Estàs aquí: Inici > Destacats > “La satisfacció més gran és que les persones vinguin cada dia a la farmàcia i confiïn en tu”. Reflexions a les dues Diades del Farmacèutic del 2023

“La satisfacció més gran és que les persones vinguin cada dia a la farmàcia i confiïn en tu”. Reflexions a les dues Diades del Farmacèutic del 2023

20 desembre 2023

La Diada del Farmacèutic va tornar per homenatjar als professionals que complien 25, 50 i fins a 75 anys com a col·legiats i col·legiades, a més de celebrar els 125 anys d’història del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). La celebració es va dividir en dues diades: una al setembre, al recinte modernista de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, amb els farmacèutics que complien 25 anys de professió i els que s’havien col·legiat recentment; i una altra a l’octubre, al Palau de la Música Catalana, amb els farmacèutics que complien 50 i 75 anys de col·legiació.

La visió dels farmacèutics i farmacèutiques amb 25 anys de professió

Marién Marín, farmacèutica comunitària; David López, farmacèutic d’Atenció Primària; i Fernando Parrilla, farmacèutic de Salut Pública, són tres dels col·legiats que complien 25 anys de professió i van estar presents a la Diada celebrada a l’Hospital Sant Pau. Tots ells ens han compartit la seva trajectòria en el món de la farmàcia, així com les seves experiències, records i reflexions sobre la professió.

Hem de lluitar per visibilitzar la nostra vessant assistencial com a professionals sanitaris

La farmacèutica comunitària Marién Marín explica com la pandèmia va ser un punt d’inflexió en la seva trajectòria professional: “Es va viure amb molta intensitat i va ser dur, però la satisfacció de la feina que vam fer ha estat de les millors experiències de la meva vida”. El que més destaca de la professió durant aquest període és el tracte amb les persones. “Em sorprenien les persones que venien cada dia. Jo els deia que teníem una voluntària que els hi podia portar els medicaments, però em contestaven que necessitaven el contacte amb la gent i que ens tenien com a referent”, recorda.

Marién Marín, farmacèutica comunitària homenatjada pels seus 25 anys de col·legiació.

Marín parla també sobre els 25 anys dedicada a la professió: “No ets conscient que portes 25 anys darrere d’un taulell atenent un barri. S’ha passat volant perquè és una feina que m’agrada i, quan estàs gaudint del que fas, no t’adones que els anys van passant”. Al seu torn, ressalta el contacte humà de la professió. “La satisfacció més gran és que les persones vinguin cada dia i confiïn en tu”, afegeix. Pel que fa al futur, posa èmfasi en els canvis que falten per posar en valor la tasca dels farmacèutics: “Hem de lluitar molt per visibilitzar la nostra vessant assistencial. Som professionals sanitaris, no botiguers”. Finalment, destaca el paper clau del COFB. “El Col·legi està innovant constantment el seu programa formatiu amb molts cursos per estar al dia. Alhora, lluita pels drets de les farmàcies i nosaltres això ho notem“, conclou.

“Veig futur perquè cada vegada caldran més farmacèutics que facin aquesta tasca primària”

David López emfatitza la importància de la feina del farmacèutic d’Atenció Primària. “Fem una tasca rellevant a l’hora de col·laborar amb els metges i infermeria per millorar el tractament crònic del pacient”, repassa. Alhora reivindica l’existència d’aquesta especialitat: “Fa anys que s’està lluitant perquè existeixi l’especialitat de Farmàcia en Atenció Primària i espero que abans que em jubili això sigui una realitat”.

David López, farmacèutic d’Atenció Primària homenatjat pels seus 25 anys de col·legiació.

En la línia de la seva companya Marién Marín, el farmacèutic David López explica que “no era conscient que complia 25 anys de col·legiació”. Alhora, posa en valor la llarga trajectòria del Col·legi, que enguany compleix 125 anys: “Aquesta fita demostra que és una institució consolidada i amb una tradició llarguíssima”.

“El farmacèutic pot treballar en molts altres àmbits que no són una farmàcia o un laboratori”

Fernando Parrilla, farmacèutic de Salut Pública, se centra en la visibilització de la seva especialitat, sobretot a partir de la pandèmia. “Gràcies a la COVID-19, es va donar a conèixer la feina dels professionals de la farmàcia que treballem en l’àmbit de Salut Pública”, remarca.

Fernando Parrilla homenatjat pels seus 25 anys de col·legiació.

Al seu torn, Parrilla destaca especialment la gran tasca que realitza el farmacèutic: “El futur és molt positiu, en farmàcia comunitària, a partir de la pandèmia s’ha demostrat el paper tan important que juga el farmacèutic dins la societat” i la diversitat de sortides que es poden trobar dins la farmàcia. I afegeix: “L’experiència et va situant, hi ha gent que té molt clar que vol fer farmàcia comunitària, hospitalària o treballar en la indústria, però hi ha més sortides”.

Reconeixement als 25 anys de col·legiació i benvinguda als nous col·legiats i col·legiades

La Diada del Farmacèutic, que va tenir lloc el 14 de setembre, en els jardins del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Durant l’acte, el Col·legi va homenatjar als més de 200 farmacèutics i farmacèutiques que complien 25 anys de col·legiació i va donar la benvinguda als més de 300 farmacèutics i farmacèutiques que s’han col·legiat recentment.

Fotografia de grup amb els col·legiats que celebraven 25 anys de col·legiació (promoció 2023).
Fotografia de grup amb els nous col·legiats.

La visió de les farmacèutiques amb 50 anys de professió

El Palau de la Música Catalana va acollir la Diada del Farmacèutic, amb l’homenatge a les promocions que van celebrar 50 i 75 anys de col·legiació. Les farmacèutiques comunitàries Ramona Vidal i Maria Carme Martínez ens expliquen la seva experiència durant aquest mig segle de professió.

L’any 1975 vaig tenir la meva primera farmàcia i fer-ho en un poble tan petit va ser tot un èxit

Ramona Vidal ha dedicat tota la seva carrera professional a la petita farmàcia del seu poble. “L’any 1975 vaig tenir la meva primera farmàcia i fer-ho en un poble tan petit va ser tot un èxit”. La passió per la farmàcia per part de Vidal és tan gran que la professió ha anat passant de pares a fills dins la família: “Tres fills meus i dues nétes són farmacèutics i ja som 3 generacions”, afegeix.

Ramona Vidal, homenatjada pels seus 50 anys de col·legiació.

També destaca el paper del farmacèutic dins de les farmàcies situades a pobles i la diversitat de funcions que havia de realitzar. “L’únic que no he fet és assistir a un part”, diu entre riures Vidal. Pel que fa al reconeixement pels 50 anys de professió, la farmacèutica confessa que “no m’ho esperava ni pràcticament ho coneixia”. També parla del futur, posant el focus en què les noves generacions “ho faran amb més possibilitats de tenir coneixements tècnics que abans no teníem”.

La farmàcia és molt assistencial i sempre ajudem moltíssim a les persones que venen”

Per la seva banda, la farmacèutica Maria Carme Martínez ha tingut una carrera professional molt intensa, arribant a combinar la feina com a farmacèutica amb la sanitat durant un llarg període de la seva vida: “Al matí treballava en sanitat fent inspeccions i a la tarda a la farmàcia”, recorda.

Maria Carme Martínez, homenatjada pels seus 50 anys de col·legiació.

De la professió, destaca la proximitat amb la gent. “La farmàcia és molt assistencial, la gent demana el que necessita i el que deixa de necessitar, i sempre els ajudem moltíssim”. I reconeix que viu amb molt entusiasme el reconeixement pels 50 anys de professió: “Em fa molta il·lusió, haver arribat amb molts companys de la meva carrera que vam començar l’any 1967”.

Pel que fa als 125 anys del COFB, Martínez comenta que aquestes celebracions són importants perquè “es reconegui tot el que ha passat i tot el que s’ha pogut fer”.

Homenatge als 50 i 75 anys de col·legiació

El 5 d’octubre es va dur a terme una edició especial de la Diada del Farmacèutic al Palau de la Música Catalana, on van assistir aproximadament 500 persones. Durant la celebració, es va retre homenatge als farmacèutics/ques que complien 50 i 75 anys de col·legiació, es va presentar i projectar un vídeo commemoratiu dels 125 anys del COFB i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya va oferir l’actuació musical “Himnes del cor”.

Fotografia de grup amb els col·legiats que celebraven 25 anys de col·legiació (promoció 2023).

Alfons de Mena rep la insígnia d’or i brillants pels seus 75 anys de col·legiació

Durant l’acte, el farmacèutic Alfons de Mena, als seus 102 anys, va rebre la insígnia d’or i brillants pels seus 75 anys de col·legiació per part del president del Col·legi, Jordi Casas, i els expresidents, Joan Duran i Jordi Dalmases.

Alfons de Mena va dedicar unes paraules d’agraïment pel reconeixement i va compartir anècdotes dels seus 75 anys com a col·legiat, tot destacant la importància del coneixement del farmacèutic a l’hora d’exercir la professió.

Alfons de Mena, homenatjat pels seus 75 anys de col·legiació.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal