Estàs aquí: Inici > Destacats > Quin és l’ús adequat dels antibiòtics per evitar resistències?

Quin és l’ús adequat dels antibiòtics per evitar resistències?

15 febrer 2024

Els antibiòtics són medicaments emprats en el tractament d’infeccions ocasionades per bacteris. S’encarreguen de destruir al bacteri o bé d’aturar el seu desenvolupament a l’organisme. Cada tipus de bacteri requereix un antibiòtic específic. En funció del procés infecciós, el metge prescriu el tractament antibiòtic més adequat i amb la durada més idònia.

antibiòtics

És molt important tenir en compte que els antibiòtics no són efectius per combatre virus que, molt sovint, són els responsables dels processos gripals, refredats, faringitis d’origen víric, etc.

Recomanacions per fer un bon ús dels antibiòtics

Cada vegada que s’usa un antibiòtic es consumeix una part de la seva utilitat futura per tractar noves infeccions. Els antibiòtics mal utilitzats comporten conseqüències negatives, tant per a la salut individual com per a la salut pública. S’han de prendre en la dosi correcta i durant un període de temps apropiat per tal d’eliminar els bacteris de forma ràpida i efectiva.

Qüestions a tenir en compte

  1. Seguir sempre les pautes d’administració prescrites pel professional sanitari de referència: la dosis, la pauta i la durada.
  2. Mai no s’ha d’interrompre el tractament, encara que millorin els símptomes.
  3. No acumular restes d’antibiòtics a casa, i no reutilitzar-les posteriorment.
  4. Portar la medicació restant a la farmàcia i dipositar-la al punt SIGRE.
  5. Si durant el tractament apareix alguna reacció adversa (sensació de manca d’aire, inflamació a la cara o coll) cal dirigir-se al seu centre mèdic més proper.

Implicació dels farmacèutics per conscienciar a la població sobre l’ús dels antibiòtics

Els farmacèutics i farmacèutiques de Barcelona, més enllà de la tasca que ja realitzen habitualment en aquest àmbit, participen activament en la lluita per conscienciar a la població sobre la importància de fer un ús racional dels antibiòtics i, d’aquesta manera, evitar les resistències.

En aquesta línia, van participar a la Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús d’Antibiòtics compartint diferents missatges que es recullen al vídeo elaborat en el marc del projecte SAFE (Superbug Awareness for Education), un projecte internacional impulsat per EIT Health que es va posar en marxa el gener del 2020 per treballar en l’àmbit de la resistència als antimicrobians.

Amb prescripció mèdica

L’ús d’un antibiòtic davant de qualsevol malaltia infecciosa s’ha de fer sempre sota prescripció mèdica, i la seva sol·licitud i dispensació a les farmàcies ha d’anar acompanyada de la corresponent recepta mèdica. El metge indicarà com s’ha de prendre (dosi, pauta i durada del tractament).

Els antibiòtics no s’han de prendre mai per pròpia iniciativa sense la supervisió d’un metge. És molt important no automedicar-se, ja que en molts casos no estaríem tractant correctament la infecció i a més estaríem propiciant l’aparició de resistències.

Conceptes a recordar

  • No automedicar-se amb antibiòtics encara que es pensi reconèixer la malaltia; els antibiòtics sempre els ha de prescriure un metge.
  • Abans de començar el tractament, cal assegurar-se de conèixer quants dies s’ha de prendre, quina és la dosi i quantes vegades al dia s’ha de prendre.
  • Davant de qualsevol dubte, manca d’informació o reacció no esperada associada al seu tractament, cal consultar el metge o farmacèutic.

Informació extreta en el contingut de la web de salut Farmaceuticonline:

Altres recomanacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal