Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Diumenge, 2 d’octubre: la prevenció del càncer de còlon al Recinte Modernista de Sant Pau

Diumenge, 2 d’octubre: la prevenció del càncer de còlon al Recinte Modernista de Sant Pau

29 setembre 2016

ADM_140708_RR_0109

El pròxim diumenge de 10 a 14.30 h, se celebrarà una jornada d’accés gratuït al Recinte Modernista de Sant Pau, que un cop més permetrà gaudir del conjunt arquitectònic i dels pavellons històrics obra de Domènech i Montaner. En aquesta ocasió, s’ha convidat el Programa de prevenció del càncer de còlon i recte de Barcelona, en què participen les farmàcies, i durant el recorregut hi haurà punts informatius en què professionals del Programa explicaran com prevenir aquest càncer. També es projectarà un vídeo i es podrà visitar una exposició de l’Associació Espanyola Contra el Càncer sobre el càncer colorectal i la seva prevenció.

El Programa de prevenció del càncer de còlon i recte

El Programa de prevenció del càncer de còlon i recte

És un programa promogut pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en què participen activament les farmàcies. L’any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. El Programa s’adreça a homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. El 2015 el Programa va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, de manera que a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones de 50 a 69 anys hauran estat convidats almenys un cop a participar. La majoria de farmàcies de la ciutat hi participen activament en el Programa, així com l’Hospital de Sant Pau i els altres tres grans hospitals de la ciutat de Barcelona.

El càncer de còlon i recte

El càncer de còlon i recte

El càncer de còlon i recte (de budell gruixut) és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. El càncer de còlon té una freqüència similar en homes i en dones, mentre que el de recte es més freqüent en els homes. Aproximadament, 13.000 homes i 14.000 dones conviuen amb un diagnòstic de càncer colorectal a Catalunya. El càncer de còlon i recte suposa, a més, la segona causa de mort per càncer a Catalunya. La supervivència és més alta o més baixa segons la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic.

Què són els pòlips intestinals?

Què són els pòlips intestinals?

Un pòlip és un creixement anormal a la superfície del còlon. A vegades, una persona pot tenir més d’un pòlip. Els pòlips poden ser elevats (com protuberàncies) o plans.  La presència de pòlips a la mucosa del budell és freqüent entre la població, i no constitueixen un càncer tot i que, amb el temps, s’hi poden convertir. Habitualment, el càncer de còlon i recte es produeix a partir de pòlips que estan situats a l’interior del budell. Els pòlips es poden detectar i eliminar per evitar que es transformin en un càncer.

Com es pot prevenir el càncer de còlon i recte

Com es pot prevenir el càncer de còlon i recte

Tot i que no hi ha cap càncer que es pugui prevenir completament, en el cas del càncer de còlon i recte el llarg interval que transcorre des de l’inici del procés fins al desenvolupament d’un càncer invasiu permet diferents mesures de prevenció que podrien reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Aquestes mesures passen per promoure canvis en l’estil de vida dirigits a reduir els factors de risc i potenciar els factors protectors (seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics; fer exercici; no fumar, etc.). Un aspecte important per a la prevenció consisteix en la participació en programes de detecció precoç, que permeten diagnosticar lesions premalignes de còlon i càncers en estadis molt inicials, reduint-ne així la incidència i la mortalitat.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que un dels problemes d’aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.[/box]

Com funciona el Programa? Com s’hi pot participar?

adhesiu-colon

Adhesiu identificatiu de les farmàcies adherides al Programa

El Programa s’adreça a homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova senzilla i còmoda a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Quan el Programa arriba a un nou bari, els ciutadans susceptibles de participar Programa rebran a casa seva una carta juntament amb un tríptic informatiu i un llistat de farmàcies participants en el Programa (que podeu consultar aquí, via el nostre web de salut, Farmaceutionline). Per participar, l’usuari ha de portar aquesta carta a alguna de les farmàcies del llistat perquè li donin la prova. Un cop feta la prova, s’ha de retornar a la farmàcia. Els resultats de la prova li seran comunicats per carta o per telèfon.

On està implantat el programa? Consulta el calendari d’extensió, via Gencat

Més informació d’interès:ADM_PANO_SalaDomenechMuntaner_140305_3553t

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal