Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Per saber més sobre la grip i per què no s’ha de tractar amb antibiòtics

Per saber més sobre la grip i per què no s’ha de tractar amb antibiòtics

23 gener 2014

termometer-797579-mQuè és el primer que associes amb l’hivern? El més probable és que la resposta sigui el fred, tot i que aquesta estació de l’any també es podria relacionar amb una malaltia transmissible aguda produïda per un virus que afecta les vies respiratòries superiors. Es tracta de la grip, i a diferència del refredat, que pot aparèixer en qualsevol moment, el temps en què s’enregistren més casos és entre el novembre i l’abril.

La grip (influenz, o flu popularment, en anglès), es diu així perquè els homes de l’Edat Mitjana creien que la “influència” dels astres i d’altres cossos celestials produïa els símptomes de la grip. Al seu torn, nosaltres en diem grip perquè vam adoptar el terme rus, que vol dir “atac”.

Es tracta d’un virus que es propaga per les microgotes que s’escampen amb la tos i els esternuts de les persones afectades, i després de les 18 o 72 hores de la primera infecció, la malaltia comença a evidenciar-se en el nostre cos.

Els símptomes més evidents acostumen a ser febre superior a 38 graus, mal de cap i coll, dolors musculars, abatiment i fatiga, i tot i que menys freqüents, també poden aparèixer tos seca, ulls plorosos, congestió i destil·lació nasal.

Ara bé, com pots saber si es tracta d’una grip o d’un simple refredat?  La primera diferència és l’inici: mentre que la grip sorgeix de cop, el refredat és gradual. Altres elements a tenir en compte són la febre i el dolor lumbar que, al contrari de la grip, al refredat acostumen a ser inexistents.

Un cop s’ha detectat la grip, els tractaments habituals són el paracetamol i l’àcid acetilsalicílic, útils per a la febre i el dolor. D’altra banda, el descans és important per ajudar a la millora de la infecció i és molt important tenir en compte que no s’han de prendre antibiòtics: la grip és causada per un virus i els antibiòtics ataquen els bacteris.

Les persones en les quals està recomanada la vacunació són les afectades per patologies respiratòries i cardíaques cròniques, immunodeprimits, i persones en contacte quotidià amb aquests malalts; i s’administra a la tardor. Si es té la grip en època de vacunació, cal esperar a estar totalment restablert.

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal