Estàs aquí: Inici > Destacats > Entrevista al Dr. Bartrés-Faz: “Modificant i optimitzant els estils de vida podríem arribar a reduir un terç de les malalties neurodegeneratives”

Entrevista al Dr. Bartrés-Faz: “Modificant i optimitzant els estils de vida podríem arribar a reduir un terç de les malalties neurodegeneratives”

12 desembre 2017

Mantenir sa el nostre cervell és imprescindible per tenir una bona qualitat de vida i per prevenir l’endarreriment i l’aparició de malalties. Aquest va ser el tema central de la conferència del Dr. Bartrés-Faz, investigador principal del BBHI (Barcelona Brain Health Initiative) i professor associat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, amb motiu de la inauguració del Programa de Formació Continuada 2017-2018 del COFB.

El Dr. Bartrés-Faz i el seu equip estan implicats en projectes de dimensió internacional que investiguen si la modificació d’estils de vida en l’etapa adulta poden tenir un efecte protector en l’aparició de malalties neuropsiquiàtriques. Sobre el projecte Barcelona Brain Health Initiative va girar l’entrevista concedida a aquest blog, on vam conèixer més detalls sobre el mateix.

La importància dels estils de vida

Durant l’entrevista ens va parlar sobre la identificació de set pilars o àmbits principals d’estils de vida modificables, que poden influir en el nostre estat de salut:

  • Activitat cognitiva
  • Activitat física
  • Dieta mediterrània
  • Xarxa social significativa per la persona
  • Direccionalitat en la conducta personal, tenint uns propòsits clars a la vida
  • Reduir processos d’estrès
  • Reduir factors de risc
El Dr. Bartrés-Faz, durant un moment de la conferència "Barcelona Brain Health Initiative: Estils de vida i salut cerebral"

El Dr. Bartrés-Faz, durant la conferència “Barcelona Brain Health Initiative: Estils de vida i salut cerebral”

En aquesta línia ens va traslladar, amb dades, la importància de tenir en compte aquests pilars: “Si parlem de la demència, o de diferents malalties neurodegeneratives que cursen amb demència, sabem que modificant els estils de vida i fent-los òptims podríem reduir aproximadament un 30-35% dels casos d’aquesta malaltia. Probablement, no començant per persones d’edat avançada sinó començant per les persones de mitjana edat, podríem arribar a reduir un terç de les malalties degeneratives“.

Les fases del projecte Barcelona Brain Health Initiative

El projecte ha arribat al final de la implementació de la fase 1, en la qual s’ha convidat a participar persones entre 40 i 65 anys i “que no tenen el diagnòstic d’una malaltia neuropsiquiàtrica i el seu metge no els ha diagnosticat ni una depressió, ni una demència, ni un Parkinson, ni han tingut un infart cerebral o una malaltia com l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), que afecta el cervell”. La fase 1 del BBHI ha generat una comunitat que actualment s’apropa a les 5.000 persones.

Presentació de la conferència "Barcelona Brain Health Initiative: Estils de vida i salut cerebral"

Un moment de la presentació de la conferència “Barcelona Brain Health Initiative: Estils de vida i salut cerebral”

A la fase 2 es farà una selecció d’aquesta mostra, d’aproximadament unes 1.000 persones que seran visitades periòdicament per equips mèdics, psicològics, etc., que els realitzaran avaluacions cognitives exhaustives sobre com estan de memòria, atenció, llenguatge, avaluació mèdica genèrica, etc. Aquestes persones seran visitades cada dos anys aproximadament per veure com els estils de vida s’associen amb l’estat de salut general en l’àmbit cognitiu i biològic.

Per últim, la fase 3 consistirà a fer un estudi dirigit a modificar els estils de vida de forma individualitzada. El programa tindrà una duració de sis mesos i estarà supervisat per coaches especialistes en salut que buscaran que les persones participants en l’estudi s’adhereixin a uns estils de vida i a uns hàbits saludables durant 6 mesos.

Aspectes innovadors del projecte

Per concloure, el Dr. Bartrés-Faz, ens va parlar sobre la singularitat del projecte afirmant que “el Barcelona Brain Health Initiative és molt innovador en molts aspectes com ara el grup d’edat -perquè comencem molt aviat i amb gent sana-, la seva intervenció multimodal, i el fet de fer l’estudi observacional i, a la vegada, intervencional, amb els mateixos paràmetres”. Unes novetats que fan que consideri que “el projecte és bastant únic” en aquest àmbit.

Potser també t’interessa:

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal