Estàs aquí: Inici > Destacats > Dispositius d’inhalació: Nova edició al COFB del taller pràctic

Dispositius d’inhalació: Nova edició al COFB del taller pràctic

22 desembre 2023

El passat 29 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) una nova edició del taller “Dispositius d’Inhalació” amb el patrocini d’AstraZeneca. El taller presencial va ser impartit per Cristina Lucas, farmacèutica comunitària experta en atenció farmacèutica i farmàcia assistencial i fundadora de Farmaval, i Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va presentar i coordinar la formació.

Cristina Lucas, experta en atenció farmacèutica i farmàcia assistencial, a punt de començar el taller.
Cristina Lucas, experta en atenció farmacèutica i farmàcia assistencial, a punt de començar el taller.

Els objectius principals del taller van ser aprendre com funciona cada dispositiu i fer-ne un ús correcte, adquirir seguretat i confiança per aconseguir una atenció farmacèutica de qualitat i conèixer com intervenir adequadament i donar valor a cada dispensació.

Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va iniciar la sessió posant en context quin ús se’n fa dels inhaladors actualment i destacant el paper dels farmacèutics i farmacèutiques en la dispensació d’aquests dispositius. “Fer atenció farmacèutica, garantir que l’usuari conegui com s’utilitza el dispositiu i com ha de fer la tècnica inhalatòria correcta, és també part de la nostra responsabilitat“, va assegurar.

A més, va animar als assistents a fer servir l’eina Farmaserveis, des de la que, a través del Pla de medicació dels usuaris, es pot conèixer la primera dispensació de l’inhalador i el dispositiu que fan servir.

Guillermo Bagaría, vocal d'Oficina de Farmàcia del COFB, introduint el taller.
Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, introduint el taller.

El correcte ús dels inhaladors

A continuació, Cristina Lucas va començar la sessió donant a conèixer l’estat de situació de les malalties pulmonarsun de cada dos asmàtics tenen un mal control de la patologia i en el cas dels diagnosticats amb malaltia pulmonar obstructiva (MPOC), més o menys un 70%“. Alhora, va explicar que aquesta poca adherència es deu al mal ús dels dispositius, ja que més d’un 90% dels pacients tenen una mala tècnica inhalada, i va afegir que “el fracàs terapèutic és seguir amb la simptomatologia sense haver assolit els objectius terapèutics tot i prendre un fàrmac”.

També va comentar com, per formació, vocació i responsabilitat professional i moral, els farmacèutics i farmacèutiques poden ajudar els pacients a utilitzar de manera correcta els inhaladors i així no perdre la seva eficàcia per un simple mal ús. Per exemplificar-ho, Lucas va mostrar un estudi de l’any 2017 realitzat a 6.304 sanitaris, on es veia que el 10,8% dels professionals sanitaris no tenen un correcte coneixement de la tècnica inhalatòria.

 Cristina Lucas en un moment del taller "Dispositius d'inhalació".
Cristina Lucas en un moment del taller “Dispositius d’inhalació”.

D’aquesta forma, el taller es va centrar en l’ús correcte dels dispositius inhaladors, en revisar les diferents tipologies d’inhaladors que existeixen al mercat i les diferents tècniques de manipulació.

Tipologies de sistemes d’inhalació

A través de gràfics, la farmacèutica va mostrar les tipologies i tècniques dels sistemes d’inhalació que es diferencien en dues modalitats: els pressuritzats (pMDI) i els de pols seca (DPI). Dins els pressuritzats hi ha tres tipologies: el convencional (de suspensió) que s’ha d’agitar i alliberar 1 o 2 dosis en el primer ús; el de partícules extrafines (de dissolució) que no cal agitar i són els dispositius Modulite i Alvesco; i el de boira fina (de dissolució) que es fa servir amb el dispositiu Respimat i la solució del fàrmac es troba en forma de núvol de vapor suau.

Tipologies d'inhaladors emprats a la pràctica del taller.
Tipologies d’inhaladors emprats a la pràctica del taller.

Pel que fa als inhaladors DPI, són de pols seca i poden trobar-se en dues modalitats: en unidosis o en multidosis. Per una banda, dins els dispositius DPI unidosis es troben l’Aerolizer, el Breezhaler, l’Handihaler, el Zonda, el Glenmark i el Neumohaler. Per altra banda, de dispositius DPI multidosis podem trobar el Turbuhaler, l’Easyhaler, el Twisthaler, el Nexthaler, el Spiromax, el Genuair, el Novolizer, l’Accuhaler, l’Ellipta, el Forspiro i l’Airmaster.

Lucas també va fer un repàs de conceptes d’aerosolteràpia i dels beneficis de la cambra d’inhalació, recomanada per a gent gran, lactants i nens amb pressuritzats.

Finalment, la sessió va cloure amb un repàs de cinc casos reals al voltant de la manipulació incorrecta de l’inhalador i una part pràctica de manipulació de diferents tipologies d’inhaladors amb un lot complet d’inhaladors.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal