Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Recomanacions: què és l’astènia primaveral?

Recomanacions: què és l’astènia primaveral?

13 abril 2016

primavera 1_optEls canvis estacionals poden condicionar el nostre dia a dia. L’exemple més clar, amb l’arribada de la primavera, és l’augment significatiu de casos d’al·lèrgies, però existeixen altres factors que, potser, no es coneixen tant i que també són importants. Un d’aquests és l’anomenada astènia primaveral.

L’astènia és una sensació de debilitat i falta de vitalitat generalitzada, tant física com mental, i que es manifesta en el dia a dia, sense necessitat d’haver realitzat un gran esforç físic. Aquesta sensació de fatiga pot arribar a condicionar les tasques que es fan habitualment, fins al punt que pot reduir les capacitats de cadascú per executar-les. És més freqüent en dones que en homes.

Cal destacar que l’astènia primaveral no és un trastorn psicològic i, per tant, no s’ha de confondre amb l’anomenat TAE (Trastorn Afectiu Estacional). Aquests símptomes són sensacions subjectives d’un mateix i poden donar-se a causa de situacions d’estrès, ansietat provocada per les dificultats de la vida o una situació de depressió. Alhora, pot tenir l’origen en malalties orgàniques com alteracions cardíaques, pulmonars, infeccions de tot tipus, entre d’altres. L’astènia d’origen orgànica és la més aguda, la que té els símptomes més concrets i la més fàcil de superar, ja que, per curar-se, es tracta la malaltia que l’origina. En canvi, quan no té una causa orgànica coneguda, el més recomanable és respectar les hores de son, fer exercici físic moderat i portar una dieta sana i equilibrada. Tanmateix, cal tenir en compte que, si la sensació de cansament es prolonga durant 6 mesos o més, és possible que es trobi en un possible cas de fatiga crònica. Si és així, cal anar a l’especialista per tal de tractar-ho, ja que aquesta patologia pot comportar un alt grau d’incapacitat física i mental en les tasques més senzilles i habituals del dia a dia.

Símptomes que poden ajudar a detectar un cas d’astènia primaveral:

  • Cansament
  • Tristesa inexplicable
  • Debilitat generalitzada
  • Somnolència diürna
  • Falta de concentració
  • Mal de cap i malestar general
  • Irritabilitat
  • No tenir gana
  • Tensió arterial baixa
  • Disminució de la libido

Font: COF Lleida

primavera_optEl rang d’edat en el qual l’astènia té més incidència és entre els 20 i els 50 anys. L’època de l’any que té més presència és la primavera, per això s’anomena ‘astènia primaveral’, i és possible que sigui degut al canvi climatològic o pel fet que sigui el moment més propens pels processos al·lèrgics.

Per a més informació consulta el web de salut del COFB (Farmaceuticonline).

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal