Prop de 800 farmacèutics van assistir, del 15 al 17 d’octubre, al IX Congrés Nacional d’Atenció Farmacèutica organitzat per la Fundació Pharmaceutical Care i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Toledo. Enguany el lema va ser “L’atenció farmacèutica davant el repte de la cronicitat”, un fenomen que suscita la màxima preocupació dels sistemes sanitaris, tant a Espanya com a l’àmbit internacional. Segons l’Estratègia de Cronicitat del Sistema Nacional de Salut de 2012, el 45,6% de la població major de 16 anys pateix un procés crònic, lligats en moltes ocasions a situacions complexes com la pluripatologia, la polimedicació, l’envelliment i la dependència. Per això, les malalties cròniques, a part de constituir un problema sanitari de primera magnitud, tenen un enorme impacte social i econòmic.
El Congrés va girar entorn de projectes, experiències, estudis i debats sobre el paper del farmacèutic en la gestió del pacient crònic, perquè el sistema sanitari s’està adaptant a aquesta situació, i en l’atenció sanitària s’estan produint canvis transcendentals per donar resposta a aquest escenari, en un entorn de limitació de recursos que fa necessària la cerca de sostenibilitat però mantenint una adequada prestació de serveis. També va ser un espai obert al debat en què es van fer aportacions rellevants a la millora de l’assistència sanitària, i a la salut i el benestar dels ciutadans, i també en l’aportació que pot fer el farmacèutic.
El farmacèutic, en col·laboració amb l’equip sanitari, ha d’aportar un paper actiu i rellevant en l’abordatge de la cronicitat, oferint una continuïtat assistencial que permeti obtenir el màxim benefici dels medicaments, mitjançant el desenvolupament de serveis com el seguiment farmacoterapèutic, l’educació sanitària i la col·laboració en la detecció precoç de malalties. Ana Dago, presidenta del Comitè Organitzador, i Julio Andrés, president del Comitè Científic.
El Col·legi va estar present al congrés presentant tres pòsters dels següents treballs:
Detecció del risc d’apnea obstructiva del somni (SAHOS) en les farmàcies comunitàries. Avaluació del procés. Autors: Francisca Aranzana, Cristina Rodriguez, Maribel Gómez i Maria Estrada, del COFB, i Andreu Martínez i Oriol Domènech, de la Mútua General de Catalunya.
Principals conclusions? L’obtenció de resultats clínics satisfactoris en la realització de poligrafies respiratòries domiciliàries des de la farmàcia permet considerar la integració del servei al catàleg de la cartera professional sempre que es resolguin o minimitzin els factors limitants descrits en la prova control.
Programa de detecció del risc cardiovascular concertat per una mutualitat privada: resultats de la prova pilot. Autors: Mercè Barau, Cristina Rodríguez, Maria Estrada i Pau Lozano, del COFB, i Andreu Martínez i Oriol Domènech, de la Mútua General de Catalunya.
Principals conclusions? L’avaluació de la primera experiència en l’àmbit estatal de concertació amb una mutualitat d’assegurança privada permet consolidar l’oferta dels serveis professionals farmacèutics com a proveïdor de diferents gestors /concertadors.
Viabilitat de la implantació d’un protocol d’actuació davant el mal de gola en la farmàcia comunitària. Autors: Mercè Barau, Cristina Rodríguez, Maria Estrada i Pau Lozano, del COFB.
Principals conclusions? La implantació del protocol d’actuació farmacèutica davant el mal de coll presenta una sèrie de limitacions que dificulten la seva implantació. Seria convenient abordar els factors limitants per poder consolidar el servei en la cartera professional.
La resta de pòsters es podran consultar en PDF a l’apartat “Comunicacions – Publicacions online” web del congrés en el decurs dels propers dies.
Participació del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya
Entre les comunicacions orals seleccionades, destaca una del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC): “Programa d’educació sanitària a persones grans sobre el bon ús del medicament a Catalunya (PESGC). Nova etapa 2014”. Autors: Pilar Rius, del CCFC; Maria Estrada, del COFB; Jordi Blanch, del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona; Sílvia Cabarrocas, del Col·legi de Farmacèutics de Girona; Teresa Hernández, del Col·legi de Farmacèutics de Lleida; i Pilar López, del departament de Gerència de Farmàcia i del Medicament del CatSalut.
El treball conclou que la incorporació del farmacèutic comunitari “augmenta la idoneïtat dels programes d’educació sobre el bon ús dels medicaments, aconseguint-se augments significatius tant en el grau de coneixement com en la satisfacció de l’usuari”.
I a la darrera taula del congrés, Remuneració dels Serveis professionals farmacèutics, Pilar Gascón, secretària i patrona de la Fundación Pharmaceutical Care, va exposar el projecte “Detecció de risc cardiovascular i Atenció a pacients crònics complexes. Exemples de remuneració”, defensant que el serveis farmacèutics han de comptar amb una remuneració específica, en tractar-se d’un binomi inseparable.
El Consell va presentar també altres dos pòsters:
- Presència de la farmàcia i els serveis professionals en el Pla de Salut de Catalunya (PDF)
- Plataforma tecnològica per a la gestió compartida de processos. Un element estructural clau a la planificació estratègica (PDF)
Font i més informació: Consejo General de Colegios Farmacéuticos
Potser també t’interessa:
En relació als pòsters presentats:
- Neix la primera Guia d’Actuació Farmacèutica en mal de gola (Blog)
- Bon acolliment del programa de detecció de risc cardiovascular (Blog)
- 1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran: els farmacèutics donen eines per millorar el seguiment dels tractaments (Blog)
Projectes del Consejo General:
- Nota de premsa – Estudio Aspira: la intervención del Farmacéutico incrementa en 8,6 puntos la calidad de vida de los pacientes (via Consejo General de Colegios Farmacéuticos)
- Nota de premsa – Programa conSIGUE: Datos preliminares confirman los beneficiós del Servicio de seguimiento farmacoterapéutico a pacientes mayores, crónicos y polimedicados desde las farmacias comunitarias (via Consejo General de Colegios Farmacéuticos)
Consultar el programa científic del Congrés
Accedir a tots els póster presentats al Congrés