Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Salut articular: consells i recomanacions

Salut articular: consells i recomanacions

7 abril 2017
esport-salut-articular

Mantenir un equilibri nutricional òptim combinat amb exercici físic és fonamental per a una bona salut articular

Amb el temps, les articulacions poden arribar a desgastar-se i aparèixer l’artrosi o altres alteracions osteoarticulars. Aquestes patologies produeixen una afectació en el cartílag i l’os que pot donar lloc a fibril·lació, ulceració i pèrdua del cartílag. Per prevenir aquests problemes és fonamental mantenir un equilibri nutricional òptim combinat amb exercici físic i una reducció dels factors de risc com la sobrecarrega articular i l’obesitat. Per millorar la qualitat de vida de les persones amb artrosi, lesions articulars o altres trastorns musculars i esquelètics cal seguir unes pautes de salut articular fonamentades en un estil de vida saludable, una dieta adequada i complementar amb l’ús de la fitoteràpia i altres complements naturals que poden ajudar a prevenir el trastorn i alleujar els símptomes quan ja s’ha instaurat la patologia.

Al curs sobre salut articular, que va tenir lloc al COFB el passat mes de gener, farmacèutics comunitaris van tenir l’oportunitat de revisar els coneixements bàsics de les patologies més freqüents que afecten la salut articular i saber com reforçar el paper de la farmàcia en la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut. També van poder conèixer les característiques i l’evidència dels diferents principis actius indicats i aprendre a potenciar el consell farmacèutic relacionat amb la cura de les articulacions, complementari de la indicació farmacèutica i les mesures no farmacològiques, mentre posicionen la categoria de salut articular a la farmàcia.

El programa va fer un repàs al concepte de salut articular -prevenció de la malaltia i promoció de la salut-;  la descripció de situacions, patologies i tipus de pacients relacionats amb la salut articular; la revisió de tractaments farmacològics; els principis actius d’indicació farmacèutica: complements alimentosos i fitoteràpia; la gestió de la categoria i el consell farmacèutic i alimentari.

Quins consells conductuals li podem facilitar al pacient?
Docent: M. José Alonso, farmacèutica especialista en farmàcia industrial i galènica

  • Apostar per una alimentació equilibrada i mantenir un pes adequat (brous de peix, aus, vacu… amb cocció llarga i inclusió d’espinacs, ous, cartílags, gelatina, etc.).
  • Exercici moderat (natació, pilates, ioga, tai-txi, bicicleta, marxa nòrdica amb bastons…) de forma regular.
  • Evitar esports d’impacte sobre l’articulació.
  • No forçar les postures, evitar sostenir una postura molt de temps.
  • Calor o fred local (calor à crònic; fred à agut).
  • Compliment terapèutic.

salut-articular (2)Algunes recomanacions per tractar l’artrosi?
Docent: Alba Gurt, metge d’atenció primària del CAP Vila Olímpica

  • Les guies terapèutiques se centren en el dolor del pacient encara que s’ocupen poc de la seguretat i no tenen en compte la progressió de la malaltia.
  • En el tractament a llarg termini de l’artrosi, la seguretat és un element primordial.
  • La teràpia no farmacològica és recomanable però presenta un baix compliment terapèutic.
  • Davant de l’autotractament d’alguns pacients, cal tenir en compte que no coneixen els riscos d’alguns dels efectes secundaris més rellevants, com el risc cardiovascular i el risc d’insuficiència renal.

Per què apostar per la categoria en salut articular a la farmàcia?
Docent: Eloi Merencio, farmacèutic comunitari de Barcelona

  • Satisfà les necessitats actuals de la majoria de pacients (adolescents, dona menopàusica, esportistes, tercera edat…).
  • Té un elevat potencial de creixement per l’envelliment poblacional i l’augment de la pràctica esportiva.
  • El farmacèutic té un paper clau en l’adherència, el servei de seguiment farmacoterapèutic, la detecció de la comorbiditat i l’automedicació, etc.
  • Ofereix especialització a la farmàcia.
  • Fidelitza al pacient i contribueix a la sostenibilitat de la farmàcia.

El curs va estar coordinat per Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició, i Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona. “Un curs molt pràctic basat en casos, des de la vessant més mèdica amb la solució a base de tractaments farmacològics i no farmacològics, i també tots els principis actius d’indicació farmacèutica (complements alimentosos i fitoteràpia). Vam anar des de la teoria dels conceptes de salut articular a la gestió de casos i la gestió de la categoria a la farmàcia” explica Bach.

salut-articular (3)

Imatge de la sessió formativa d’Alba Gurt

Potser també t’interessa:

Amb la col·laboració de:

BIOIBERICA-logo

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal