Estàs aquí: Inici > Destacats > Aspectes pràctics sobre la perforació del lòbul de l’orella a l’oficina de farmàcia

Aspectes pràctics sobre la perforació del lòbul de l’orella a l’oficina de farmàcia

28 abril 2023

El passat 19 d’abril, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la formació “La perforació del lòbul de l’orella. Aspectes pràctics”, amb el patrocini de PRIM. El seminari va anar a càrrec de la farmacèutica, bioquímica i responsable de negoci de PRIM, Gema Garrigós. La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va presentar i coordinar la sessió adreçada als farmacèutics comunitaris, tècnics i auxiliars de farmàcia.

La farmacèutica, Gema Garrigós, i la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, en un moment de la formació.
La farmacèutica, Gema Garrigós, i la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, en un moment de la formació.

Els objectius de la formació van ser definir el concepte pírcing, repassar els aspectes legals, les responsabilitats en la farmàcia comunitària, l’anatomia i fisiologia de l’orella, els tipus de pírcing i el lòbul. També conèixer els sistemes de perforació, així com els materials, la preparació i el procediment. I, finalment, saber quines són les mesures higièniques a seguir, els consells de cures a casa i les possibles complicacions i tractament a seguir.

A l’inici de la sessió, la farmacèutica, Gema Garrigós, va posar en valor el servei de perforació del lòbul de l’orella en la farmàcia comunitària, ja que “és una activitat que s’hauria de fer en un establiment sanitari, on els professionals poden informar sobre els riscos, disposen de l’espai adient, les mesures adequades i un sistema certificat i exclusiu de farmàcia”. Sobre la perforació, Garrigós va comentar que és un fenomen dinàmic i socialment acceptat i que es tracta d’un servei molt sol·licitat a l’oficina de farmàcia per la “seguretat i confiança que ofereix l’establiment”. Pel que fa al públic objectiu d’aquest servei, Garrigós va especificar que acostumen a ser nadons, adolescents, joves i, sobretot, adults. La farmacèutica també va repassar l’anatomia i fisiologia de l’orella i els tipus de pírcings més comuns en l’orella (lòbul, tragus, antitragus, caracola, snug, daith, rook, industrial, hèlix), tot i que va confirmar que “a la farmàcia només podem perforar el lòbul”.

La legislació que empara aquest servei a l’oficina de farmàcia

Sobre la legislació que empara aquest servei en l’oficina de farmàcia, en va parlar la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris de COFB, Marta Alcalde, que va explicar que les competències sanitàries estan transferides a les comunitats autònomes. “En el cas de Catalunya, la llei que ens guia per dur a terme aquesta activitat és el Decret 90/2008 del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que regula les activitats de tatuatge, pigmentació, pírcings i les condicions higièniques que han de complir els establiments sanitaris que fan aquesta activitat”, va compartir Alcalde.

Marta Alcalde durant la seva intervenció.
Marta Alcalde durant la seva intervenció sobre la legislació que empara aquest servei.

La vocal de Dermofarmàcia va exposar la diferència entre pírcing i perforació del lòbul de l’orella. Segons detalla la llei, el pírcing és el procediment de decoració del cos humà que consisteix en la perforació de qualsevol part del cos, amb la finalitat de prendre en la mateixa objectes de metall o altres materials. S’exclou d’aquesta definició la perforació del lòbul de l’orella, que es realitza amb sistemes de clavat i cordat de forma automàtica amb material estèril i d’un sol ús. “La perforació del lòbul de l’orella no es considera un pírcing i, per tant, sí que es pot dur a terme en un establiment sanitari, com és l’oficina de farmàcia, perquè no necessita complir els requeriments que marca aquesta llei”, va clarificar Alcalde, que va remarcar que la farmàcia no necessita una autorització específica per oferir aquest servei.

Materials i preparació per a la perforació del lòbul de l’orella

Respecte als materials per a la perforació del lòbul, Gema Garrigós va detallar quins són necessaris: un instrument de perforació, cassettes estèrils, un marcador d’ús tòpic, arracades hipoal·lergèniques i arracades de perforació.

La farmacèutica va esmentar algunes indicacions prèvies a la perforació que ha de tenir en compte el farmacèutic comunitari. En primer lloc, informar el client sobre els procediments, les possibles complicacions, les cures posteriors a dur a terme i, si el client està conforme, signar l’autorització. En segon lloc, en bebès i menors, informar els pares i tutors legals sobre el punt anterior i signar l’autorització. En tercer lloc, estudiar el model i el metall seleccionat pel pacient. Seguidament, en quart lloc, asseure al client en un lloc còmode. En cinquè lloc, preparar els materials necessaris per a la perforació: guants, arracades, instruments de perforació, marcador i mirall. I, finalment, en sisè lloc, comprovar el lòbul de l’orella.

La farmacèutica en un moment de la seva presentació.
La farmacèutica en un moment de la seva presentació.

Després de dur a terme les indicacions prèvies esmentades, Garrigós va mostrar com executar la perforació en tres passos: netejar, marcar i perforar. Després de perforar, la bioquímica va oferir algunes instruccions sobre la cura posterior i algunes complicacions que es poden produir. Per finalitzar la formació, els assistents van realitzar una part pràctica mitjançant un kit de perforació amb orelles d’espuma.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal