Estàs aquí: Inici > Destacats > Tot el que cal saber sobre la compravenda d’una farmàcia. Sessió informativa al COFB

Tot el que cal saber sobre la compravenda d’una farmàcia. Sessió informativa al COFB

19 juny 2023

El passat 1 de juny, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va organitzar la conferència “Punts clau a valorar a l’hora de comprar o vendre una farmàcia”, amb el patrocini de COFBServeis. La sessió informativa va anar a càrrec dels advocats de COFBServeis especialistes en les transmissions de farmàcia: Alejandro Ebrat, advocat i president de la Secció de Dret Financer i Tributari de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona i vicepresident de l’Associació Catalana d’Especialistes en Drets de Successions; Pedro Salom, advocat, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i associat del despatx ML Associats; i Maria Santomá, advocada d’Investa i experta en la gestió laboral d’empreses de perfils variants. La xerrada va ser moderada per Agustí Ortega, gerent de COFBServeis.

D’esquerra a dreta: Agustí Ortega, Alejandro Ebrat, Pedro Salom i Maria Santomá.
D’esquerra a dreta: Agustí Ortega, Alejandro Ebrat, Pedro Salom i Maria Santomá.

Els objectius de la formació van ser conèixer els requeriments jurídics i els aspectes pràctics a tenir en compte abans de comprar o vendre una farmàcia.

Punts clau a valorar en la transmissió d’una farmàcia

L’advocat i president de la Secció de Dret Financer i Tributari del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Alejandro Ebrat, va començar la sessió detallant quins són els punts claus a valorar per comprar, vendre o donar una farmàcia. “La situació ideal seria tenir comprador o venedor per estalviar-se la comissió de l’intermediari” i, en el cas de necessitar un intermediari, caldrà signar un contracte. “Això és molt delicat perquè són contractes que lliguen molt”, va assenyalar Ebrat. L’advocat va recordar quins aspectes cal tenir en compte pel que fa als diferents contractes per transmetre la farmàcia: exclusivitat, arres, compravenda de la farmàcia, autorització administrativa de la farmàcia i document de reserva.

Més de 100 persones van assistir a la conferència sobre la compravenda d’una farmàcia comunitària.
Més de 100 persones van assistir a la conferència sobre la compravenda d’una farmàcia comunitària.

El vicepresident de l’Associació Catalana d’Especialistes en Drets de Successions també va numerar les verificacions prèvies a la compravenda de la farmàcia que cal fer: “tenir l’autorització de COFB, la renúncia del dret d’adquisició preferent, comprovar que la farmàcia estigui al corrent de pagaments, entre d’altres”. També va comentar quina és la documentació a valorar prèviament a la transmissió, quins són els impostos pel comprador i venedor de la farmàcia, els tràmits obligatoris que comportarà i els documents d’inspecció de sanitat.  

El local de l’oficina de farmàcia

Seguidament, va intervenir l’advocat i associat del despatx ML Associats, Pedro Salom¸ que va centrar-se en el local de l’oficina de farmàcia, que “se sustenta en dos pilars: l’autorització administrativa i el local físic on exercir la professió”. “En una compravenda de farmàcia caldrà comprovar, per una banda, la llicència i, per altra banda, caldrà tenir un acord pel que fa al local físic de la farmàcia”, va indicar Salom.

L’advocat també va fer referència als aspectes fonamentals a tenir en compte en el cas de voler comprar el local de lloguer, on està ubicada la farmàcia. “La situació ideal per a un farmacèutic és ser propietari del local, sempre que es pugui”, va recomanar. En el cas de comprar primer la farmàcia i després el local, Salom va explicar que és important afegir una clausula en el contracte d’arrendament que indiqui que, “en un determinat termini de temps, el farmacèutic pugui comprar la farmàcia”. Per tancar la seva ponència, va comentar quins aspectes claus caldrà negociar amb els propietaris del local de la farmàcia.

Successió de la farmàcia

En darrer lloc, l’experta en la gestió laboral d’empreses de perfils variants, Maria Santomá, va parlar sobre els treballadors en les transmissions de farmàcies, que “és una de les partides fortes en la transmissió”. Per emmarcar la transmissió, Santomà va recordar que pel fet que els treballadors puguin passar d’un propietari a un altre, caldrà tenir en compte un seguit d’elements subjectius, objectius, una forma clara i una data.

L’advocada va repassar diferents supòsits de traspàs d’una farmàcia, per: jubilació, incapacitat, mort o compravenda. Finalment, Santomá va fer menció de les conseqüències, en el cas de la compravenda, i dels documents a sol·licitar com a mesura de precaució.

COFBServeis: des de 2012, oferint serveis per a la gestió de la farmàcia

El gerent de COFBServeis, Agustí Ortega, va fer un repàs dels darrers anys de l’empresa de serveis per a la gestió de la farmàcia, que va néixer l’any 2012 amb el servei de Protecció de Dades Personals, que compta amb més de 950 farmàcies, i amb el de Prevenció de riscos laborals, amb més de 850 farmàcies.

Ortega va detallar els serveis que s’han anat incorporant amb el pas dels anys i va destacar els tres més recents: el servei de compra de bosses i sobres, amb més de 12 milions de bosses venudes, el servei d’extintors i el servei de subministrament elèctric.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal