Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Interaccions en la medicació: què són i com s’originen?

Interaccions en la medicació: què són i com s’originen?

18 abril 2017

medicaments (2)En major o en menor mesura, els medicaments han estat, són o seran presents en la nostra vida. Depenent de les necessitats de cadascú, se’n farà ús més o menys esporàdic, però és important tenir-los a l’abast per tal de resoldre les diferents patologies que poden sorgir al dia a dia o per millorar l’adherència de malalts polimedicats, entre altres qüestions. Per tant, són molt pròxims a tots nosaltres però, tenim constància de quina manera, com i amb què poden interactuar? Entenem què significa?

Es parla d’interacció quan un fàrmac no exerceix l’efecte esperat a causa de la presència d’un aliment o d’un altre medicament i, en conseqüència, se’n modifica l’eficàcia. Tot i això, aquesta influència no té per què ser sempre negativa, que també, ja que, a la mateixa manera que pot impedir-ne l’absorció, també la pot afavorir. Per tant, és fonamental que com a pacient se sàpiga la medicació que es pren, per a què serveix, com s’ha d’ingerir en relació amb els àpats i quins són els possibles efectes, si n’existeixen, si se li administra més d’un medicament, és a dir, saber quins són els fàrmacs que es poden prendre junts i quins sols.

Cal tenir en compte que…

in case of emergency (1)

Infografia per compartir. Clica a la imatge per ampliar-la i facilitar la lectura

  • “En dejú” significa que la medicació s’ha de prendre almenys una hora abans de menjar o dues hores després d’haver acabat.
  • Quan s’indica “amb els àpats” vol dir durant l’àpat o just després de dinar.
  • En tots els casos cal evitar el consum de begudes alcohòliques.
  • Cal tenir en compte que les interaccions entre aliments i medicaments van en tots dos sentits, és a dir, que hi ha fàrmacs que poden impedir l’absorció d’algun dels nutrients dels aliments. Per exemple, l’ús continuat de laxants pot impedir l’absorció de vitamines liposolubles o el consum habitual de cafè o te en grans quantitats pot impedir l’absorció de ferro, entre diferents exemples.

Les interaccions són molt variades i poden oscil·lar des d’augmentar la toxicitat d’un medicament en ingerir-lo amb determinats aliments, fins a anul·lar-ne l’efectivitat en prendre’l amb uns altres.

Senior woman looking at a medicine bottle

la gent gran és un dels segments de la població més vulnerables davant qualsevol malaltia i amb més risc de presentar problemes derivats amb els medicaments

Cal tenir en compte que, a mesura que augmenta el nombre de medicaments que el pacient ha de prendre, s’incrementa la possibilitat d’interaccions. D’aquesta manera, s’ha d’estar especial alerta amb el pacient polimedicat, com els malalts crònics o la gent gran, ja que, en la majoria de casos, se’ls hi recepta més d’un fàrmac.

Sobretot en el cas del segon grup, ja que es tracta d’un dels segments de la població més vulnerables davant qualsevol malaltia i amb més risc de presentar problemes derivats amb els medicaments. Per això, cal tenir-los presents i evitar problemes d’adhesió a la medicació, dificultat que el farmacèutic pot promoure a prevenir amb els Sistemes Personalitzats de Dosificació (SPD), un blíster personalitzat on indica al pacient en quin moment del dia s’ha de prendre el medicament.

  • Les probabilitats d’interacció entre medicaments són baixes, però no es poden obviar, pels riscos que puguin comportar.
  • Alguns medicaments poden interaccionar també amb aliments o amb plantes medicinals.

En cas que es tingui qualsevol dubte, el farmacèutic pot aconsellar-lo i ajudar-lo com a expert en el medicament.

Influeix el que mengem en la nostra medicació? (via Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos)

Font i més informació:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal