Dels més de 6 milions de persones que pateixen diabetis tipus 2 a Espanya, només el 50% dels casos estan diagnosticats. Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis que se celebra avui, 14 de novembre, s’han organitzat al llarg de tota la setmana un conjunt d’activitats sota el lema “Una alimentació saludable comença amb l’esmorzar” amb el següent objectiu: conscienciar de la importància de portar una alimentació saludable que ajudi en el control d’aquesta malaltia. Per tal de fer més visible el missatge, el Col·legi ha difós entre les farmàcies el cartell de la imatge perquè el puguin penjar a les seves oficines.
El COFB s’implica en la difusió
El primer d’aquests actes, que va tenir lloc el 10 de novembre, el va acollir el Col·legi. Després que el president, Jordi de Dalmases, donés la benvinguda, el president del Consell Assessor sobre la Diabetis del Departament de Salut de la Generalitat, Eduard Montanya, i la presidenta de l’Associació de Diabètics de Catalunya, Montserrat Soley, van donar el tret de sortida a aquesta setmana dedicada a la diabetis.
Eduard Montanya: “Aquests actes són necessaris per donar a conèixer la problemàtica que hi ha amb la diabetis i que les persones que la pateixen puguin millorar el control de la malaltia per evitar les complicacions”
Montserrat Soley: “Les persones que tenim diabetis també tenim altres patologies, ja siguin puntuals o cròniques. Els farmacèutics són professionals que tots tenim molt pròxims i que coneixen les nostres medicacions, per tant ens poden ajudar i ens ajuden en les possibles interaccions dels medicaments que prenem”
La primera activitat que va acollir aquesta primera jornada va ser una xerrada a càrrec de la xef Ada Parellada, en què va mostrar un seguit de plats saludables i creatius compatibles amb la dieta diabètica, com ara ravioli de carbassó i hummus, canelons de bolets i crema de carbassa, i copa de poma i iogurt.
Per acabar, l’Institut Ciència i Teatre va oferir una conferència teatralitzada en què va explicar la història de la diabetis.
Com ha de ser un bon esmorzar?
Les persones amb diabetis han d’anar especialment en compte a l’hora de complir els tres trets bàsics de tota dieta: dur una alimentació sana, variada i equilibrada. La Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi ha creat aquest missatge en què aconsella com ha de ser un bon esmorzar:
Saps que per controlar millor els nivells de sucre:
Làctic + peça fruita sencera + pa integral = esmorzar ideal?
Per saber més sobre la diabetis i quina alimentació es recomana, consulta aquest enllaç.