Estàs aquí: Inici > Destacats > Nova formació sobre fitoteràpia al COFB

Nova formació sobre fitoteràpia al COFB

10 febrer 2021

Durant els mesos de gener i febrer han tingut lloc al COFB les sessions  de la formació “Fitoteràpia: Usos i Aplicacions dels olis essencials”. Es tracta d’una formació que ja s’ha impartit en altres ocasions al Col·legi i que resulta molt interessant perquè permet abordar els fonaments d’ús i d’aplicació dels olis essencials i aprofundir-hi; conèixer com aplicar els olis essencials com a eina fitoterapèutica; saber utilitzar-los en funció de cada afecció i saber quines són les diferents vies d’administració i les posologies per evitar possibles toxicitats. L’encarregat de coordinar aquest curs va ser Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB.

Els olis essencials, eina valuosa en la farmàcia comunitària

Els olis essencials són extractes molt concentrats obtinguts per destil·lació a partir de plantes aromàtiques com la lavanda i la farigola. De l’ús i l’aplicació d’aquests olis se’n deriva una teràpia natural basada en l’activitat fitoterapèutica de les molècules bioquímiques que els componen. Hi ha evidència científica que els olis essencials són eficaços en camps d’actuació nombrosos i variats.

Els olis essencials aporten solucions a casos d’infeccions, trastorns articulars, afeccions dermatològiques, trastorns del sistema nerviós, etc., per això són una eina valuosa en la farmàcia comunitària.

Ponents 

La formació va comptar amb les intervencions de:

  • Alfredo Quevedo, llicenciat en Farmàcia, graduat en naturopatia, institut Euronature (França), especialista en olis essencials terapèutics, responsable científic de Pranarôm España SLU
  • Maite Castro Albizua, farmacèutica, formadora, visitadora mèdica, responsable tècnica de Pranarôm España SLU
  • Matilde García Monreal, farmacèutica titular a València, especialista en fitoteràpia i olis essencials

Programa

Al llarg de la formació, es van abordar els següents continguts:

Generalitats

Dins d’aquest primer punt, els ponents van fer una introducció i van exposar les definicions d’oli essencial, essència així com dels criteris de qualitat d’un oli essencial. A més, van referir-se als olis essencials quimiotipats (OEQT), els mètodes d’anàlisi, cromatografia de gasos amb espectrometria de masses; les vies d’administració (tòpica, oral i inhalada), les precaucions d’utilització i seguretat dels olis essencials en grups específics de població (embaràs, pediatria, asmàtics, etc.) i el quadre d’ús segur dels olis essencials més comuns.

Infectologia

Dins d’aquest segon bloc, els continguts exposats es van centrar en els mecanismes d’acció dels olis essencials antiinfecciosos, la investigació i les publicacions científiques i les principals aplicacions pràctiques.

Sistema respiratori

Pel que fa a aquest tema, a les sessions es va fer referència als olis essencials expectorants mucolítics, als olis essencials antial·lèrgics i a les principals aplicacions pràctiques.

Inflamació i gestió del dolor

En aquest bloc, els principals conceptes abordats van ser els olis essencials antiinflamatoris, altres olis essencials d’utilitat en la gestió del dolor, investigació i publicacions científiques i principals aplicacions pràctiques.

Sistema circulatori

En relació amb el sistema circulatori, al llarg de la formació es van tractar els olis essencials que actuen sobre la circulació venosa; la gestió de les alteracions de la tensió arterial i les principals aplicacions pràctiques.

Sistema digestiu

Pel que fa al sistema digestiu, la formació va fer referència als olis essencials digestius, antiespasmòdics, carminatius i als altres olis essencials eupèptics. Així mateix, també es va tractar la importància sanitària de les cures depuratives, els olis essencials depuratius i les principals aplicacions pràctiques.

Dermatologia

Pel que fa a l’àmbit de la dermatologia, es va fer referència als olis essencials en dermatologia i, concretament, als olis essencials antiinflamatoris/analgèsics/antipruriginosos. Tot plegat, sense deixar de banda els olis essencials antiinfecciosos en dermatologia, els olis essencials cicatritzants, els olis vegetals (el suport ideal dels OEQT) i les principals aplicacions pràctiques.

Sistema nerviós

Finalment, pel que fa al sistema nerviós, es va abordar la relació existent entre la via olfactiva i el sistema nerviós; i es va parlar dels olis essencials relaxants, calmants i relaxants; sedants i antidepressius i les seves aplicacions pràctiques.

Finalment, cal destacar que, tal com s’ha recollit al programa, en la  primera sessió es van exposar els conceptes bàsics de l’acció fitoterapèutica dels olis essencials, els criteris de qualitat, les vies d’administració i les precaucions d’ús. Posteriorment, es van estudiar els olis essencials recomanats en casos d’infeccions i els principals sistemes de l’organisme. El curs va proporcionar les monografies de 60 olis quimiotipats amb propietats principals, indicacions i afeccions. Per facilitar-ne la comprensió es van classificar en diferents famílies aromàtiques d’acord amb la composició bioquímica.

Amb el patrocini de

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal