Estàs aquí: Inici > Destacats > La conferència “Substàncies d’abús (OMA) i consum d’alcohol i drogues en l’adolescència” tanca el cicle sobre reducció de riscos en la farmàcia comunitària

La conferència “Substàncies d’abús (OMA) i consum d’alcohol i drogues en l’adolescència” tanca el cicle sobre reducció de riscos en la farmàcia comunitària

14 maig 2019

El passat 30 d’abril va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la cinquena i darrera conferència del cicle sobre reducció de riscos en la farmàcia comunitària que va abordar:

  • Les substàncies d’abús. Ús recreatiu i automedicació. Què pot fer la farmàcia comunitària? Observatori de Medicaments d’Abús (OMA).
  • Consum d’alcohol i drogues en l’adolescència. Experiències clíniques i percepció social del risc.

Els ponents van ser el doctor Manel Mas-Bagà, psiquiatre especialista en addiccions, director de centres d’atenció terapèutica CAT per al tractament d’addiccions i Maria Perelló, cap del Centre d’Informació del Medicament del COF de Barcelona. El moderador de la sessió va ser Guillermo Bagaría, responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB.

D'esquerra a dreta: Maria Perelló, Guillermo Bagaría i Manel Mas-Bagà.

D’esquerra a dreta: Maria Perelló, Guillermo Bagaría i Manel Mas-Bagà.

Quins objectius tenia la conferència?

La conferència tenia per objectius: obtenir una visió àmplia de les drogodependències per fer una atenció farmacèutica més empàtica i centrada en l’usuari; saber com establir contacte amb els farmacèutics que participen en la reducció de riscos i fer que la xarxa assistencial sigui més forta; saber com animar la resta de farmacèutics a participar en programes de reducció de riscos; dotar-se dels coneixements, les eines i els recursos necessaris per desenvolupar els diferents serveis i garantir-ne un bon funcionament; saber què fer per reduir els problemes de salut física i psicosocial de les persones afectades i motivar i facilitar l’accés al tractament i saber com afecta el consum d’alcohol i drogues en l’adolescència.

Alcohol i cànnabis

El Dr. Manel Mas-Bagà va exposar les conclusions  d’alguns estudis al voltant de l’alcohol i el cànnabis, elaborats per l’Observatori Espanyol sobre Drogues, del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Sobre l’alcohol, aquests estudis aporten dades com que els menors n’obtenen amb molta facilitat, que la seva percepció de risc és baixa o que el consum intensiu és molt freqüent i s’associa a l’ús de drogues il·legals (policonsum).

Pel que fa al cànnabis, dels estudis es deprèn que manté una alta prevalença de consum entre els joves i que, en l’actualitat, hi ha cada vegada una evidència més gran sobre les conseqüències físiques, psicològiques i socials del consum de cànnabis, tot i que els joves tenen una baixa percepció del risc associat al seu consum. El doctor també va posar èmfasi en la prevenció, la detecció i la intervenció en relació al consum d’aquestes substàncies. I va destacar el paper de la farmàcia com a agent de salut i la importància de compartir recursos i coneixements i d’estar alerta davant de receptes d’adolescents (xarops per a la tos, benzodiacepines, etc.).

Maria Perelló, cap del Centre d'Informació del Medicament del COFB, durant la seva intervenció.

Maria Perelló, cap del Centre d’Informació del Medicament del COFB, durant la seva intervenció.

Abordatge de l’ús desviat del medicament

En paraules de Maria Perelló, “l’abús i el mal ús dels medicaments és un tema d’importància creixent en el camp de la salut pública i és una situació que demana atenció, perquè pot produir efectes greus per a la salut, incloent-hi l’addicció. És un fenomen social en evolució que engloba nombroses pràctiques i que es pot entendre com una utilització intencionada dels medicaments en una forma que no és la prescrita”. És per això que “desenvolupar sistemes de vigilància com l’OMA, amb la finalitat d’estudiar i analitzar els indicadors epidemiològics sobre els fàrmacs susceptibles d’abús, poden ser estratègies útils en l’abordatge de l’ús desviat del medicament“.

OMA: Informació per millorar l’exercici  professional dels farmacèutics

Com a valoració de la sessió, Guillermo Bagaría, responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, va destacar el paper de l’Observatori de Medicaments d’Abús. “L’OMA pretén plasmar el consum lúdic o fora d’indicació que poden tenir alguns medicaments. La informació que recopila ens resulta vital per tal de millorar l’exercici de la nostra tasca professional”, va afirmar. D’altra banda, també va ressaltar la importància “de ser conscients dels perfils, demandes, actituds i riscos dels adolescents en el consum d’alcohol i cànnabis, per poder aportar informació fonamentada a familiars i/o usuaris“. I va afegir: “A la xerrada va quedar palesa la importància de la col·laboració i les sinergies entre professionals per abordar aquest problema social”.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal