Estàs aquí: Inici > Destacats > L’agreujament del deute, Farmacardio, la cartera de serveis i nous cursos d’Àgora Sanitària, als mitjans el mes de novembre

L’agreujament del deute, Farmacardio, la cartera de serveis i nous cursos d’Àgora Sanitària, als mitjans el mes de novembre

10 desembre 2015
portada-LV-261115

El 26 de novembre, la problemàtica dels l’impagaments a les farmàcies catalanes va ser portada de La Vanguardia

Més de 260 repercussions relacionades amb els impagaments en un mes

Novembre ha estat un mes molt intens per a les farmàcies catalanes. Vam acabar el mes d’octubre denunciant l’agreujament del retard de la Generalitat en el pagament dels medicaments i al llarg del mes de novembre els impagaments han seguit sent notícia. Una xifra: al llarg del mes hem comptabilitzat més de 260 repercussions relacionades amb aquest tema.

Durant els primers dies de novembre, mitjans televisius de tot l’Estat com Trencadís de 8TV (de 1h 22’ a l’1h 27’), Noticias Cuatro (a partir del minut 15’), els informatius de Telecinco (del minut 04‘35‘’ al 06’) o TVG (del minut 11’33’’ fins al 12’20’’), van fer-se ressò de l’agreujament del retard en el pagament de les farmàcies catalanes. Pel que fa als radiofònics, el programa Más de Uno d’Onda Cero (a partir de l’1h 45’53’), Mediodía de la Cope (del minut 19’35’’ al 20’34’’ ), les notícies de La Xarxa (del minut 38’15’’ al 46’) o l’Informatiu 24 horas de RNE (2 de novembre, a partir del minut 15’), són algunes de les emissores que van mostrar la preocupació dels farmacèutics davant l’endarreriment en el pagament de les factures. El president, Jordi de Dalmases, va fer declaracions al programa Metròpoli de Ràdio 4 (del minut 38’31’ al 52’05’’) i el vicetresorer, Jordi Casas, a Es la Tarde de Dieter de ES Radio. Així mateix, el retard en els pagaments també va tenir un fort ressò en la premsa, en mitjans com La Vanguardia, El Periódico, El Mundo, La Razón, El Economista, El Punt Avui, El Diari de Girona o l’agència de notícies Europa Press, entre d’altres. Als mitjans especialitzats, destaquen Correo Farmacéutico, El Global o  imFarmacias.

8TVentrevista-president

El periodista Josep Cuní va entrevistar al president del COFB i del Consell al seu programa 8 Al dia, de 8TV

El dia 5 de novembre, coincidint amb el dia en què l’Administració hauria d’haver pagat la factura dels medicaments dispensats el mes de setembre, es va anunciar l’inici d’una campanya de sensibilització per denunciar el retard en els pagaments a les més de 3.100 farmàcies catalanes. Ho van recollir Barcelona FM, Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio (del minut 36’50’’ al 37’12’’) o les notícies de La Xarxa (del minut 9’55’ al 11’24’’). Pel que fa la televisió, se’n van fer ressò els informatius migdia d’Antena3 (del minut 13’09’’ al 13’33’’) o l’Informatiu migdia de TVE Catalunya (del minut 11’18’’ al 11’50’’), entre d’altres. La premsa generalista també ho va recollir, com és el cas de La Vanguardia, El País, La Razón o El Confidencial, i a l’especialitzada destaquen les notícies de Correo Farmacéutico, El Global o Redacción Médica. El tresorer del COFB, Joan Calduch va fer declaracions al respecte als informatius migdia de RNE Catalunya (del minut 33’29’’ al 34’36’’) i al Matí de Cope Catalunya (del minut 34’22’’ al 39’13’’). També diversos farmacèutics van mostrar els seu punt de vista tant a la premsa generalista, com a la premsa especialitzada, com és el cas de El Confidencial o Correo Farmacéutico; a la televisió, destaquen intervencions a BTV directe (del minut 14’51” al 18’24”) o Espejo Público d’Antena 3.

mitjans-roda-de-premsa

Van ser molts els mitjans de comunicació que van cobrir la roda de premsa conjunta a PIMEC

El dia 19 de novembre el sector sanitari va fer un clam unitari per exigir responsabilitat i solucions a les administracions davant dels impagaments. En roda de premsa, diferents entitats del sector, entre elles el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, van manifestar i denunciar de manera conjunta la dimensió del problema i la necessitat de que des de les administracions es prenguin les mesures necessàries per solucionar-ho. Els informatius d’Antena 3 (del minut 33’57” al 34’19’) o els de BTV (19 de novembre, del minut 21’24” al 22’26”) van fer-se ressò de la notícia, de la mateixa manera que, en ràdio, Hora 14 de Cadena Ser (del minut 09’30” al 11’10”), els Informatius migdia de Catalunya Ràdio (del minut 19’13” al 20’05”), els informatius 14/15 de Rac1 (19 de novembre, del minut 07’23’’ al 08’35’’) o l’edició migdia de les notícies de La Xarxa (entradeta: del minut 21′ al 01’03”/Notícia: del minut 05’32” al 10’22”). El president, Jordi de Dalmases, va fer declaracions al Telenotícies migdia TV3, a l’Informatiu de TVE Catalunya (del minut 03’ al 3’55’’) i també al de 8 al dia de 8TV (del minut 24’44’’ al 25’58’’). Els diaris Ara, La Vanguardia, ABC o l’agència de notícies Europa Press també se’n van fer ressò. Pel que fa a la premsa especialitzada, El Farmacéutico, Diariofarma, Correo Farmacéutico, Redacción Médica o imFarmacias, entre d’altres, ho van recollir.

El dia 20 de novembre l’Administració central va aprovar el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per a les comunitats autònomes. El Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar aquest desbloqueig però va remarcar que el govern central controlaria que els diners es destinin a serveis essencials. Pots llegir aquesta anunci a La Vanguardia o veure les declaracions del vicepresident, Francesc Pla, valorant la notícia al programa 8 al dia de 8TV (del minut 15’36 al 16’35”).

DALMASESTV3

Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, al programa .cat de TV3

.cat2

A .cat, De Dalmases va tenir oportunitat de traslladar a la vicepresidenta del govern en funcions, Neus Munté, les inquietuds del col·lectiu farmacèutic

 

 

 

 

 

 

BTV-francescpla

El vicepresident, Francesc Pla, va participar en la tertúlia BTV+ de Barcelona FM

Calduch-ETB

El tresorer del Col·legi, Joan Calduch, fent declaracions per la cadena basca ETB

TVE1-president

El president, Jordi de Dalmases, va valorar l’arribada del FLA ordinari al Telediario de TVE

Pocs dies després, el 23 de novembre, el secretari general d’Economia i Coneixement, Albert Carreras, va ser entrevistat per Jordi Basté al programa El Món a Rac1 (23 de novembre, a partir del minut 52’10’’ de l’arxiu de les 10h i inici de l’arxiu de les 11h) recomanant als farmacèutics afectats pels impagaments a “posar una espelma a la seva patrona de referència” per poder cobrar. Aquestes declaracions van ocasionar polèmica i rebombori en el sector farmacèutic i el Col·legi va reaccionar davant la notícia: el mateix dia, el president del Col·legi, va comparèixer a l’informatiu 14/15 de Rac1 (23 de novembre, 14 hores, a partir del minut 01’45’’ i declaracions del president del minut 05’52’’ al 06’43’’) i La Ventana de Cadena SER (del minut 15’56” al 23’32”) per valorar aquestes desafortunades declaracions. El mateix programa de Jordi Basté va entrevistar a Jordi de Dalmases el dia següent, el 24 de novembre (del minut al 32’46” al 49’50’’). També es van emetre declaracions seves al Telediario 21 horas de TVE(a partir del minut 28’17”). Per la seva banda, el dia 25 de novembre, el vicepresident del COFB, Francesc Pla, va participar en una tertúlia sobre els retards en el pagament a les farmàcies catalanes a Barcelona FM, BTV+ (25 de novembre àudio i notícia al web de BTV) i el tresorer, Joan Calduch, ho va fer als informatius vespre de la cadena basca ETB (a partir del minut 11’53’’). També va ser el dia en què Josep Cuní va entrevistar al president del Consell, Jordi de Dalmases, que es trobava a Madrid, al programa 8 al dia de 8 TV.

El dijous 26 de novembre, La Vanguardia dedicava la seva portada als farmacèutics denunciant que “Farmàcies i hospitals, són ostatges de la pugna entre Govern i Generalitat“, i també es va generar una nova polèmica: el president del Col·legi va tornar a intervenir a El Món a Rac1, per negar que mai s’hagi dit que la Generalitat no paga les farmàcies per finançar aventures independentistes, tal com va apuntar un dels tertulians, Gonzalo Bernardos. Aquella nit, destaca l’entrevista de Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya al programa .Cat de TV3 on va tenir oportunitat de traslladar a la vicepresidenta del Govern en funcions, Neus Munté, les inquietuds del col·lectiu farmacèutic. Programes com el Polònia (‘El croissant de Mas’ i ‘Mas i la liquidació de CDC’) de TV3, amb un toc humorístic, també van fer menció a la problemàtica dels impagaments a les farmàcies catalanes.

antena3-emilimoliner

El farmacèutic Emili Moliner explicant el seu cas a les notícies d’Antena 3

El mes de novembre va finalitzar amb l’arribada del FLA ordinari, que va permetre el pagament a les farmàcies catalanes de la factura de juliol. Una notícia que també va tenir gran ressò als mitjans de comunicació. Entre la premsa generalista, destaquen La Vanguardia, El Periódico o El País i El Global o Correo Farmacéutico a l’especialitzada. En televisió, van recollir declaracions del president, Jordi de Dalmases, el Telediario de TVE (del minut 08’07” al 08’33”) o l’Informatiu vespre de TV3, i en ràdio Catalunya vespre de Catalunya Ràdio (del minut 10’45’’ al 15’50’’). Són molts els farmacèutics que han explicat la seva experiència amb els retards en el pagament. Ho podeu veure, per exemple a les notícies d’Antena 3 (del minut 08’52” al 10’05”), que recullen declaracions del farmacèutic Emili Moliner. Una notícia esperançadora per encetar un mes, el de desembre, en què s’espera que arribi l’anunciat FLA extraordinari per posar a 0 el comptador del deute dels farmacèutics catalans.

Les farmàcies de Barcelona realitzaran proves per identificar factors de risc cardiovascular a 10 anys

LV-farmacardio

El programa Farmacardio a La Vanguardia

Farmacardio-elglobal

Farmacardio al diari de premsa especialitzada El Global

A banda dels impagaments, els serveis professionals a la farmàcia també continuen sent notícia als mitjans de comunicació. El 24 de novembre es va enviar nota de premsa per explicar que s’estén a tota la província de Barcelona el programa Farmacardio, projecte pioner a Espanya per detectar factors de risc cardiovascular des de la farmàcia i estratificar a 10 anys el risc de patir una malaltia coronària. Es va presentar amb més de 200 farmàcies adherides repartides per tot el territori, un número que es preveu que seguirà creixent en els propers mesos. Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de farmàcia del Col·legi, va fer declaracions al programa “La Tarda” de Cope Catalunya per explicar el programa, i diversos mitjans se’n van fer ressò del contingut de la nota: La Vanguardia, Vilaweb, Aldia.cat, El Farmacéutico, Farmaventas, Sanifax, imFarmacias, Redacción Médica i El Global. Correo Farmacéutico li ha dedicat dues notícies, una d’elles amb declaracions de la vocal d’Atenció Farmacèutica, Mercè Barau.

regio7-colon

Presentació del programa de detecció precoç de càncer de còlon a Manresa recollida per Regió 7

El programa de cribratge de càncer de colon continua la seva expansió

Continua l’extensió del Programa de detecció precoç del càncer de còlon, amb la implicació de les farmàcies, en aquest cas per la Catalunya Central, comarques del Bages, Berguedà i Solsonès. La presentació del programa, a principis de mes, va tenir lloc a Manresa i va comptar amb la participació de Rafael Guayta-Escolies, director de Projectes i Recerca del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya. Ho van recollir diversos mitjans de la premsa online: La Vanguardia, ABC, Regió7.cat, Naciódigital.cat i Elsetmanari.cat.

Des del mes de setembre el programa de cribratge ha iniciat la seva extensió a la resta de Barcelona ciutat, l’Àrea Metropolitana Sud, Àmbit del Barcelonès Nord, Maresme i Vallès Occidental i fins al final d’any s’està desplegant a la resta del territori de la regió, que abasta els municipis de les comarques del Garraf, el Vallès Oriental i l’Anoia.

Així mateix, la seva extensió a la ciutat de Mollet del Vallès (Vallès Oriental) la va recollir l’Informatiu Vespre de Vallès Visió (a partir del minut 12’37”).

CF-VIH-Guayta

Correo Farmacéutico recull declaracions de Rafael Guayta-Escolies, director de Projectes i Recerca del Consell

Detecció precoç de VIH

Salut Pública va informar amb nota de premsa als mitjans que reforça el diagnòstic precoç del VIH amb més farmàcies que ofereixen la prova ràpida de diagnòstic i el desplegament d’una prova pilot a primària. Després de sis anys d’història d’aquest programa a les farmàcies, avui són ja 128 les farmàcies a Catalunya que realitzen la prova de detecció precoç. Ho van recollir els diaris generalistes El País, La Vanguardia i El Periódico i els especialitzats Correo Farmacéutico i imFarmacias, entre d’altres. Correo Farmacéutico també va publicar una altra notícia a final de mes que recull declaracions i les últimes dades disponibles facilitades per Rafael Guayta-Escolies, director de Recerca i Projectes del Consell.

Novetats del programa formatiu del nou curs d’Àgora Sanitària

diariofarma-agorasanitaria

Les novetats formatives d’Àgora Sanitària a Diariofarma

Àgora Sanitària, la plataforma de formació virtual dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, ha engegat durant aquesta tardor cinc cursos especialitzats en l’atenció farmacèutica a la dona. Els temes que aborden aquests cursos són anticoncepció, mastitis i probiòtics, higiene íntima de la dona, infeccions vulvovaginals i cistitis i homeopatia en l’embaràs. Es va enviar nota de premsa als mitjans i se’n van fer ressò els mitjans de premsa especialitzada: imFarmacias, Acta Sanitaria, Diariofarma i Sanifax.

Altres temes en què també som portaveus: complements alimentosos, dermofarmàcia i formulació magistral

mjalonso-homeopatia-global

María José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, a El Global

La vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, María José Alonso, va participar a la taula rodona “Els complements alimentosos com a coadjuvants als tractaments farmacològics”, del tercer Congreso Autocuidado que va organitzar Fundamed i Funsalud i va tenir lloc els 4 i 5 de novembre a Madrid. Recullen declaracions seves, El Global (1 i 2) i Gaceta Médica.

dermo-nbosch-CF

Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, a Correo Farmacéutico

El 24 de novembre es va celebrar la III Jornada Profesional de Dermofarmacia, organitzada pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, a través de la Vocalia Nacional de Dermofarmàcia. Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va participar moderant una de les taules. Correo Farmacéutico recull declaracions de la seva intervenció.

CF-formulacionmagistral

Correo Farmacéutico recull declaracions de Francesc Llambí, vocal del COFB i president d’Aprofarm

I Francesc Llambí, vocal del COFB i president d’Aprofarm, parla a Correo Farmacéutico de Formación Magistral, un nou projecte, que neix amb la finalitat de ser un portal digital comú on compartir experiències.

TVE-mblanchart

La farmacèutica Meritxell Blanchart fent declaracions a TVE Catalunya

Com a últim apunt, pel Dia de la Pneumònia, TVE Catalunya es va fer ressò a l’Informatiu migdia de les declaracions de la farmacèutica Meritxell Blanchart de Sabadell (del minut 12’40” al 14’01”).

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal