’escau la Teràpia Substitutiva de Nicotina.

Finalment, Cirici va compartir dues guies d’intervenció per al farmacèutic comunitari: la Guia d’intervenció farmacèutica per a l’abordatge des de la farmàcia comunitària i el Rol del Farmacéutico comunitario como agente de salud en la cesación tabáquica.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal