Estàs aquí: Inici > Destacats > La teràpia compressiva des de l’àmbit de l’actuació farmacèutica

La teràpia compressiva des de l’àmbit de l’actuació farmacèutica

28 març 2022

El passat divendres 18 de març va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) el taller de “Teràpia Compressiva”, patrocinat per Jobst (Essity). Elena Palau Roig, vocal d’Ortopèdia del COFB, va ser l’encarregada de moderar la formació. Les ponents van ser Montserrat Mairal Fraile, metgessa especialista en Angiologia i Cirurgia Vascular en categoria d’adjunta sènior a l’Hospital General de Granollers i Carolina Chomiak, Clinical Consultant, Compression Therapy –  assessora clínica i gerent regional de la unitat de negoci Health & Medical Solutions d’Essity.

D’esquerra a dreta: Elena Palau, Montserrat Mairal i Carolina Chomiak, moderadora i ponents de la formació.

L’objectiu de la sessió va ser aprofundir en el coneixement de la teràpia compressiva en patologia venosa en les diferents indicacions terapèutiques d’acord amb les classes de compressió, així com saber fer la presa de mesures per a les mitges estàndard i les mitges de prevenció tromboembòlica.

Les malalties venoses tenen diverses causes que responen a diferents factors de risc com debilitat congènita del teixit conjuntiu, sobrepès, restrenyiment crònic, bipedestació prolongada, tòxics alimentaris i canvis hormonals (embaràs, part i anticonceptius). La combinació d’un estil de vida saludable i l’ús de mitges de compressió és una forma bàsica del tractament de pacients que pot retardar el progrés de la malaltia venosa o evitar-la.

La sessió va abordar els següents temes:

  • La revisió anatòmica del sistema venós
  • Teràpia compressiva i aplicació en patologia venosa:
    • Patologia venosa segons la classificació CEAP i aplicació de compressions.
    • Indicacions terapèutiques de les diferents classes de compressió.
    • Mitges de prevenció tromboembòlica.
  • Ortopèdia bàsica i mitges de compressió:
    • Conceptes de pressió, compressió i elasticitat.
    • Teràpia de compressió: bandatges, mitges i aparells de pressoteràpia.
    • Presa de mesures de les mitges estàndard.

Patologia venosa i limfàtica

La doctora Montserrat Mairal va començar la seva intervenció fent un repàs del sistema venós, aprofundint en conceptes com la circulació de retorn, el sistema venós superficial, el sistema venós profund i el sistema de les venes perforants. Tot seguit, va abordar els mecanismes que faciliten el retorn venós (vàlvules, bomba muscular, coixinet plantar). La insuficiència venosa crònica (IVC) es desencadena quan un desequilibri provoca un increment de la pressió arterial a nivell venós (hipertensió venosa). També poden aparèixer varius, insuficiència venosa profunda i síndrome posttrombòtic.

La doctora Montserrat Mairal en un moment de la seva intervenció.
La doctora Montserrat Mairal en un moment de la seva intervenció, en la qual va abordar, entre altres temes, la insuficiència venosa crònica.

Alguns dels antecedents i factors de risc que afavoreixen a l’aparició de la insuficiència venosa crònica són l’obesitat, la història familiar, el sexe, els hàbits de vida, l’activitat laboral, l’embaràs o el TVP (trombosi venosa profunda).

Limfedema i teràpia compressiva

La doctora Mairal també va referir-se al limfedema, és a dir, l’augment del volum dels teixits tous a conseqüència d’una acumulació de líquid intersticial, causat per un drenatge limfàtic deficitari o un augment de la càrrega limfàtica.

Mairal va remarcar que el limfedema “és la gran desconeguda de la societat i dels metges i, que es pot confondre amb facilitat amb la patologia venosa aguda, però el tractament és diferent. En el cas del limfedema, la base del tractament és la teràpia compressiva. Totes les altres terapèutiques, tant quirúrgiques com farmacològiques, són coadjuvants, però si no tenim una bona teràpia compressiva, el tractament no serà efectiu“.

Davant l’IVC, alguns factors que poden causar una mala resposta al tractament són: un diagnòstic incorrecte, una baixa adhesió al tractament, l’autocura, no escollir la teràpia compressiva adequada o la talla adequada, la manca d’instrucció en la col·locació correcta o l’utillatge per ajudar a col·locar i extraure mitges.

Per tal de concloure la seva intervenció, Mairal va recordar que l’IVC és una patologia crònica i progressiva que pot afectar a la qualitat de vida i que comporta un alt cost sociosanitari. Cal tenir un control sobre els factors de risc que la poden originar, així com mantenir un estil de vida saludable. La teràpia compressiva està contraindicada en arteriopatia severa, artritis activa i insuficiència cardíaca. És primordial escoltar, comprendre i explicar al pacient la seva patologia i com tractar-la, així com recomanar el tractament adequat tot i que aquest no sigui finançat. Mairal va destacar que “una bona teràpia compressiva és molt important per no empitjorar el quadre“.

Teràpia de compressió en patologia flebològica

Carolina Chomiak, assessora clínica d’Essity, començava la seva intervenció referint-se als sistemes que intervenen en el retorn venós: el sistema arterial, sistema venós i sistema limfàtic. A continuació, feia una explicació de l’evolució i les complicacions de la patologia vascular a partir de la classificació clínica de la CEAP (Classification Of Chronic Venous Disorders).

La prevalença de l’IVC està present entre el 25-30% de la població adulta femenina i el 10-40% de la població adulta masculina. El 4% dels pacients amb IVC progressen a estadis superiors en la classificació CEAP. Els canvis dèrmics estan presents entre un 3-10%.

Chomiak va remarcar quatre aspectes fonamentals per entendre la importància de la teràpia de compressió:

  • La prevalença global: prop del 5% de la població adulta en països desenvolupats està afectada per IVC.
  • El baix compliment de la teràpia per part del pacient: més del 5% de pacients enquestats discontinuen l’ús de les mitges de compressió elàstica.
  • Alts costos terapèutics: a Alemanya, la mitjana del cost terapèutic d’una IVC està al voltant dels 10.000 € anuals.
  • Alt índex de recaiguda: més del 50% de les IVC necessiten tractament durant més d’1 any i el 70% recau.

Què és la compressió terapèutica?

Chomiak va explicar que la compressió és la pressió que s’exerceix des de fora de manera contínua o intermitent. Va afegir que compressió elàstica actua aplicant una determinada pressió per aproximar les parets venoses, facilita la funció valvular per aproximació de les vàlvules fent que quedin unides amb ajuda externa, augmenta la velocitat del flux sanguini en reduir la llum de la vena, millora la funció capil·lar per reducció de la pressió de reflux i redueix l’edema.

Carolina Chomiak, Clinical Consultant, Compression Therapy –  assessora clínica i gerent regional de la unitat de negoci Health & Medical Solutions d'Essity en un moment de la sessió.
Carolina Chomiak, Clinical Consultant, Compression Therapy –  assessora clínica i gerent regional de la unitat de negoci Health & Medical Solutions d’Essity en un moment de la sessió.

Mitges de farmàcia i ortopèdia

Segons va explicar l’assessora clínica d’Essity, les mitges de farmàcia es classifiquen en: mitja curta, mitja llarga, panty, panty prenatal i panty calibrato. D’altra banda, les mitges d’ortopèdia es classifiquen en: mitja curta, mitja llarga, mitja llarga subjecció cintura AG-T, mitja llarga subjecció cintura AG-T par, mitja faixa sense extensió, panty, panty prenatal i panty caballero.

Recomanacions per als pacients

Algunes de les recomanacions i consells que l’assessora Chomiak va facilitar per tal de millorar els símptomes dels pacients, l’aspecte estètic de les seves cames i evitar l’empitjorament de la seva patologia van ser: col·locar-se la mitja al matí just en llevar-se, portar la mitja durant tot el dia i retirar-la durant el descans de la nit, baixar un grau la compressió abans que no utilitzar res, la possibilitat de col·locar-se un panty de moda sobre el teixit terapèutic per tal de dissimular l’estètica del producte, evitar estar dret durant molt temps, evitar creuar les cames en seure, realitzar exercicis senzills quan estiguem asseguts durant un llarg període de temps, dormir amb el matalàs elevat o evitar l’ús de talons alts.

Actuació del farmacèutic

A la part final de la sessió, Chomiak va explicar que el farmacèutic és el professional sanitari més proper al pacient. També va afegir que és a qui s’acudeix en cas de dubtes sobre els tractaments, qui decidirà la talla i, en moltes ocasions, el producte i la compressió. Així mateix, és qui millor pot aconsellar sobre l’ús del producte, la col·locació i les cures per optimitzar els seus resultats. A més a més, el farmacèutic també decidirà el tipus de producte, la compressió en cas de no existir prescripció, la talla de la mitja i és qui farà la presa de mesures, sempre a primera hora del matí, ja que l’extremitat tindrà menor presència d’edema.

Amb el patrocini de:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal