Estàs aquí: Inici > Destacats > Intolerància a la lactosa: símptomes, causes i recomanacions

Intolerància a la lactosa: símptomes, causes i recomanacions

27 octubre 2023

La intolerància a la lactosa consisteix en la incapacitat per digerir la lactosa, el sucre predominant a la llet. Aquesta incapacitat s’origina quan les cèl·lules de la paret de l’intestí prim no produeixen la quantitat suficient de l’enzim lactasa, encarregat de trencar la lactosa en formes més simples que es poden absorbir.

Quan no hi ha prou lactasa per digerir la lactosa que es consumeix, aquesta es desplaça fins al colon en lloc de processar-se i absorbir-se. Al colon, els bacteris interactuen amb la lactosa no digerida provocant la presència dels signes i símptomes. És quan parlem d’intolerància.

Símptomes i causes

Els símptomes solen començar entre 30 minuts i 2 h després d’haver consumit productes làctics i la seva intensitat varia en funció de la quantitat de lactosa que la persona toleri. Els més comuns són:

 • Diarrea
 • Nàusees i, a vegades, vòmits
 • Còlics estomacals
 • O flatulències, entre d’altres.

Tipus d’intoleràncies

 • En la majoria dels casos, la intolerància es presenta amb l’edat, ja que a partir dels dos anys es comença a disminuir la producció d’enzim. Tot i que hi ha persones que no desenvolupen cap símptoma fins molt més endavant.
 • Aquesta disminució progressiva de la lactasa és la causa més comuna i es coneix com a intolerància primària: els símptomes que produeix només s’alleugen amb la reducció o eliminació del consum de productes làctics i derivats.

No hi ha cap tractament per incrementar la producció de lactasa, però els símptomes es poden controlar a través d’una dieta exempta de lactosa de manera que no calgui digerir-la i no ocasioni molèsties.

 • També ens trobem amb casos d’intolerància secundària, que es produeix quan l’intestí prim disminueix la producció de lactasa després d’una malaltia, lesió o cirurgia que afecti aquest òrgan.
 • En aquest cas, el tractament del trastorn preexistent podria restaurar els nivells de lactasa i millorar els signes i símptomes.
 • Amb poca freqüència, podem trobar la intolerància congènita a la lactosa o que la intolerància sigui causa d’un naixement prematur.

Què cal fer en cas de patir aquesta intolerància?

 • Les nenes i els nens amb deficiència de lactasa no poden ingerir aliments que continguin lactosa. Per a ells hi ha, per exemple, llets sense aquesta substància.
 • Els adults poden no necessitar evitar-la totalment, ja que difereixen pel que fa a la quantitat i classe d’aliments que toleren. Per exemple, alguns poden presentar símptomes d’intolerància després de beure un petit got de llet, mentre que a d’altres potser només els afectarà si se’n prenen dos.
 • Per als que reaccionen amb petites quantitats o els resulta difícil mantenir-se en una dieta que eviti totalment els làctics, a la farmàcia hi ha preparats que contenen l’enzim lactasa, que, afegits a la llet, permeten prendre-la, ja que després de deixar-la unes hores en repòs desdoblen la lactosa per fer-la digerible.
 • Quan establim una dieta sense lactosa i, per tant, excloem la llet i derivats, rics en calci, cal tenir present la inclusió d’altres aliments rics en aquesta substància com hortalisses de fulles verdes, fruits secs i llegums. Per a l’absorció d’aquest calci, és necessària la vitamina D, i en alguns casos pot ser necessari un complement alimentós per garantir la ingesta de calci, vitamina D o altres nutrients.

Cal tenir en compte que la lactosa també es pot trobar en alguns fàrmacs com a excipient, i que tot i que no es trobi en grans quantitats, convé consultar-ho amb el farmacèutic, sobretot en el cas d’intolerància greu.

Actualment, al mercat hi ha una àmplia varietat de marques que ofereixen productes sense lactosa. L’Associació d’Intolerants a la Lactosa d’Espanya (ADILAC) ofereix a les empreses interessades un segell per identificar-les.

A tenir en compte

 • La intolerància a la lactosa es controla evitant els aliments que la contenen.
 • És necessari fer un diagnòstic previ abans de disminuir o eliminar el consum de lactis i, arribat el cas, estar ben assessorats sobre les adaptacions alimentàries necessàries per evitar possibles carències nutricionals.
 • Els medicaments també poden contenir lactosa; consulti-ho amb el farmacèutic.

Pots llegir l’article complet al nostre web de salut (www.farmaceuticonline.com)

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal