Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Curs sobre anticoagulants orals d’acció directa en fibril·lació auricular no valvular

Curs sobre anticoagulants orals d’acció directa en fibril·lació auricular no valvular

9 novembre 2016

En els últims anys s’han desenvolupat medicaments anticoagulants nous (NACO) que han demostrat un benefici-risc favorable en diverses condicions clíniques en què està indicada aquesta medicació. La utilització dels anticoagulants orals d’acció directa (ACODS) s’ha associat a beneficis i inconvenients comparats amb l’ús dels antagonistes de la vitamina K (AVK) que han estat matèria de discussió en les avaluacions de les agències reguladores. En els pròxims anys, la publicació dels resultats dels assaigs clínics en noves condicions d’ús i l’experiència post-comercialització adquirida contribuiran a delimitar de forma més sòlida el posicionament d’aquests fàrmacs. Actualment, hi ha necessitat d’establir unes recomanacions d’ús per als ACODs i identificar els pacients en què els avantatges del nou tractament són superiors als inconvenients.

curs-anticoagulants-orals (4)

El curs sobre anticoagulants orals d’acció directa en fibril·lació auricular no valvular, que va acollir el COFB el 19 d’octubre, va aplegar farmacèutics comunitaris, d’hospitals, de centres d’atenció primària i de l’administració sanitària. Els assistents van poder:

  • Actualitzar els coneixements en la teràpia amb ACODs en les diferents situacions clíniques que ho requereixen en la prevenció de l’ictus i de l’embòlia sistèmica en fibril·lació auricular no valvular.
  • Conèixer la ruta de la fibril·lació auricular (FA) del Pla director de l’ictus a Catalunya.
  • Interrelacionar la seguretat farmacològica, l’adherència i l’eficàcia terapèutica dels ACODs.
  • Presentar el qüestionari PRO (Patient-Reported Outcomes) que recull la qualitat de vida i resultat de salut percebut pels pacients.

curs-anticoagulants-orals (1)

Aquest curs es va plantejar com una reflexió conjunta de diferents especialistes amb punts de vista diversos sobre el paper d’aquests tractaments en terapèutica tenint en compte aspectes de seguretat farmacològica, adherència al tractament, d’efectivitat i de cost-efectivitat. Es va poder assistir presencialment i online en directe a temps real via connexió Webinar.

curs-anticoagulants-orals (3)

D’esquerra a dreta: Bagaria (COFB), Pinyol (INNOVA – strategic consulting), Abilleira i Gallofré (Departament Salut), Jacob (Hospital Bellvitge)

El quadre docent va estar format per Sònia Abilleira, neuròloga, i  Miquel Gallofré, director, ambdós del Pla director de la malaltia vascular cerebral del Departament de Salut; Javier Jacob, metge adjunt d’urgències, responsable de Formació i Investigació del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Bellvitge; i Carme Pinyol, fundadora i directora de INNOVA-strategic consulting, presidenta del ISPOR Regional Spain Chapter, i directora de la “Revista Española de Economía de la Salud” (€DS).

la formació va estar coordinada per tres responsables del COFB: Cristina Rodríguez, cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional, Guillermo Bagaria, vocal de la Junta de Govern, i Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària; i per Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), entitat coorganitzadora de la formació.

“El repàs a les teràpies anticoagulants directes i els estudis cost eficàcia dels mateixos van quedar perfectament emmarcats en el si de la campanya ‘Pren-te el pols’ en què el farmacèutic pot tenir un paper molt important i que tot just encetem els pròxims dies” explica Bagaria.

Amb la col·laboració de:

DAIICHI-SANKYO

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal