Estàs aquí: Inici > Destacats > El consell nutricional del farmacèutic en la prevenció de les malalties neurològiques. [Vídeo entrevistes als Drs. Pascual-Leone i Emili Ros]

El consell nutricional del farmacèutic en la prevenció de les malalties neurològiques. [Vídeo entrevistes als Drs. Pascual-Leone i Emili Ros]

14 gener 2020

El passat 11 de desembre, va tenir lloc al COFB la tertúlia d’actualitat “Influència de la dieta en la prevenció i tractament de les malalties neurològiques”. Els  ponents van ser els doctors Álvaro Pascual-Leone, neuròleg, degà associat de Ciència Clínica i Translacional de la Harvard Medical School i director de Guttmann Brain Health Institute, i Emili Ros, especialista en medicina interna i gastroenterologia, metge adjunt de la Unitat de Gastroenterologia de Gastrodex, i del Servei Digestiu de l’Hospital Universitari Dexeus.

La tertúlia d'actualitat "Influència de la dieta en la prevenció i tractament de les malalties neurològiques" va despertar una gran expectació.

La tertúlia d’actualitat “Influència de la dieta en la prevenció i tractament de les malalties neurològiques” va despertar una gran expectació.

En acabar l’acte, vam poder parlar amb ells i, en format de vídeo entrevista, van oferir-nos la seva visió sobre com la dieta influeix en la nostra salut cerebral, quins aliments hauríem de prendre i quins no i quin paper pot jugar el farmacèutic.

Álvaro Pascual-Leone:”La forma com vivim i les coses que fem tenen un impacte major del que suposàvem sobre la funció del cervell”

El doctor Pascual-Leone va compartir, en primer lloc la importància de la salut cerebral i els hàbits que la milloren. D’inici, va afirmar que “no som conscients que la forma com vivim i les coses que fem tenen un impacte major del que suposàvem sobre la funció del cervell i la salut en general”. Fent referència a diversos estudis sobre discapacitat en població amb demència, va destacar que “entre un 30 i un 80% es pot reduir parant atenció a estils de vida modificables que inclouen nutrició i exercici físic” i que en aquests aspectes destaca que en aquests àmbits “són dels que hi ha major evidència”. També va afegir aspectes com “el repte cognitiu, mantenint la ment amb nous objectius, entrenaments i aprenentatges”, així com”el son, tenint en compte quant i com dormim”.

Objectius i resultats de l’estudi Barcelona Brain Health Initiative

Qüestionat pels objectius de l’estudi Barcelona Brain Health Initiative que dirigeix, el neuròleg va exposar que el projecte busca “entendre com convertir en hàbits certs estils de vida modificables per mantenir la salut cerebral, a escala individual i de manera personalitzada”. En definitiva, explora “com podem identificar un valor de risc i què podem fer per minimitzar-lo, mantenint la salut i prevenint la malaltia neurològica i psiquiàtrica”.  Pel que fa a l’abast de l’estudi, Pascual-Leone va destacar “que és molt ambiciós, ja que, per una banda, apuntem a 5.000 persones sanes entre 40 i 65 anys i, per l’altra, intervenim per intentar establir realitats causals per tal de mirar d’entendre els mecanismes cerebrals”.

Intervenció del doctor Álvaro Pascual-Leone a la conferència "Influència de la dieta en la prevenció i tractament de les malalties neurològiques".

Intervenció del doctor Álvaro Pascual-Leone a la conferència “Influència de la dieta en la prevenció i tractament de les malalties neurològiques”.

Pel que fa als primers resultats, el professor de la Harvard Medical School, va comentar que “potser el més important fins al moment ha estat adonar-nos que realment aquests estils de vida modificables tenen un impacte sobre la salut del cervell i que, per tant, atendre sobre ells realment es tradueix en millor salut cerebral i, per contra, aquelles persones que dispensen menor atenció, tenen més riscos de desenvolupar malalties”.

El farmacèutic com aliat

Finalment, Álvaro Pascual-Leone va destacar la participació del farmacèutic en el projecte, posant de manifest que “les farmàcies i els farmacèutics són aliats molt importants per a aquesta mena de plantejament de l’estudi i els estils de vida. Ho són perquè del que estem parlant no sols són consells sinó desenvolupar prescripcions que siguin recomanacions personalitzades per a mantenir la salut cerebral. Des de nutrients fins a exercici físic. I per a desenvolupar això necessitem la col·laboració dels farmacèutics per a acabar d’entendre com ho han de fer”. Ho va justificar des del fet que “els farmacèutics són punts de contacte amb la gent i consegüentment són una oportunitat perquè la gent entengui el valor d’aquesta mena d’estudis, entri com a voluntari i el visqui com una oportunitat de contribuir al desenvolupament del coneixement i de beneficiar-se a un mateix“. “Estem  molt agraïts al COFB i a les farmàcies de Barcelona perquè ens han ajudat enormement en aquest sentit“, va concloure.

Emili Ros: “La dieta mediterrània millora la cognició en la gent gran”

El doctor Emili Ros va explicar al començament de l’entrevista que “una dieta saludable de base vegetal és bona per prevenir malalties neurodegeneratives, de cor i el càncer”. En aquest sentit, va afirmar que la dieta mediterrània tradicional és la que més s’ha estudiat: “S’ha vist en 14 grans estudis epidemiològics que la cognició és millor a la gent gran que la segueix” i els resultats indiquen que “la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra o amb fruits secs, en la gent gran, millora la memòria i la cognició“.

El doctor Ros recomana introduir més llegums, fruits secs, espècies i sofregits a la nostra dieta, en contraposició a la brioixeria i la rebosteria. També considera necessari reduir el consum de carn, “però, en canvi, amb el peix és al revés. Canviar la carn pel peix és bo“. També va afegir que és durant l’edat adulta quan es generen les condicions perquè més tard es tinguin problemes cognitius, “jo crec que els avis ja saben força com s’ha de menjar, són més els joves a qui se’ls ha d’ensenyar”, va destacar.

Intervenció del doctor Emili Ros a la conferència "Influència de la dieta en la prevenció i tractament de les malalties neurològiques".

Intervenció del doctor Emili Ros a la conferència “Influència de la dieta en la prevenció i tractament de les malalties neurològiques”.

El consell nutricional a la farmàcia

Sobre el paper del farmacèutic, Ros considera que juga un paper fonamental en la medicina preventiva. Aquest concepte és, segons ell, clau en el marc de la salut pública: “S’ha de fer medicina preventiva a tots els nivells perquè la medicina de tractar quan ja hi ha malaltia no és sostenible“. “És evident que el consell nutricional per tenir un cos i un cervell més sa i viure més anys el pot donar perfectament el farmacèutic”, va afegir.

La conferència “Novetats en vacunes. Què cal saber” va comptar amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal