La intervenció del farmacèutic permet detectar persones amb atòpia i aconsellar un tractament o derivar al metge. Conèixer la farmacologia i les possibilitats de tractament amb medicaments individualitzats permet proporcionar un bon consell farmacèutic. Així mateix, els coneixements en dermocosmètica complementen l’atenció farmacèutica i permeten oferir productes complementaris per tractar els símptomes.
Per obtenir els coneixements i adquirir les eines per fer una intervenció farmacèutica òptima per atendre pacients amb atòpia -repassant la farmacologia, la formulació magistral i la cosmètica-, el COFB va organitzar el 3 de març el curs “Atòpia: farmacologia, formulació i cosmètica” amb la col·laboració d’Aprofarm.
Mitjançant una sessió multidisciplinària amb tres xerrades impartides per un metge especialista, un farmacèutic expert en atenció farmacèutica i dermocosmètica, i un farmacèutic expert en fórmules magistrals, els alumnes van poder conèixer la farmacologia dels tractaments de l’atòpia, els tractaments personalitzats amb formulació magistral i els cosmètics complementaris.
L’equip docent va estar format per Maribel Iglesias, dermatòloga de l’Hospital Universitari Sagrat Cor; Gemma Vila, farmacèutica substituta, diplomada en salut pública, vocal de SEFAC Catalunya, implicada en el desenvolupament de l’atenció farmacèutica; Montserrat Torrell, farmacèutica, secretària tècnica d’Aprofarm; i Francesc Llambí, professor associat de la Unitat de Tecnologia Farmacèutica de la Facultat de Farmàcia de la UB, president d’Aprofarm i vocal de la Junta de Govern del COF de Barcelona. Llambí va dirigir l’acte, i també el va coordinar juntament amb Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.
Torrell va aportar algunes mostres de les diferents formulacions proposades, es va poder provar les diferents textures que es poden elaborar per formulació magistral i es va donar una breu pinzellada dels mètodes d’elaboració. Finalment, Vila va presentar els protocols d’intervenció farmacèutica en dermatitis atòpica i el qüestionari elaborat per SEFAC. Quant al consell dermocosmètic, es va presentar un estudi comparatiu dels diferents actius inclosos en productes cosmètics del canal farmacèutic i els seus avantatges respecte als d’altres canals.
El format del curs va resultar molt enriquidor per a tots els assistents, aconseguint un enfocament transversal de la patologia, la seva farmacologia i consells al pacient.
Potser també t’interessa:
- El COF de Barcelona edita un formulari per personalitzar els tractaments pal·liatius dels pacients (Blog)
- La farmàcia, experta en cosmètica (Blog)
- VIII Fòrum Aprofarm: una nova versió d’Aproformula facilita la coordinació entre el metge prescriptor i el farmacèutic formulador (Blog)
- La Formulació Magistral té molt per aportar en Dermatologia (Blog)
Amb la col·laboració de: