Estàs aquí: Inici > Destacats > Posada al dia sobre el VIH: eines de cribratge, prevenció i tractament [Vídeo Entrevista]

Posada al dia sobre el VIH: eines de cribratge, prevenció i tractament [Vídeo Entrevista]

16 febrer 2018

Els més de 300 inscrits, entre la modalitat presencial i la modalitat webinar, a la tertúlia d’actualitat  “Posada al dia sobre el VIH: eines de cribratge, prevenció i tractament”, posen de manifest el gran interès que ha despertat el tema, després de la modificació del RD 1662/2000 de productes sanitaris, per la qual els tests d’autodiagnòstic per a la detecció del VIH passen a ser dispositius de venda al públic per indicació farmacèutica.

La sessió, organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona el passat 12 de febrer, va anar a càrrec del Dr. Pep Coll,  metge de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona) i investigador de l’Institut de Recerca de la Sida-IrsiCaixa i de la Dra. Carmina Fumaz, psicòloga clínica i investigadora de la Fundació de la Lluita contra la SIDA, a més de professora col·laboradora de la URV, la UAB i la UOC.

La sessió, emmarcada dins de les Tertúlies d’Actualitat que periòdicament organitza el COFB, va reunir a molts farmacèutics i farmacèutiques interessades en el VIH.

La sessió, emmarcada dins de les Tertúlies d’Actualitat que periòdicament organitza el COFB, va reunir molts farmacèutics interessats en el VIH.

La xerrada va donar resposta a qüestions com què cal fer davant d’un reactiu positiu o què és el període finestra i en quins casos cal tenir-lo en compte. Així mateix, també es va insistir en la importància que les persones que han desenvolupat alguna conducta de risc es facin les proves de la resta de ITS.

Entrevistant els ponents

Després de la sessió, aquest blog va poder entrevistar el Dr. Coll i la Dra. Fumaz. Tots dos van compartir amb nosaltres la seva visió sobre qüestions com l’impacte de no fer-se les proves d’ITS en cas de conducta de risc, l’arribada del test d’autodiagnòstic a les farmàcies, la importància del counselling farmacèutic o les diferències entre l’autotest i la prova que s’ofereix a les farmàcies, entre altres temes.

Dr. Pep Coll: “Tot el que sigui facilitar el diagnòstic del VIH és bo”

El Dr. Coll va explicar que hi ha hagut una “evolució clarament positiva” pel que fa a la sensibilitat i el coneixement de la societat respecte les ITS. “Actualment, el diagnòstic ja no és una sentència de mort com fa uns anys”, va apuntar. Tot i això, també va destacar que actualment “encara hi ha un estigma important”.

El doctor va ressaltar que l’arribada del test d’autodiagnòstic a les farmàcies continua fent que el farmacèutic tingui un paper “molt important” i una “oportunitat d’intervenció”. Coll va explicar que el farmacèutic pot “donar informació a la persona que adquireixi el test d’autodiagnòstic i recomanar altres estratègies de prevenció com que es faci un control d’altres ITS“.

Segons ell, “tot el que sigui facilitar el diagnòstic del VIH és bo” i, en aquest sentit, considera que l’autotest és una mesura “beneficiosa i positiva”. Tot i això, també va exposar que és important tenir en compte elperíode finestra“, especialment en el cas de l’autotest, que és de tercera generació i és capaç només de detectar els anticossos enfront del VIH. “Un resultat negatiu en el període finestra, no vol dir que no hi hagi una infecció”, va apuntar.

Dra. Carmina R. Fumaz: “La farmàcia té un paper fonamental”

La Dra. Carmina Fumaz va apuntar que “davant la infecció per VIH hi ha hagut un canvi social important”. Tot i això, encara queda camí per recórrer. “Se saben moltes més coses que abans, però malauradament això no ha influït en una visió diferent de la malaltia en l’àmbit social“. A més, va ressaltar que “la farmàcia té un paper fonamental” i que suposa “una oportunitat única per poder aconsellar la persona de forma adequada”.

Segons ella, “el farmacèutic té un camp d’actuació espectacular d’atenció  davant de l’usuari. No només davant l’autotest sinó en general, perquè moltes vegades és una figura familiar i de referència per la persona, i sempre ha de pensar que té una oportunitat per acompanyar-la en els seus processos de salut o de malaltia”.

Per Fumaz, la possibilitat d’aconsellar a la persona de manera adequada acabarà tenint “unes conseqüències espectaculars tant per la salut individual com pel control de l’epidèmia“.

 

Properes tertúlies d’actualitat:

  • L’Alzheimer i la química dels records, a càrrec de la Dra. Mercè Boada, doctora en Medicina especialista en neurologia i malalties neurodegeneratives. INSCRIU-TE!

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal