Estàs aquí: Inici > Món col·legial > El microbioma de la pell: tema principal del tercer Fòrum Dermoexpert

El microbioma de la pell: tema principal del tercer Fòrum Dermoexpert

16 abril 2018

El tercer Fòrum Dermoexpert del curs 2017 – 2018, que es va celebrar el passat 11 d’abril, va tenir com a tema principal el microbioma de la pell.

L’acte va comptar amb les aportacions de Mercedes Abarquero, farmacèutica i responsable científica de Laboratorios Vichy; Mercedes Berlanga, professora del Departament de Biologia, Sanitat i Medi Ambient de la Universitat de Barcelona; Mar Blanco, farmacèutica comunitària, responsable del Departament Tècnic de l’Associación Española de Fitoteràpia i Nutrición (AFINUR) i consultora alimentària i Leonor Prieto, farmacèutica, directora científica de Laboratoris La Roche Posay. L’encarregada de moderar l’acte va ser Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

El tercer Fòrum Dermoexpert va tenir com a tema principal el microbioma i la pell.

El tercer Fòrum Dermoexpert va tenir com a tema principal el microbioma i la pell.

Les aportacions de les ponents

Principals grups de microorganismes que colonitzen la pell

La professora Mercedes Berlanga, al llarg de la seva exposició, va explicar quins són els principals grups de microorganismes que colonitzen la nostra pell, com els adquirim al llarg de la nostra vida, com es distribueixen a les diferents zones del cos i quines funcions tenen.

Factors externs que condicionen l’ecosistema cutani

La farmacèutica Mar Blanco va posar l’èmfasi en quins són els factors externs que condicionen el nostre ecosistema de la pell.

Tenim un 80% de flora resident i un 20% de flora que va variant en funció de factors iatrogènics, farmacològics, ambientals, higiènico-dietètics, i en funció dels estils de vida de la persona. Durant la seva exposició també es va donar molta importància a l’eix intestí-cervell-pell i a la interrelació que cada cop es veu més evident entre aquests diferents ecosistemes. Blanco també va parlar de la relació que hi ha entre alteracions en el microbioma i diferents patologies cutànies com la dermatitis atòpica, l’acne o la psoriasi.

La pell, una defensa natural del nostre organisme

El nostre organisme és una zona colonitzable, ja que totes les nostres superfícies externes (tracte intestinal, genitourinari, mucoses i pell) tenen microorganismes. La pell actua com una barrera de defensa natural de l’organisme. Actualment, s’han desenvolupat cosmètics innovadors que milloren els sistemes de protecció de la pell davant de les agressions externes, mitjançant la regulació de l’ecosistema cutani i la millora de la resposta immunitària.

Desequilibris del microbioma en el cuir cabellut

La responsable científica dels laboratoris Vichy, Mercedes Abarquero, va parlar dels desequilibris del microbioma en el cuir cabellut i de com es tradueixen en l’aparició d’una patologia dermatològica molt freqüent: la caspa.

Des de la indústria, es busquen productes que actuïn sobre aquesta patologia des de diferents fronts perquè facin una exfoliació, protegeixin davant la lipoperoxidació lipídica i reequilibrin el microbioma. Aquesta utilització d’actius que tenen efecte sobre la regulació del microbioma ha donat millors resultats que els tractaments clàssics on només es tractava la inflamació i la producció de greix.

Mercedes Berlanga, professora del Departament de Biologia, Sanitat i Medi Ambient de la Universitat de Barcelona; Mar Blanco, farmacèutica comunitària, responsable del Departament Tècnic de l’Associación Española de Fitoteràpia i Nutrición (AFINUR) i consultora alimentària; Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB; Mercedes Abarquero, farmacèutica i responsable científica de Laboratorios Vichy i Leonor Prieto, farmacèutica, directora científica de Laboratoris La Roche Posay.

Mercedes Berlanga, Mar Blanco, Marta Alcalde, Mercedes Abarquero i Leonor Prieto, a l’inici del tercer Fòrum Dermoexpert.

Pells atòpiques, acne i microbioma

Leonor Prieto, directora Científica de La Roche Posay, va explicar com la diversitat del microbioma és un marcador de salut de la pell. La seva exposició es va centrar en les pells atòpiques i va posar de manifest que aquest tipus de pells tenen una diversitat de microorganismes inferior a una pell normal, i dins del mateix pacient atòpic les zones de brot encara tenen una  diversitat inferior en comparació amb les zones sanes.

Prieto va presentar estudis que mostren com l’ús d’un emol·lient específic amb actius que tinguin efecte sobre aquesta disbiosi, dóna molt bons resultats pel que fa a la disminució de brots i en relació al pruït típic d’aquesta malaltia.

En el cas de l’acne, la distribució de determinats bacteris en relació a una pell normal també està alterada i l’ús de productes cosmètics que actuïn sobre aquesta disbiosi és molt positiu a l’hora de restablir l’estat de salut de la pell.

Amb la col·laboració de:

 L'Oréal Cosmética Activa

 

 

16 de maig: 4t Fòrum Dermoexpert

El pròxim 16 de maig tindrà lloc el 4t Fòrum Dermoexpert, que porta per títol “Cosmètica Antipollution”. S’abordarà, entre altres qüestions, com protegir la pell de l’impacte del medi ambient i l’entorn.

L’acte estarà moderat per Marta Alcalde, i comptarà amb les aportacions de David González i José L. Mullor, director de desenvolupament i director científic de Bionos Biotech SL, respectivament.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal