Estàs aquí: Inici > Destacats > Desembre: Programa de Detecció Precoç del VIH i les campanyes “Jo? Diabetis?” i “La grip s’atura aquí”, com a temes més destacats als mitjans

Desembre: Programa de Detecció Precoç del VIH i les campanyes “Jo? Diabetis?” i “La grip s’atura aquí”, com a temes més destacats als mitjans

24 gener 2018


Campanyes assistencials engegades des de les farmàcies


Programa Detecció Precoç VIH

Durant el passat mes de desembre, els mitjans es van seguir fent ressò d’algunes campanyes i iniciatives protagonistes en l’anterior recull de mitjans del Blog, el de novembre. És el cas, per exemple, del programa Herrera en Cope Catalunya i Andorra, que va aprofitar la celebració del Dia Mundial del VIH per parlar amb el director de Projectes i Investigació del Consell, Rafel Guayta-Escolies, sobre la col·laboració de les farmàcies amb el dia mundial. Guayta-Escolies va “deixar palès que la feina que s’està fent ja des de fa anys, és la de contribuir en la prevenció i control de la infecció”, en el marc del Programa de Detecció Precoç del VIH. També va compartir declaracions del director de Projectes i Investigació el mitjà especialitzat Correo Farmacéutico. La notícia se centrava a fer un repàs del cribratge arreu del territori estatal, amb declaracions de responsables de diferents COFs. També Diariofarma en va parlar compartint la nota de premsa que es va enviar des del Col·legi amb motiu del dia mundial, celebrat l’1 de desembre.

Correo Farmacéutico i Diariofarma parlant sobre el Programa de Detecció Precoç del VIH

Correo Farmacéutico i Diariofarma parlant sobre el Programa de Detecció Precoç del VIH


Campanyes “Jo? Diabetis?” i “La grip s’atura aquí

Tot i engegar-se al novembre i tenir el principal ressò durant aquell mes, les campanyes “Jo? Diabetis? i “La grip s’atura aquí” també van tenir cabuda al desembre. Correo Farmacéutico va publicar una peça sobre la infradiagnosi de la diabetis, destacant, entre diferents implicacions, la campanya per detectar factors de risc. El País, per la seva banda, va compartir una tribuna de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya on s’explicava la campanya de prevenció de la grip, en la qual les farmàcies hi tenen una implicació directa.


Cribratges a les farmàcies

Seguint en clau assistencial, destacar que Correo Farmacéutico va reunir a diversos farmacèutics comunitaris per parlar sobre la professió i, una de les temàtiques que es van abordar, va ser la situació actual dels serveis de detecció precoç i cribratges. Com a representant de la farmàcia catalana va assistir-hi Mercè Barau, farmacèutica comunitària anterior vocal de Junta de Govern del Col·legi, que va parlar de la formació dels professionals i la participació voluntària en aquest àmbit.

Correo Farmacéutico i els cribratges a les farmàcies

Correo Farmacéutico i els cribratges a les farmàcies


Article a El Farmacéutico del president del Col·legi, Jordi de Dalmases

El mitjà especialitzat El Farmacéutico va publicar, el passat 15 de desembre, un article firmat pel president del Col·legi, Jordi de Dalmases, sota el títol “Momentos decisivos en el futuro de la profesión”. La peça se centra a reflexionar sobre el que està succeint amb els medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA) que, en paraules del President, són una “d’aquelles coses que ens passen a la nostra professió de manera silenciosa, quasi imperceptible, però que a llarg termini tenen efectes decisius”.

L'article de De Dalmases a El Farmacéutico

L’article de De Dalmases a El Farmacéutico


Fonts d’informació

Durant el passat mes de desembre, els mitjans de comunicació van recollir un seguit de declaracions de diferents membres del Col·legi per tal de complementar les peces amb fonts de referència.


 Jordi de Dalmases, president del Col·legi

El programa El Balcó de la Cadena Ser i Correo Farmacéutico, que, aprofitant el moment polític que vivia Catalunya, van preguntar al president del Col·legi, Jordi de Dalmases, quines eren les peticions sanitàries del sector al futur govern. De Dalmases va aprofundir, en tots dos mitjans, en què espera una aposta per part dels partits on s’impliqui les farmàcies comunitàries en la prevenció i la detecció precoç de problemes de salut, tal com s’està fent en serveis com el de VIH, ictus o càncer de pell, entre altres.

El Balcó de Cadena Ser va aprofundir sobre salut amb declaracions del President

El Balcó de Cadena Ser va aprofundir sobre salut amb declaracions del President

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi

Cuídate Plus, va contactar amb la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi, Marta Alcalde, perquè detallés els dubtes que el mitjà es plantejava sobre la rutina desmaquillant per les festes de Nadal i, alhora, sobre l’aparició d’estries a les ungles. Els temes es van traslladar en dues peces diferents on es detallaven un seguit de recomanacions per totes dues qüestions.

Les dues peces de Cuídate Plus on es recullden declaracions de Marta Alcalde

Les dues peces de Cuídate Plus on es recullden declaracions de Marta Alcalde


Maria José Alonso, membre de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi

imFarmacias va reunir a 15 experts del sector de salut, agroalimentària i bellesa per celebrar una taula rodona sobre nutricosmètica. Un dels convidats va ser Maria José Alonso, membre de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, que, segons la peça que el propi mitjà va publicar, va assegurar que “només els que busquen assessorament d’un professional de la salut estan educats per allò”, entre més qüestions.

IMFarmacias explicant la taula rodona en la qual hi va participar Maria José Alonso sobre nutricosmètica

IMFarmacias explicant la taula rodona en la qual hi va participar Maria José Alonso sobre nutricosmètica

Núria Casamitjana, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi

Núria Casamitjana, responsable del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi, també va servir com a font, en aquest cas per Correo Farmacéutico. El mitjà va recollir declaracions de Casamitjana per la peça del 18 de desembre que informava sobre daclizumab, un anticòs monoclonal per esclerosis múltiple, i, en la qual, se servia de les paraules de la responsable del CIM per detallar-ne algunes característiques.

Les declaracions de Casamitjana a Correo Farmacéutico

Les declaracions de Núria Casamitjana a Correo Farmacéutico

Menció al Col·legi

Finalment, concretar que el Col·legi també va ser mencionat en dues altres ocasions: per part de Correo Farmacéutico, on s’informava del protocol de comunicació realitzat des del COFB en el qual es determina com ha de ser la comunicació entre farmacèutics comunitaris i els d’atenció comunitària i per El Mundo, que va fer un reportatge sobre homeopatia.


Formació ‘Fitoterapia en las patologías invernales’, d’Àgora Sanitària

El 15 de desembre, El Global va informar sobre la formació ‘Fitoterapia en las patologías invernales’, un curs d’Àgora Sanitària, la plataforma de formació online dels COFs de Madrid i Barcelona, que se centra a dotar “al farmacèutic de coneixements en la prevenció i tractament d’aquestes dolències”, segons especifica el mitjà. Una de les responsables d’elaborar els continguts del curs ha estat Maria José Alonso, membre de la Vocalia d’Alimentació del Col·legi.

‘Fitoterapia en las patologias invernales’ a El Global

‘Fitoterapia en las patologias invernales’ a El Global


Infarma Madrid 2018 

Els mitjans van informar, a mitjans de desembre, que la nova edició del Congrés i Saló de farmàcia Infarma ocuparà fins a tres pavellons més a l’espai firal Ifema de Madrid. En van parlar Europa Press, Diariofarma i imFarmacias que, a més, van detallar altres informacions i xifres de l’edició d’enguany. Tanmateix, imFarmacias va publicar una entrevista amb el president del Col·legi de Madrid, Luis González, per parlar del congrés, i en la qual, González, va destacar la bona sintonia entre el dos Col·legis organitzadors, el de Madrid i el de Barcelona.

Europa Press, imFarmacias i Diariofarma, els tres mitjans que van explicar que Infarma ocuparà més espai enguany

Europa Press, imFarmacias i Diariofarma, els tres mitjans que van explicar que Infarma ocuparà més espai enguany


Situació financera

La situació financera de les farmàcies va ser notícia a Correo Farmacéutico. El mitjà va concretar que els deutes de les farmàcies amb els majoristes han seguit descendent i, alhora, va compartir el compromís del Govern de Catalunya en reduir el retràs en 25 dies, tot compartint declaracions del Col·legi en què s’assegura que “així ho han anat fent des de llavors”.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal