Diada del Farmacèutic 2017
El passat 17 de gener vam celebrar la Diada del Farmacèutic 2017 i, per tal d’explicar-la, vam enviar una nota de premsa amb el més rellevant. Correo Farmacéutico, El Global, Diariofarma, imFarmacias, Gaceta Médica, El Farmacéutico, ConSalud, Farmanatur, Acofar i Sanifax en van fer difusió destacant el discurs de benvinguda del president del Col·legi, Jordi de Dalmases, així com les entregues d’insígnies i actuacions que van tenir lloc durant l’acte. A la celebració, es va procedir a homenatjar els farmacèutics que han complert 25, 50 i fins a 75 anys de col·legiació i, a més, atorgar els diplomes acreditatius als projectes becats pel COFB durant el curs 2016-2017. La Diada va finalitzar amb l’actuació del grup Quartet Mèlt, guanyador de la tercera edició del concurs de TV3 Oh Happy Day, amb un repertori que va incloure cançons dels seus dos discos, Maletes (2016) i Xarrampim (2017).
Nou test d’autodiagnòstic del VIH
Un dels temes amb més impacte mediàtic del passat gener va ser l’arribada del nou test d’autodiagnòstic del VIH a les farmàcies i, el Col·legi, va ser font d’informació de referència per als mitjans, amb Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del Col·legi, com a portaveu. Amb l’accés a aquesta prova, que es pot adquirir sense recepta mèdica, es pretén augmentar el diagnòstic de la infecció, ja que, una de cada cinc persones que són portadores del VIH, no ho saben. Alguns dels mitjans que van recollir l’opinió del Col·legi van ser Informatius de Betevé, 8 al dia de 8TV (entradeta del minut 2’33” al 2’48” i peça del 15’09” al 16’44”), Catalunya vespre de Catalunya Ràdio (del minut 48′ al 49′ 47”), L’informatiu de TVE (del minut 13’25” al 14’35”), Informatius de Televisió L’H, 14/15 de RAC1 (entradeta del minut 1’47” al 1’56” i peça del 23’46” al 24’55”), Metròpoli de Ràdio 4 (del minut 7’32” al 21’33”) i, en premsa escrita, Ara i Diari de Tarragona. El vicetresorer va concretar que si aquesta nova mesura ajuda tan sols a millorar-ne la detecció, la seva posada en marxa ja haurà sigut un èxit.
Trobades amb la Sanitat i Tertúlies d’Actualitat al Col·legi
Durant el mes de gener, els mitjans es van fer ressò d’algunes de les trobades i tertúlies que organitza i acull el Col·legi. En van parlar de tres: la trobada amb el senador José Martínez Olmos i dues tertúlies d’actualitat, una sobre celiaquia i, l’altra, sobre Alzheimer.
Trobades amb la Sanitat: Presentació del llibre “El Futuro de Sanidad en España”, de José Martínez Olmos
El Col·legi va acollir, el passat 24 de gener, la presentació del llibre “El Futuro de Sanidad en España”, escrit pel senador del PSOE José Martínez Olmos. En va informar El Farmacéutico, que va explicar la ponència amb una crònica on es comparteixen les idees principals que va compartir el polític. La peça també recull algunes de les idees que Jordi de Dalmases, president del Col·legi, va apuntar també durant la presentació, com les línies de futur que podria seguir la professió. Aquesta és la primera d’un cicle de trobades que organitzarà el Col·legi amb representants del sector al llarg de l’any.
Tertúlia d’actualitat sobre celiaquia
Correo Farmacéutico –tant en la versió en paper com en la digital- va publicar una prèvia de la jornada sobre celiaquia que el Col·legi va acollir el passat 30 de gener. La notícia recull declaracions del principal ponent de la tertúlia, l’especialista en gastroenterologia pediàtrica, Vicente Barea, en què explicava en què consistiria la conferència.
Tertúlia d’actualitat sobre Alzheimer
Correo Farmacéutico també va reservar un espai de la seva secció “Citas importantes” a ressaltar la tertúlia d’actualitat sobre Alzheimer. La trobada es durà a terme el pròxim 28 de febrer.
La importància de fomentar la farmàcia assistencial, tema tractat per Jordi de Dalmases a imFarmacias
Aprofitant una jornada de SEFAC en què va participar Jordi de Dalmases, imFarmacias va elaborar una peça amb les principals idees que el president va compartir durant l’acte. De Dalmases va centrar part del seu discurs a posar èmfasi sobre la importància de fomentar la farmàcia assistencial i va indagar en qüestions com el principi d’alguns serveis, en la idea que es té d’aquests i, en el cas es trobés necessari, en si cal que es reinventin.
Article d’opinió d’Aina Surroca, vocal del COFB, sobre formació professional a El Farmacéutico
La formació professional a El Farmacéutico. El mitjà va abordar aquesta temàtica amb la publicació de la tribuna “Formació professional en oficina de farmacia”, escrita per la vocal del Col·legi Aina Surroca. En el text, Surroca consciencia de la importància de l’aprenentatge constant per seguir evolucionant. “És una oportunitat de millorar i avençar com a professió i seguir sent un dels professionals sanitaris més preparats i propers a la salut del pacient”, conclou la vocal al final de l’article.
Farmacèutics, fonts de referència per als mitjans de comunicació
Mes rere mes, els mitjans de comunicació se serveixen de diferents membres del Col·legi i farmacèutics per complementar les peces que publiquen. En aquest sentit, les diferents repercussions de gener han sigut:
Tractament dels fongs. Amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris
L’espai TodoDermo de Correo Farmacéutico va contactar amb Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi, per parlar sobre la prevenció i tractament dels fongs a la pell. Alcalde els defineix com microorganismes eucariotes que, per la seva naturalesa, “constitueixen un regne propi diferent de l’animal o vegetal”. La vocal també explica altres qüestions com que en qualsevol edat un es pot contagiar, com afecten la nostra pell i eines per prevenir-los.
Tractament de la diabetis tipus 2 en adults: Metformina. Amb declaracions de Núria Casamitjana, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi
“Metformina: ¿cúando y cómo hay que tomarla?”. Sota aquest títol Cuídate Plus va publicar una notícia en què es van compartir declaracions de la responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi, Núria Casamitjana, com experta en fàrmacs. La peça, a part d’explicar en quin moment i com s’ha de prendre el fàrmac, també comparteix, a partir de les paraules de Casamitjana, les principals característiques del medicament.
Incidència de grip i constipats. Amb declaracions de la farmacèutica Anna Florensa
L’11 de gener Informatius de Ràdio Olesa va parlar sobre la incidència de la grip i constipats en la població i, per tal d’aprofundir-hi, la cadena va prendre declaracions d’Anna Florensa, farmacèutica de la Farmàcia Berenguer. Florensa va determinar que sí que existia un augment significatiu i va explicar que “per la grip només es pot recomanar antitèrmics, sobretot paracetamol, i si es vol millorar els símptomes, un medicament del grup d’antigripals”.
Recepta electrònica, horaris farmàcia i eleccions del COF de Pontevedra, temes en què es menciona el Col·legi
Correo Farmacéutico, en dues ocasions, i El Global van mencionar al Col·legi com a font d’informació en tres peces diferents. Correo Farmacéutico, per una banda, explicava, en la seva versió en paper del 29 de gener, les diferents alternatives que tenen les comunitats autònomes amb els errors que pot generar la recepta electrònica, sent Catalunya un territori amb un nivell “molt baix d’incidència”, tal com trasllada el mitjà fent menció al COFB. En segon lloc, Correo Farmacéutico també esmenta la institució en la notícia del 15 de gener on es parla de l’ampliació dels horaris de les oficines de farmàcia. A Barcelona ha augmentat lleugerament, com així ho confirma el Col·legi.
Per la seva banda, El Global en va fer una breu menció en la repercussió del 12 de gener sobre les eleccions del COF de Pontevedra. Aquest va constatar que el COFB ja duu a terme “una xarxa de farmàcies per districte sanitari amb un coordinador farmacèutic”, mesura que un dels candidats pretenia implementar.
Abastament vacuna meningitis B (Bexsero). Amb informació proporcionada pel Col·legi
L’Agència EFE va demanar al Col·legi informació sobre la vacuna contra la meningitis B (Bexsero). La Vanguardia va ser un dels mitjans que van recollir la notícia. la peça explicava que encara existeixen aquests problemes després de dos anys i concreta la situació actual de la vacuna.
Nova eina de servei d’atenció als col·legiats del Col·legi
A principis de gener, La Vanguardia, El Farmacéutico i imFarmacias informaven que, el Col·legi, havia implementat una nova eina de gestió per al servei d’atenció als col·legiats. La plataforma, proveïda per l’empresa Numintec, comporta el que s’anomena una “solució de contact center al núvol”. Totes dues repercussions, després de definir les particularitats de l’eina, desglossen els principals serveis que s’obtenen amb la instal·lació.
Infarma Madrid 2018
Tot i que la inauguració d’Infarma Madrid 2018 serà el març, mitjans de la premsa especialitzada segueixen informant de les principals novetats que presenta l’edició d’enguany. Per una banda, El Farmacéutico i imFarmacias van explicar que el seleccionador nacional de bàsquet, Sergio Scariolo, serà l’encarregat de realitzar la conferència inaugural del Congrés. Diariofarma, per la seva banda, va recollir que el 31 de gener s’acabava el termini per presentar “els treballs i experiències científiques professionals que siguin originals i inèdites” -el que s’anomena com a pòsters científics-. El Global va informar que, segons un rànquing elaborat per l’Insituto Coordenadas de Gobernanza y Economía aplicada, Infarma és una de les deu fires que aporta més valor als professionals a Espanya. Finalment, Daniel Sarto, director d’Interalia, va repassar amb imFarmacias les principals xifres que es maneguen a hores d’ara, a tres mesos vista de la inauguració del congrés.
Estudi sobre la participació en els programes de detecció precoç de càncer de còlon
Un grup d’investigadors han liderat un estudi multicèntric que “ha analitzat la participació de la població espanyola als programes de detecció precoç de càncer de còlon”. En va informar Correo Farmacéutico i, destacar, que un dels programes amb els quals s’ha realitzat la investigació és el que es duu a terme des de Catalunya.