Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans premia la farmacèutica i biòloga Maria Isabel Covas

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans premia la farmacèutica i biòloga Maria Isabel Covas

23 gener 2015
premis_ccniec_2014

Peu de foto: Albert Riera, director de comunicació de La Fageda; Montserrat Barbany, secretària del CCNIEC; Maria Isabel Covas Planells, guardonada amb el V Premi CCNIEC Ramon Turró; Joandomènec Ros, president de l’IEC; Agnès Cruells, directora de Màrqueting del Grup Cacaolat; Maria José Torres, responsable de Qualitat del Grup Cacaolat, i Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.
Font: IEC

La farmacèutica Maria Isabel Covas Planells ha rebut el V Premi Ramon Turró del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) en reconeixement a una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició. Covas, que també és biòloga i especialista en bioquímica clínica, ha estat reconeguda “per la seva fructífera trajectòria investigadora en l’àmbit de la nutrició i el risc cardiovascular”.

La recerca que ha dut a terme ha aportat molts coneixements en l’àrea que estudia els efectes del consum d’oli d’oliva (llegir article sobre la revisió dels beneficis de l’oli d’oliva verge a la Revista de ciències de la salut de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears) i del vi en la salut, i també d’un patró de dieta saludable com és la dieta mediterrània. Ha contribuït a aportar el més alt nivell d’evidència científica, mitjançant assajos clínics aleatoritzats, dels beneficis de la presa d’oli d’oliva, de vi i d’una dieta mediterrània en una població sana o d’alt risc cardiovascular.

Durant la seva tesi doctoral Covas va ser adjunta al Laboratori d’Anàlisis Clíniques, ubicat a l’Hospital Universitari del Mar de Barcelona. Del 1990-1995 va ser coordinadora dels Laboratoris de l’Hospital del Mar i de la Esperança. Seguidament es va incorporar com a investigadora a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i va dirigir un grup de recerca propi centrat en nutrició i risc cardiovascular (CARIN) en el context de l’estudi Registre Gironí del Cor (REGICOR). Destaca per la coordinació del projecte europeu EUROLIVE sobre els efectes dels compostos de l’oli d’oliva sobre l’oxidació, així com per la participació en l’estudi PREDIMED sobre la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Així mateix, s’ha centrat en l’estudi dels mecanismes subjacents que poden explicar aquests beneficis de la dieta i alguns dels aliments que en són més característics com l’oli d’oliva i el vi. Els estudis que ha realitzat s’han enfocat a esbrinar els mecanismes units als efectes antioxidants i antiinflamatoris en la regulació de la funció endotelial o a nivell transcriptòmic. D’altra banda, ha aprofundit àmpliament en la biodisponibilitat dels compostos fenòlics de l’oli d’oliva i el vi i en la seva bioactivitat, ja que els polifenols són uns dels responsables clau dels beneficis de l’oli d’oliva. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (AESA) va establir una al·legació de salut sobre el consum de l’oli d’oliva basada en diversos treballs seus. La investigadora va formar part de la Junta Permanent del CCNIEC fins a l’any en què es va jubilar. Una curiositat que forma part del seu extens i intens currículum: quan era professora assistent de la Facultat de Medicina de la Universitat de Panamà va estudiar Etnomedicina (un estudi o comparació de la medicina tradicional practicada per diversos grups ètnics i especialment pels pobles indígenes) amb els indis kunas que viuen a les illes de San Blas a la Costa Carib.

El V Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària ha estat concedit a La Fageda i el III Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, al Grup Cacaolat.

L’any passat, una altra farmacèutica també va rebre aquest guardó: La farmacèutica Rosaura Farré, premiada pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal