Estàs aquí: Inici > Destacats > La presència del Col·legi als mitjans de comunicació durant el febrer

La presència del Col·legi als mitjans de comunicació durant el febrer

15 març 2018

Presentació del Pla funcional del Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX)

El passat 21 de febrer es va presentar el Pla funcional del Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX). A la nota de premsa que es va enviar des del Departament de Salut, comunicat en què es va fer referència a la col·laboració del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya en la iniciativa, es va destacar, entre altres qüestions, les més de 750.000 xeringues que es distribueixen a l’any a Catalunya “entre persones que s’injecten drogues per prevenir el contagi de malalties infeccioses”.

Aquesta guia, amb la qual es pretén facilitar als professionals de farmàcia les eines i recursos necessaris per a la gestió del programa i millorar-ne així l’eficàcia, va tenir un fort impacte mediàtic, sent notícia a La Vanguardia, ABC, 3/24, Vilaweb, Al Dia, Directe, Social.cat, Segre, La Mañana Diari de Ponent i diversos mitjans locals: Manresa Informa, Rubí Informa, Granollers Informa i Cerdanyola Informa. Pel que fa a la premsa especialitzada, en van parlar Correo Farmacéutico –tant en paper com a la pàgina web- i imFarmacias.

 

La Vanguardia i 3/24 informant sobre el Pla funcional del Programa d'Intercanvi de Xeringues (PIX)

La Vanguardia i 3/24 informant sobre el Pla funcional del Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX)

Farmàcia assistencial

El rol assistencial que el farmacèutic comunitari desenvolupa diàriament a l’oficina de farmàcia va ser notícia a Correo Farmacéutico durant el mes de febrer. Aquests són els dos temes que es van tractar:

Proves ràpides de detecció

El nou test d’autodiagnòstic del VIH coexistirà amb els programes de detecció precoç de la infecció. Així ho va titular Correo Farmacéutico, que va aprofitar l’arribada de la nova prova per aprofundir sobre les particularitats i diferències de tots dos serveis amb dos experts del tema, sent, un d’ells, la vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, Francisca Aranzana. Aranzana va afirmar, juntament amb Ángel Garay, president del Consell Basc de COF i del COF de Guipúscoa, que la decisió final d’escollir una prova o l’altra recau en l’usuari, ja que “hi ha persones que prefereixen fer-ho en la seva intimitat”.

També amb l’excusa del nou autotest del VIH, el mitjà del grup Unidad Editorial va publicar una notícia on es plantejava l’opció d’ampliar els tests d’autodiagnòstics a altres malalties i consultes. Es van compartir també declaracions d’Aranzana, en les quals va concretar que “s’hauria d’estudiar cada prova”, però que, alhora, “s’ha d’anar amb cautela” amb aquesta opció.

Correo Farmacéutico i les proves ràpides de detecció

Correo Farmacéutico i les proves ràpides de detecció

Cobrament serveis professionals

Tres repercussions en aquest àmbit. El 12 de febrer el mitjà compartia les diferents valoracions dels presidents d’alguns col·legis sobre aquest tema. Pel que fa al COFB, Jordi de Dalmases, president de la institució, va concretar que es tracta d’un assumpte delicat i que potser s’hauria de discutir “quan Catalunya recobri l’estabilitat institucional”. A una altra notícia que es va publicar el mateix dia, Mercè Gras, directora de l’Àrea Jurídica, Administrativa, Deontològica i d’Inspecció del COFB, va aportar el punt de vista legal indicant que les competències professionals es troben sota el règim del concert establert a cada Comunitat Autònoma. Finalment, Correo Farmacéutico també en va parlar el 19 de febrer, on es van traslladar les declaracions de Pilar Gascón, secretària del Consell. Gascón remarcava que “donat que no sempre la posada en marxa d’un servei és rendible, també es té molt en compte el que pot aportar el farmacèutic en la millora de la salut

Tres repercussions on es parla del cobrament pels serveis professionals, de Correo Farmacéutico

Tres repercussions on es parla del cobrament pels serveis professionals, de Correo Farmacéutico

 

Tribuna de Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del Col·legi, sobre la Naloxona

20 minutos va publicar, el passat 20 de febrer, la tribuna escrita pel vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, Guillermo Bagaria, “Naloxona, antídoto útil y necesario”. Bagaria va explicar alguns dels programes centrats a “reduir els riscos d’infecció relacionats amb el consum de substàncies que s’injecten en sang”, tal com es puntualitza a la peça. En aquest àmbit, el vicetresorer va aprofitar per definir, precisament, el servei protagonista en el primer tema d’aquesta peça: el Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX).

L’article informa sobre la situació actual del consum de drogues i algunes mesures que s’apliquen o es poden aplicar des de la farmàcia.

La tribuna de Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d'Atenció Primàrua del Col·legi, a 20 Minutos

La tribuna de Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Primàrua del Col·legi, a 20 Minutos

El Col·legi, font d’informació pels mitjans de comunicació

Durant el febrer, el Col·legi va servir com a font de referència per a alguns mitjans de comunicació per diferents temes, en concret:

Medicaments il·legals. Amb declaracions de Jordi Casas, secretari del Col·legi

La CNN Espanya va contactar amb el Col·legi per parlar sobre medicaments il·legals contra la disfunció erèctil. En aquest cas, Jordi Casas, secretari del Col·legi, va ser el portaveu de la petició i va detallar aspectes com què porta a classificar un fàrmac com a il·legal.

Jordi Casas, secretari del Col·legi, a CNN parlant sobre medicaments il·legals

Jordi Casas, secretari del Col·legi, a CNN parlant sobre medicaments il·legals

Rol i tasques del farmacèutic. Amb declaracions de Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del Col·legi

El programa Hora Médica de Ràdio Estel va entrevistar a Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, sobre les diferents tasques que desenvolupa el farmacèutic comunitari. Durant l’entrevista, el vicetresorer va reafirmar el paper del farmacèutic i va posicionar el professional com l’agent de salut que és.

Interaccions i plantes medicinals. Amb declaracions de Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del Col·legi

Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del Col·legi, va ser consultat per Correo Farmacéutico per analitzar un treball d’interacció entre fàrmacs i fitoteràpia i els efectes adversos que es poden generar, fet que encara s’infravalora.

Correo Farmacéutico i efectes adversos de les plantes medicinals a Correo Farmacéutico, amb declaracions de Josep Allué, vocal d'Homeopatia i Plantes Medicinals del COFB

Correo Farmacéutico i efectes adversos de les plantes medicinals a Correo Farmacéutico, amb declaracions de Josep Allué, vocal d’Homeopatia i Plantes Medicinals del COFB

Soja i menopausa. Amb declaracions de Maria José Alonso, membre de la Vocalia de Plantes Medicinals del Col·legi

La falta d’evidència científica sobre l’ús de la soja per millorar els símptomes de la menopausa va ser un dels altres temes tractats al febrer per Correo Farmacéutico, qüestió que es va recollir en una notícia on es van compartir declaracions de Maria José Alonso, membre de la Vocalia de Plantes Medicinals del Col·legi. Alonso va exposar els problemes que, com experta, observa d’aquesta temàtica.

Consum i venda codeïna. Amb declaracions del Col·legi

Cadena Ser va contactar amb el Col·legi per esbrinar com s’aconsegueix una substància com la codeïna. Des del COFB es va traslladar que per comprar aquests medicaments cal una recepta mèdica i que així es fa des de la farmàcia. La notícia es va locutar al programa Hora 14 Catalunya (entradeta del minut 1’27” al 1’40” i notícia del 16’52” al 18’45”; programa del 26 de febrer) i es publicar a la pàgina web del mitjà.

Cadena SER explicant el consum i venda de codeïna

Cadena SER explicant el consum i venda de codeïna

Inspecció per absència de titular. Amb informació proporcionada pel Col·legi

La informació proporcionada pel Col·legi va servir perquè Correo Farmacéutico pogués detallar la regulació establerta a Catalunya sobre la inspecció que es duu a terme en cas d’absència del titular de farmàcia, detallant i resumint la llei que ho regeix.

Inspecció de l'absència del titular, tema tractat per Correo Farmacéutico el febrer

Inspecció perl’absència de titular, tema tractat per Correo Farmacéutico al febrer

Infarma Madrid 2018

Diferents temes tractats pels mitjans de comunicació en el marc d’Infarma Madrid 2018.

A destacar, l’entrevista que imFarmacias va fer al president del Col·legi, Jordi de Dalmases, el passat 20 de febrer. Segons el President, es tracta de “la cita més important del sector” i d’un espai on “compartir coneixements i idees, per conèixer les últimes novetats per a debatre sobre els nous rols i problemàtiques de la professió”.

Diariofarma, per la seva banda, en va parlar en tres ocasions diferents (1, 2 i 3). En una notícia es va fer referència a les singularitats del programa científic d’enguany, en una altra sobre l’espai d’iniciativa d’èxit a la farmàcia i, finalment, respecte a l’stand que muntarà la societat mercantil del COF de Madrid, CofmS31.

Els altres mitjans que també van parlar del Congrés van ser El Farmacéutico i Farmaventas, on es va informar, respectivament, d’Infarma Solidario i la recollida de fons per l’ONG Farmamundi i d’una de les novetats d’aquesta nova edició, #InfarmaInnova.

Algunes repercussions d'Infarma Madrid 2018

Algunes repercussions d’Infarma Madrid 2018

Presència del Col·legi en forma de menció

La presència del Col·legi i el Consell als mitjans de comunicació també es va donar en forma de menció. En aquest cas, els temes en què es va esmentar la institució van ser:

Taules psicoeducatives

Des de fa un parell de mesos, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci Sanitari de Barcelona han activat les anomenades taules “psioceducatives”, on en grups reduïts, al voltant de deu persones, es tracten i expressen amb un psicòleg les emocions viscudes durant a l’atemptat terrorista que es va viure el passat 17 d’agost a Barcelona.

Un bon lloc per detectar la situació d’angoixa és la farmàcia. Per això, el Col·legi i l’Ajuntament han promogut que aquests professionals facin de detectors i derivin a qui creguin convenien a les taules.

Així es va explicar a la nota de premsa que es va enviar des de l’Ajuntament de Barcelona i que van compartir, fent menció al COFB, La Vanguardia i Vilaweb.

La farmàcia un espai per derivar a persones que encara arrosseguin seqüeles dels atemptats. Repercussions de La Vanguardia i Vilaweb

La farmàcia un espai per derivar a persones que encara arrosseguin seqüeles dels atemptats. Repercussions de La Vanguardia i Vilaweb

Congressos amb teràpies pseudocientífiques

Al febrer, es va crear una comissió amb la qual es controlaran les difusions de teràpies pseudocientífiques, arran d’un congrés que es va realitzar al gener sobre càncer. D’entre totes les institucions adherides, tal com remarquen Diario.es i Diari de Sanitat, el Col·legi n’és una d’elles. La seva integració s’esdevé per ser la representació d’un dels col·lectius sanitaris.

El COF de Barcelona adherit a la comissió, com informen Diario.es i Diari de la Sanitat

El COF de Barcelona adherit a la comissió, com informen Diario.es i Diari de la Sanitat

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal