Estàs aquí: Inici > Destacats > Les 12 vocalies del COFB comparteixen experiències i anècdotes dels seus orígens en el marc d’un acte commemoratiu celebrat amb motiu del 125è aniversari

Les 12 vocalies del COFB comparteixen experiències i anècdotes dels seus orígens en el marc d’un acte commemoratiu celebrat amb motiu del 125è aniversari

11 desembre 2023

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), amb motiu del 125è aniversari, va organitzar el passat 16 de novembre un acte commemoratiu amb les 12 vocalies. Un esdeveniment per homenatjar a “vocals que vau formar part de la Junta de Govern, membres actuals de les vocalies i, en definitiva, col·legiats i col·legiades dels diferents àmbits d’exercici i àrees específiques de coneixement de la professió farmacèutica”, va destacar el president del COFB, Jordi Casas, durant el discurs de benvinguda.

El president del COFB, Jordi Casas, durant el discurs de benvinguda de l’acte commemoratiu de les vocalies del COFB.

“Enguany el Col·legi compleix 125 anys d’història, dels quals tots i totes n’heu format part i continueu fent-ho. Amb aquesta trobada, volem compartir experiències i anècdotes i posar en valor tot el camí recorregut fins ara”, va apuntar Casas. També va recordar com ha estat l’evolució de la professió i com, des de les diferents vessants farmacèutiques, “han mantingut ferm el compromís amb la salut de les persones”.

Passat i present de les vocalies del COFB

L’acte commemoratiu, que va tenir lloc a la sala d’actes del COFB, va ser conduït pel periodista de TV3, Xavi Coral. “Si busquem un nexe comú entre les diferents vocalies al llarg d’aquest temps podríem dir que és el fet de treballar com a professionals sanitaris per la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia”, va remarcar Coral.

El periodista de TV3, Xavi Coral, en un moment de la presentació de la jornada d'homenatge a les vocalies.
El periodista de TV3, Xavi Coral, en un moment de la presentació de la jornada d’homenatge a les vocalies.

Durant la primera part de l’acte, el periodista va donar pas a cadascun dels portaveus de les diferents vocalies, que van repassar el passat i present del seu àmbit professional. Va intervenir la Dra. Montserrat Rivero, com a representant de la vocalia d’Alimentació i Nutrició, que va rememorar el moment en què li van proposar ser vocal del Col·legi; també Maria Carme Villà, de la vocalia d’Anàlisi, que va explicar el paper imprescindible que ha jugat la tecnologia en el seu àmbit; seguidament, Mayte Pérez, de la vocalia d’Atenció Primària, va recordar quan el president Joan Duran va trucar-li per comunicar-li que s’havia aprovat la creació de la seva vocalia. Pel que fa a Dermofarmàcia i Productes Sanitaris, el Dr. Alfons del Pozo, va donar a conèixer com i per què va néixer el terme “Demofarmàcia” i com ha evolucionat fins ara aquesta categoria; a continuació, Anna Maria Culleré, de la vocalia de Distribució, va posar l’accent en la importància de la pedagogia en aquest àmbit farmacèutic. I Ma Antonia Mangues, de la vocalia d’Hospitals, va remarcar la importància de la formació continuada.

Els portaveus de les diferents vocalies del Col·legi representant el seu àmbit d’exercici de la farmàcia.

Per la seva banda, el Dr. Pere Berga, de la vocalia d’Indústria, va recordar la seva etapa com a vocal, de la qual va destacar l’organització del World Congress of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences ’99, entre altres moments. El Dr. Eduardo Mariño, de la vocalia d’Investigació i Docència, va repassar la seva etapa, de la qual en va destacar diverses fites, com l’aprovació de l’assignatura obligatòria de Farmàcia Clínica i Farmacoteràpia a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1993. En el torn de la vocalia d’Oficina de Farmàcia, Francisca Aranzana, va dedicar unes paraules de reconeixement i agraïment a totes les persones que han estat vocals d’Oficina de Farmàcia, coordinadors, delegats, i va posar en valor la feina del farmacèutic comunitari com a agent de salut, tot destacant l’experiència i coneixement que li va aportar Infarma Barcelona durant les quatre edicions com a directora.

A continuació, Carles Berga, de la vocalia d’Ortopèdia, va compartir el moment en què Teresa Bassons el va convèncer per formar part de la Junta de Govern del Col·legi, els primers anys com a vocal de número, posteriorment, com a vocal d’Ortopèdia i, després, com a vicetresorer. Respecte a la vocalia de Plantes Medicinals i Homeopatia, Ma José Alonso, va destacar que durant més de 20 anys el COFB ha estat l’únic Col·legi que comptava amb aquesta vocalia. En darrer lloc, va parlar Elisabeth Ardèvol, membre de la vocalia de Salut Pública, que va repassar com ha evolucionat la seva especialitat per a la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.

Els/les vocals de la Junta de Govern del COFB.
Els/les vocals de la Junta de Govern del COFB.

Conferència sobre el futur de la professió en el món de la IA

A la segona part de l’acte, el COFB va organitzar la conferència “El futur de la professió en el món de la IA i les noves tecnologies”, a càrrec de Mar Gomis, farmacèutica clínica i responsable d’Impuls Digital de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i de Toni Gilabert, farmacèutic i director d’Innovació i partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya. Ambdós farmacèutics van debatre, de forma interactiva amb el públic, sobre el possible impacte de la Intel·ligència Artificial (IA) i altres tecnologies en la innovació en la professió farmacèutica i van compartir amb els assistents què és la innovació digital en el sector farmacèutic, per què cal innovar constantment i quines oportunitats i riscos cal tenir presents.

Sobre la innovació, Gilabert va apuntar que “té a veure amb alguna cosa pragmàtica i pràctica, a banda d’innovadora, ha d’aportar un valor, però sobretot ha de ser factible i desitjable”. Per la seva banda, la farmacèutica Mar Gomis, va afegir que “la innovació, des de la vessant clínica, és una eina per millorar, optimitzar processos o crear una solució nova a un problema existent des de la proactivitat,. Durant la sessió, els ponents van plantejar als assistents diferents qüestions sobre l’ús de la tecnologia en el sector farmacèutic, de forma interactiva, mitjançant una aplicació.

Mar Gomis i Toni Gilabert en un moment de la conferència “El futur de la professió en el món de la IA i les noves tecnologies”.
Mar Gomis i Toni Gilabert en un moment de la conferència “El futur de la professió en el món de la IA i les noves tecnologies”.

Per cloure la presentació, els ponents van compartir la següent reflexió: “el futur no s’endevina, ni està predeterminat. El futur s’imagina i es crea, per tant, el futur de la professió el veig fascinant i espectacular, tot i que hi ha un gran repte: compaginar el talent (l’alta capacitat científica i tècnica, el treball en xarxa i les habilitats com l’escolta activa o l’empatia) amb la intel·ligència artificial. Si som capaços de posar la IA al servei del talent, tindreu la condició necessària perquè el futur sigui extraordinari, però encara no és suficient; perquè això sigui suficient calen dues coses: lideratge col·laboratiu i visió estratègica”.

125è aniversari del COFB

Al llarg de l’any 2023, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha commemorat el 125è aniversari amb diverses activitats, actes i accions. En aquest sentit, el COFB ha organitzat dues celebracions de la Diada del Farmacèutic: al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, per homenatjar als farmacèutics i farmacèutiques que complien 25 anys de col·legiació i donar la benvinguda als nous col·legiats; i al Palau de la Música Catalana per retre homenatge als farmacèutics/ques que complien 50 i 75 anys de col·legiació. En aquest darrer acte, es va presentar i projectar el vídeo “La fórmula magistral dels nostres 125 anys”. En format audiovisual, també s’han elaborat dues temporades del videopodcast “Converses de farmàcia”.

Un frame del vídeo presentat durant la celebració de la Diada del Farmacèutic en el Palau de la Música Catalana.

Amb motiu de la commemoració del 125è aniversari, dos edificis emblemàtics de Barcelona es van il·luminar de verd: la Torre Glòries, en el marc del Dia Mundial del Farmacèutic; i la façana d’un dels edificis situats en els jardins del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau.

Enguany, s’ha publicat el llibre “Espigolant en els darrers 25 anys”, que fa un recorregut pel darrer quart de segle del Col·legi, i complementa el llibre “Apunts d’un segle”, que s’ha reeditat. Ambdós llibres recullen els fets més rellevants de la història del COFB: 125 anys impulsant la professió farmacèutica.

Portada del llibre "Apunts d'un segle".
Portada del llibre “Apunts d’un segle”.
Portada del llibre "Espigolant en els darrers 25 anys".
Portada del llibre “Espigolant en els darrers 25 anys”.

Així mateix, per descobrir els fets més rellevants de la història del Col·legi, també es va posar en marxa l’acció “Si l’encerto, l’endevino”, un joc de preguntes i respostes. La jornada de reconeixement a les vocalies del COFB ha estat el darrer acte per commemorar l’aniversari del COFB.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal