Estàs aquí: Inici > Destacats > L’actualització dels coneixements sobre alopècia, clau per resoldre consultes freqüents a l’oficina de farmàcia

L’actualització dels coneixements sobre alopècia, clau per resoldre consultes freqüents a l’oficina de farmàcia

13 octubre 2021

Els dies 28 de setembre i 5 d’octubre es va impartir a través de les aules virtuals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la formació “Actuació farmacèutica en alopècia”. Com que la caiguda del cabell és una de les manifestacions clíniques que més consultes genera a la farmàcia comunitària -i en molts casos està associada a un canvi d’estació (tardorprimavera)-, la formació volia donar eines als farmacèutics perquè estiguessin preparats davant d’aquest tipus de consultes.

En aquest sentit, doncs, els objectius del curs consistien a promoure un abordatge de l’alopècia a través del consell farmacèutic i entendre els punts clau per posar en marxa una acció estratègica de la categoria capil·lar.

El programa de la formació va incloure els temes següents: fisiologia del sistema capil·lar, tipus d’alopècies, tractaments mèdics i farmacològics, tractaments cosmètics, casos pràctics i categoria capil·lar a la farmàcia.

Primera sessió: Fisiologia del sistema capil·lar i tipus d’alopècies

Durant la primera sessió de la formació, la Dra. Serrano, especialista en dermatologia mèdica i quirúrgica i venereologia, membre del grup de Tricologia de l’Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) va exposar algunes dades sobre les consultes que majoritàriament atenen les oficines de farmàcia.

La primera sessió va comptar amb la conferència de la Dra. Serrano, especialista en dermatologia mèdica i quirúrgica i venereologia.

La primera sessió va comptar amb la conferència de la Dra. Serrano, especialista en dermatologia mèdica i quirúrgica i venereologia.

D’altra banda, la dermatòloga també va fer un repàs de tots els tipus d’alopècies que existeixen, cicatricials i no cicatricials, i va explicar detalladament les diferències entre cada una d’elles i els tractaments que millors resultats estan donant en l’actualitat. La doctora va remarcar en quines alopècies es pot actuar directament des de la farmàcia i en quins casos es necessita un diagnòstic i tractament més especialitzat.

Segona sessió: Tractaments cosmètics, casos pràctics i categoria capil·lar a la farmàcia

El segon dia, la farmacèutica Pilar Bruna va explicar amb diferents casos pràctics la manera més adient d’actuar en cada tipus de consulta. Va detallar en quins casos es poden recomanar productes dermocosmètics i nutricosmètics,  en quins casos és necessari fer una derivació i en quins casos es pot fer un seguiment dels tractaments prescrits pel metge i com realitzar-lo. També va fer una descripció detallada dels diferents tipus de productes dermocosmètics que hi ha a la farmàcia per recomanar i els principis actius més habituals en cada un d’ells.

La farmacèutica Pilar Bruna en un moment de la segona sessió de la formació.

La farmacèutica Pilar Bruna en un moment de la segona sessió de la formació.

Posteriorment, Diego Azanza, expert en mercat capil·lar i cap de producte Dercos, va abordar la situació del mercat capil·lar post-COVID i les tendències de consum dels consumidors actuals, i Ana Rodríguez, experta en anàlisis de sell out de Laboratoris Vichy va explicar com treballar la categoria capil·lar a l’oficina de farmàcia, com potenciar-la i el més important com mesurar l’eficàcia de les accions realitzades per tal de veure si són eficients i ajuden a pujar la rendibilitat de la categoria.

Protocol d’actuació farmacèutica en alopècia

En primer lloc, cal obtenir informació del pacient o usuari que arriba a la farmàcia: motiu de la consulta, antecedents familiars, afeccions i patologies, al·lèrgies, hàbits i estil de vida, etc. Un cop s’ha recopilat aquesta informació, cal fer una valoració del cabell, és a dir, una anàlisi capil·lar a través d’una inspecció (veure el model de patró de caiguda: difusa, en plaques, progressiva) i una exploració del cuir cabellut.

A continuació, es realitza un test d’evolució (fotografia) i es valora si cal derivar el pacient al metge. Finalment, s’elabora un pla d’actuació que pot incloure la recomanació de productes cosmètics i mesures higièniques i nutricionals així com la dispensació d’EFP (Especialitat Farmacèutica Publicitària).

Valoració de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va valorar molt positivament la formació, en què es va fer “una revisió dels diferents tipus d’alopècies, els tractaments de prescripció mèdica que s’estan indicant actualment des de la consulta dermatològica i quin és el paper del farmacèutic en cada cas”.

Des del seu punt de vista, “és molt important que els farmacèutics comunitaris estiguin al dia dels tractaments farmacològics [de l’alopècia] perquè tenen un paper clau en el seu seguiment i, sobretot, a l’hora d’afavorir l’adherència dels pacients a aquests. Cal recordar que, en molts casos, són tractaments llargs en el temps i que poden generar moltes incomoditats i dubtes”.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal